Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 29. oktobra līdz 4. novembrim

© Publicitātes foto

8.lapa

Izglītojoša šausmenīte ar humora piedevu

Publicitātes foto

Latvijas Leļļu teātrī atgriezusies izrāde «Puscilvēki» - izglītojoša šausmenīte ar humora piedevu skolas vecuma bērniem. Tā būs skatāma svētdien, 30. oktobrī.

Izrāde, kas saņēmusi gan skatītāju simpātijas, gan «Spēlmaņu nakts» nomināciju kategorijā «Gada izrāde bērniem» 2019./2020. gadā, ir pārcelta un pielāgota Latvijas Leļļu teātra pagaidu mājvietai - Rīgas Latviešu biedrības namam, kamēr vēsturiskajā teātra ēkā noris rekonstrukcija.

Iestudējumā «Puscilvēki» bērniem ir iespēja vērot neizskaidrojamas un mistiskas parādības, iepazīstot latviešu folkloras mītiskos tēlus - Lietuvēnu, Sumpurni un Vadātāju. Izrādes autori pēta senlatviešu pārliecību, ka šie gari ir mituši jau gadsimtiem ilgi un joprojām atrodas starp mums. Izrādē tiek dota iespēja uzzināt, kādi tie izskatās, kur tie dzīvo un ko darīt, kad tos sastop kādā Latvijas mežu nostūrī, tumšā namā vai savā mājā. Izrādē ir apkopoti dažādi intriģējoši, noslēpumaini un biedējoši nostāsti, ko dramaturģe Linda Rudene apkopojusi un pārstrādājusi iestudējuma vajadzībām.

«Puscilvēku» radošo komandu veidojis Edgars Kaufelds, kurš no šīs sezonas kļuvis par Latvijas Leļļu teātra štata režisoru. Šausmu elementus izrādei garantē Kristiāna Brektes scenogrāfija, kas ir teātra pirmā sadarbība ar mākslinieku. Muzikālā pavadījuma veidošanu režisors uzticējis Jurim Kaukulim, par tērpiem izrādē parūpējusies māksliniece Rūta Briede, bet mistiskos un dažbrīd baisos tēlus iemiesos aktieri Santa Didžus (attēlā), Dace Vītola, Artūrs Putniņš, Miķelis Žideļūns, Rūdolfs Apse, Matīss Millers un Rihards Zelezņevs.

«Mēs bieži skatāmies šausmu filmas un zinām par zombijiem, vampīriem un citiem svešzemju mošķiem, bet vai mēs zinām par to, kas mīt tepat Latvijas mežos, mājās, pilsētās? Pastāv liecības par to, ka Lietuvēns, Vadātājs un Sumpurnis ir reāli eksistējoši tēli. Un Sumpurnis, kurš joprojām dzīvo Kurzemes mežos, ir daudz bīstamāks par vampīru vai zombiju,» uzsver Edgars Kaufelds.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!