Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 11 kultūras pasākumi līdz 26. augustam

© F64

9.lapa

Svaigs un mūsdienīgs džezs

Publicitātes foto

Sestdien, 20. augustā, pulksten 19 Ventspils teātra nama «Jūras vārti» lielajā zālē notiks latviešu džeza saksofonista un komponista Toma Rudzinska bigbenda mūzikas koncerts. Koncerta otrajā daļā uzstāsies Itāļu «hammond» ērģelnieks Leonardo Korradi. Ieeja brīva.

Koncertā pirmo reizi Latvijā skanēs Toma Rudzinska (attēlā) bigbenda mūzika no jaunā albuma «Space Big Band» un tiks pirmatskaņoti divi jaundarbi - kompozīcija «Sonic Drive» japāņu bigendam «Brilliant Corners», un īpaši Ventspils bigbendam rakstītais, «fjūžen» mūzikas iedvesmotais skaņdarbs «Upper».

Kopš «Space Big Band» albuma izdošanas 2021. gada nogalē, tas saņēmis kritiķu uzslavas un radio atskaņojumus Dānijā, Anglijā, Vācijā, Austrijā, Latvijā un citviet. Albums nominēts Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvai «Zelta Mikrofons», iekļauts «European Jazz Network» mūzikas topā un «Lufthansa» un «Quatar Airlines» lidsabiedrību mūzikas izlasēs. Albums tapis sadarbībā ar starptautiski pazīstamo dāņu džeza basistu, komponistu Kenetu Dālu Knudsenu, mūzikas tematiskajā centrā - Visums un mūsu zināšanas par to, Visums un telpa mūzikā, ko pētīt ar mūsdienu džeza tehnisko, improvizatorisko un sadarbības pilno garu.

Toma Rudzinska rokraksts ir ritmiski izteiksmīgs, melodisks, atvērts improvizācijai un elektroakustiskiem eksperimentiem. Kritiķu vārdiem sakot, šis nav tradicionāls bigbends, bet gan svaigs un mūsdienīgs džezs, kas pārsteidz ar savu oriģinalitāti un enerģiju.

Koncerta otrā daļā klausītājus priecēs itāļu «hammond» ērģeļu virtuozs Leonardo Corradi. Mūziķis izdevis albumu ar leģendāro ģitāristu Pīteru Bernstainu, koncertējot apceļojis pasauli un dalījis skatuvi ar džeza mūzikas grandiem Antonio Sančezu, Deivu Lībmenu, Pī Vī Elisu un citiem. «Jazzit» žurnāla aptaujā atzīts par labāko «hammond» spēlētāju un Itālijas džeza uzlecošo zvaigzni.

Video:

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!