Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 4. līdz 10. februārim

© Publicitātes foto

6.lapa

Festivāls “Saxophonia”

Publicitātes foto

Latvijā radītais festivāls “Saxophonia” ik ziemu pulcē saksofonmūzikas māksliniekus no dažādām pasaules vietām. Piektdien un sestdien, 10. un 11. februārī šis festivāls ienāks Ventspilī ar saksofonmūzikas svētkiem, kuros muzicēs izcili mūziķi no ASV un Latvijas.

Piektdien, 10. februārī, koncertzālē “Latvija” koncertēs Latvijas Radio bigbends ar mūzikas aprindās plaši zināmiem smagsvariem, pasaules slavu guvušiem mūziķiem - Doniju Makaslinu un Džeisonu Lindneru no Ņujorkas (ASV).

Festivāla koncertā piedalīsies arī Latvijas Radio bigbends. Šis kolektīvs ir neatņemama Latvijas kultūras dzīves sastāvdaļa un mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga vadībā gatavs pārsteigt ar jauniem un interesantiem projektiem.

Koncertā skanēs gan fragmenti no pēdējos gados tapušajiem Donija Makaslina albumiem, ko bigbendam aranžējis Džeisons Lindners, gan jaunas, vēl neizdotas kompozīcijas.

Sestdien, 11. februārī, saksofonmūzikas svētkos uz koncertzāles “Latvija” skatuves kāps Ventspils bigbends mākslinieciskā vadītāja un saksofonista Renāra Lāča vadībā, kā arī solisti: Latvijas Radio bigbenda saksofonu sekcijas mūziķi-saksofonisti Kārlis Vanags, Dāvis Jurka, Jānis Puķītis, dažādu valstu džeza mūzikas konkursu dalībnieks un laureāts, Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogs, saksofonists Toms Rudzinskis, bijusī Ventspils Mūzikas vidusskolas audzēkne, Karaliskās Mūzikas akadēmijas (Olborga, Dānija) maģistrantūras studente, vokāliste Undīne Rolava un pianists, komponists, daudzu grupas “Lupas” skaņdarbu autors Ritvars Garoza. Solisti ir augsta līmeņa profesionāļi, vairāki no viņiem izcili komponisti un aranžētāji, starptautisku projektu dalībnieki, tieši tāpēc koncertam izvēlēta orģinālmūzika - solistu veidotas kompozīcijas, kā arī populāri mūzikas skaņdarbi bigbenda sastāvam.

Ventspils bigbenda koncertsastāvu veido mūzikas vidusskolas audzēkņi un pasniedzēji, kolektīvs ir uzstājies kopā ar latviešu komponistiem, Latvijā zināmiem mūziķiem, kā arī ar pasaulē atzītiem māksliniekiem.

Tradicionāli saksofonmūzikas svētki Ventspilī norisinās februārī, atzīmējot Ventspils bigbenda vadītāja - saksofonista, Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagoga Renāra Lāča dzimšanas dienu. Lielākā daļa solistu ir Renāra kādreizējie audzēkņi un draugi mūzikā un dzīvē.

VSIA “Latvijas Koncerti” rīkotais festivāls “Saxophonia” šogad notiks no 9. līdz 18. februārim Rīgā un Ventspilī, un festivāla koncertos uz skatuves kāps virkne Latvijas spožāko saksofonistu.

Ceturtdien, 9. februārī, “Lielajā ģildē” notiks festivāla atklāšanas koncerts, kur Latvijas Radio bigbends tiksies ar jau pieminētajiem mūziķiem Doniju Makaslinu un Džeisonu Lindneru no Ņujorkas (ASV).

Piektdien, 10. februārī, “Spīķeru koncertzālē” uzstāsies saksofonu kvartets “Atomos”, perkusionists Ernests Mediņš un saksofonists Karolis Šarkus.

Programmā: Rick Hirsch, Jacob TV un Ritvara Garozas mūzika, kā arī Roberta Martini, Toma Rudzinska, Ernesta Mediņa un Karoli Šarkus pirmatskaņojumi.

Saksofonu kvarteta “Atomos” dibinātājs Arvīds Kazlausks ir apvienojis vienus no labākajiem jaunākas paaudzes Latvijas saksofonistiem - Aigaru Raumani (attēlā), Robertu Martini un Rūdolfu Pēteri Rubeni. Visi kvarteta dalībnieki ir zināmi kā aktīvi un veiksmīgi mūziķi, un kopš ansambļa dibināšanas 2016. gada vasarā piedāvā augstvērtīgu saksofonmūzikas skanējumu, kā arī regulāri pieņem jaunus izaicinājumus kā mūzikā, tā starpžanros.

Savukārt 16. februārī “Lielajā ģildē” uz vienas skatuves būs dzirdami Valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” un modernā džeza grupa “Lupa” koncertprogrammā “Simfodžezs cauri gadu desmitiem”.

Simfodžeza pirmsākumi meklējami 20. gadsimta 20. gados, kad Ņūorleānas džezs tika ietērpts simfoniskā orķestra skanīgajās drānās un spoži uzmirdzēja uz filharmonijas skatuves. Komponists, taustiņinstrumentālists un sitaminstrumentālists Andris Buiķis sadarbībā ar visdažādākajos žanros rūdīto kamerorķestri “Sinfonietta Rīga” un grupu “Lupa” radījis oriģinālu koncertprogrammu, kuru veido 12 simfodžeza ainas - aizraujošs un tembrāli krāšņs ceļojums, kura pieturvietas ataino šī žanra interesanto attīstību un pārsteidzošo daudzveidību Latvijā un pasaulē no 20. gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām.

17. februārī “Lielajā ģildē” uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris kopā ar “Rīgas Saksofonu kvartetu” un Arvīdu Kazlausku diriģenta Jāņa Stafecka vadībā.

Programmā: Modesta Musorgska “Izstādes gleznas”, Džona Adamsa “Saksofonkoncerts”, kā arī pirmatskaņojums Uģa Prauliņa “Uvertīra saksofonu kvartetam un orķestrim”.

Festivāls “Saxophonia” noslēgsies 18. februārī “Lielajā ģildē”, kur uz vienas skatuves kopā ar Latvijas Radio bigbendu uzstāsies brazīliešu džeza mūzikas zvaigznes -saksofonists Ademir Junior un perkusionists Tiago Loei.

Multiinstrumentālists, aranžētājs un komponists Ademir Junior tiek uzskatīts par aktīvāko un zināmāko improvizējošo saksofonistu ne tikai Brazīlijā, bet visā Dienvidamerikā. Mūziķis ir pirmais Brazīlijas džeza saksofonists, kurš kļuvis par slavenā saksofonu zīmola “Selmer” mākslinieku. Savukārt Tiago Loei jau kopš 16 gadu vecuma aktīvi koncertējis un piedalījies dažādu grupu albumu ierakstos visā Brazīlijā, vēlāk dzīvojis arī Kubā, Havanā, kur papildinājis savas zināšanas un pētījis slavenos Kubas mūzikas ritmus. Tiago Loei vairākus gadus pavadījis arī Rīgā, kā perkusionists regulāri sadarbojies ar populāriem un izciliem mūziķiem Latvijā - Raimondu Paulu, Intaru Busuli, Kārli Vanagu un daudziem citiem, tāpēc šis “Saxophonia” koncerts būs arī Tiago atgriešanās vietā, kas ilgu laiku tika saukta par mājām. Koncertā skanēs Ademir Junior oriģinālkompozīcijas, kā arī brazīliešu mūzika un pasaules džeza klasika.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais