Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 29. oktobrim

© F64

6.lapa

Mājas attēlošana

Publicitātes foto

Mākslas galerijā «Bazar't» skatāma mākslinieces Elīnas Alkas Rikmanes jaunāko darbu personālizstāde «Visuma telpas».

Tajā skatāmi 17 mākslas darbi, no kuriem septiņus māksliniece ir radījusi tieši šai izstādei. Par galveno mākslinieces darbu tēmu ir kļuvusi mājas attēlošana.

Elīna Alka Rikmane ir grafiķe, strādā litogrāfijas tehnikā. Viņa atklāj, ka «mājas stāsts» sākās ar 2008. gada braucienu uz Spānijas pilsētu Lloret de Mar. Atpakaļceļā piestājot Austrijas galvaspilsētā Vīnē, dodoties nelielā pastaigā, māksliniece ievēroja ko neparastu - uz lielās Austrijas parlamenta ēkas jumta atradās maza mājiņa. Neparastais skats tik ļoti piesaistīja viņas uzmanību, ka to iemūžināja fotogrāfijā. Ar laiku šī fotogrāfija kļuva par mākslinieces iedvesmas avotu.

Katra māja saglabā savu nozīmi Visuma telpā. Ģeogrāfiskais novietojums, laikapstākļi un vide, likumsakarības un nejaušības veido mājas tēlu, kas iedvesmo mākslinieci.

Elīnai Alkai Rikmanei ir būtiski litogrāfijās attēlot niansētu pelēko toņu tumši gaišo attiecību saspēli pret tīru balto un melno. Skaidra un stabila ģeometrisku formu mijiedarbība ar smalki tonālu zīmējumu.

Elīna Alka Rikmane (1986) ir beigusi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolu, ieguvusi bakalaura grādu grafikā (2010) un maģistra grādu glezniecībā (2012), absolvējot Latvijas Mākslas akadēmiju. Aktīvi piedalās izstādēs, starp kurām nozīmīgākās ir «Grafika-S» (2014, «Rīgas mākslas telpa»), XI Baltijas jūras valstu grafikas mākslas biennāle «Kaļiņingrada-Kēnigsberga» (2013, Kaļiņingrada, Krievija), «Migrācija» (2012, Latvijas Mākslas akadēmija).

Izstāde mākslas galerijā «Bazar't» (t/c «Mols» Rīgā) būs aplūkojama līdz 15. novembrim.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais