Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 4. līdz 10. februārim

© Publicitātes foto

8.lapa

“Klaidoņa” jubileja

Publicitātes foto

Kantrīmūzikas grupas “Klaidonis” solists Māris Sloka (attēlā) šogad turpinās pērn iesākto 60 gadu jubilejas tūri “Kantrī un šlāgermūzikas svētki. Mārim Slokam 60”.

Tuvākie koncerti, kuros piedalīsies arī jubilāra draugi un skanēs “Klaidoņa” labākās dziesmas, notiks Bauskā (sestdien, 4. februārī, pulksten 14), Brocēnos (piektdien, 10. februārī, pulksten 18.00) un VEF Kultūras pilī (sestdien, 11. februārī, pulksten 14 un 18).

Māra Slokas pirmais skaļais talanta apliecinājums bija dziesma “Mazā dvēselīte” ar Elīnas Zālītes vārdiem, kas ieguva labākās dziesmas titulu 2005. gada Bauskas kantrimūzikas festivālā, pārliecinoši - “Šlāgeraptaujā 2005”, kā arī tajā pašā gadā saņēma AKKA/LAA Bezgalības balvu kā gada visvairāk atskaņotā dziesma Latvijā.

Celtniecība un mūzika Māra Slokas dzīvē iet roku rokā.

“Esmu lauku cilvēks, man patīk vienkārša melodija, vārdi - lauku mūzika, un tas pats kantrī,” saka populārais mūziķis. Iespējams, viss būtu citādi, ja mūziķa bērnība neaizritētu Popē. Māra vecāki nebija mūziķi, bet labi dziedātāji, un, uzsācis skolas gaitas, zēns 2. klasē sāka apgūt mežraga spēli Ventspils bērnu mūzikas skolā. Taču pēdējais autobuss uz Popi devās, pirms stundas bija beigušās, tā nu izglītošanās mūzikā gāja secen. Popes pamatskolai sekoja Mālpils Lauksaimniecības tehnikums un Lauksaimniecības akadēmijas Lauku celtnieku fakultāte. Jau Mālpilī mācoties, Māris Sloka privāti mācījās dziedāšanu pie pedagoģes Maigas Grietēnas. Viņa ieteica jaunietim balss dotumus izkopt Tautas estrādes ansamblī “Sigulda”, kur tolaik dziedāja arī Nauris Puntulis. 1979. gadā Bauskas rajona Vecsaulē Māris Sloka dibināja savu pirmo grupu, ko nosauca par “Relako” (vārdu savienojuma “reti laba kompānija” saīsinājums).

2004. gadā klajā nāca grupas “Klaidonis” debijas albums “Gaidot mājās”, kurā iekļautās Māra Slokas dziesmas “Ceru, gaidu”, “Nedaudz tuvāk, māt” un citas joprojām ir iemīļotas un populāras. Taču slavas virsotne tika sasniegta, pateicoties dziesmai “Mazā dvēselīte”, kas vairākus gadus bija Latvijas Radio 2 visspēlētāko dziesmu sarakstā.

2005. gadā klajā nāca otrais grupas “Klaidonis” albums “Tik ātri aizskrien laiks”. Tam sekojuši albumi “To jau nepateiks neviens” (2007), “Pārdomu laiks” (2009), “Pieskāriens” (2015), “Ar smaidu saulrietā” (2016), kam lielāko daļu dziesmu radījis Māris Sloka, kurš ir arī grupas “Klaidonis” galvenais solists un dziesmu autors.

CD “Ar smaidu saulrietā” 2017. gadā ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons”.

Dziesmas Māris Sloka sacer arī savai meitai Evijai Slokai, ar kuru dziedāti arī dueti. Savukārt šobrīd paralēli darbam studijā ar “Klaidoni” Mārim Slokam ir izveidojusies laba sadarbība ar ģitāristu - aranžētāju Jāni Misiņu, un, iespējams, jau šogad klajā nāks studijas albums.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais