Krievijas opozīcijas aktīviste lūdz Igaunijas premjera Ansipa palīdzību

© postimees.ee

Krievijas opozīcijas aktīviste un Tallinas augstskolas studente Anastasija Ribačenko, kuras aresta orderi par piedalīšanos opozīcijas protestos pagājušajā nedēļā izdevušas Krievijas varasiestādes, 4. novembrī savā blogā vērsusies pie Igaunijas premjerministra Andrusa Ansipa ar atklātu vēstuli, lūdzot premjeru nepieļaut, ka viņas politiskajā vajāšanā tiek iesaistīts Interpols,vēsta postimees.ee

"Godātais premjerministr,  tā kā ir liels gods būt ar Jums pazīstamai, es vēršos pēc palīdzības un būtu Jums pateicīga, ja Igaunija novērstu, ka es Eiropas Savienības (ES) teritorijā tieku vajāta politisku motīvu dēļ, kā arī informētu Interpola galveno sekretariātu, ka "sarkanā paziņojuma" izsludināšana pret mani būtu pretrunā ar ES normām," vēstulē Ansipam raksta aktīviste.

"Gribu pateikties Igaunijas parlamenta un locekļiem, Eiroparlamenta deputātiem no Igaunijas, Tallinas Tehniskajai universitātei un citām Igaunijas organizācijām par atbalstu.  Gadījumā ja Interpols mani izsludinās meklēšanā un pieprasījumu pieņems ES valstis, tas diskreditēs demokrātiju ES. Ja cilvēks, kurš uz laiku spiests pamest savu valsti politisku vajāšanu dēļ, ir pakļauts riskam, ka, atrodoties ES, viņš tiks arestēts uz to pašu apsūdzību pamata, tad kas gan ES atšķir no Krievijas?" retoriski vaicā aktīviste.

Vēstījumā norādīts, ka trešās valstis bieži vien izmanto Interpolu, lai starptautiskā līmenī rīkotu opozicionāru medības, neraugoties uz to, ka Interpola nolikums tam liedz piedalīties politiski motivētā vajāšanā.

Ribačenko arī atzinusi, ka patlaban negrasās lūgt Igaunijā politisko patvērumu, jo tas viņai garantētu drošību tikai Igaunijā, "kur viņa par to tāpat nešaubās".

Maskavas tiesa pagājušajā nedēļā izdeva 22 gadus vecās Ribačenko aresta orderi, sagatavojot ceļu tam, ka viņas meklēšanā tiek iesaistīts Interpols.

Ansips jau piektdien norādīja, ka Ribačenko vajadzētu Igaunijā pieprasīt politisko patvērumu.

Bijusī opozīcijas kustības "Solidaritāte" preses sekretāre Ribačenko līdz ar vairākiem citiem aktīvistiem Krievijā izsludināta meklēšanā saistībā 2012.gada maijā notikušajiem protestiem Maskavas Bolotnaja laukumā, kur viņa atbilstoši apsūdzības puses versijai esot kūdījusi uz nekārtībām.

Svarīgākais