Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 11 kultūras pasākumi līdz 26. augustam

© F64

8.lapa

Epneres dzīvo atmiņu jūras turpinājums

F64

VV Foundation PAiR rezidences galerijā Pāvilostā (Ernesta Šneidera laukumā 11) tiek īstenota laikmetīgās mākslas izstāžu programma. No 26. augusta līdz 30. oktobrim tur būs apskatāma «Purvīša balvas 2019» laureātes Ievas Epneres personālizstāde «Dzīvo atmiņu jūra. Turpinājums».

Savā darbā «Dzīvo atmiņu jūra», kas 2019. gadā ieguvis «Purvīša balvu», Ieva Epnere (attēlā) pievēršas identitātes nepastāvīgajai dabai, reaģējot uz Latvijas postpadomju sabiedrības attīstības procesiem.

Mākslinieces rokās fikcija ir vērtīgs instruments, lai izpētītu cilvēka patības apziņu un atklātu identitāti kā izdomātu mītu un vēsturisku naratīvu hibrīdu. Baltijas piekrastes militārais mantojums ir īpašas intereses objekts - viņa pēta bijušo armijnieku un vietējo iedzīvotāju likteņus, kuri uzauguši padomju režīma apstākļos un šobrīd saskaras ar jaunu sociālo realitāti. Lielu lomu šajā pētniecībā spēlēja tieši Pāvilostas reģions un tajā mītošie cilvēki. Aktualizējoties spriedzei starp Ukrainu un Krieviju, kā arī pieaugot reāliem kara draudiem šobrīd, 2022. gadā, Ieva Epnere vēlas turpināt «Dzīvo atmiņu jūrā» aizsākto pētījumu, sarunājoties ar cilvēkiem jau šobrīd, izsekojot tām pārmaiņām, kas ir norisinājušās šo gadu laikā. Tādējādi izstādē «Dzīvo atmiņu jūra. Turpinājums» tiks aplūkotas un izspēlētas divos video darbos. Pirmajā, ar ievelkošu vides, laika un personas nosacītības palīdzību Ieva Epnere izgaismo trauslās robežas starp indivīda un kolektīvo atmiņu, starp nostalģiskām pagātnes atmiņām un nākotnes cerībām, savukārt otrā darba centrā ir Baltijas jūras krasta bijušo aizliegto zonu iedzīvotāju jaunie stāsti.

Izstāde tiek rīkota sadarbībā ar «Kim?» Laikmetīgās mākslas centru un tās kuratore ir Zane Onckule.

PAiR galerija ir pieejama apmeklētājiem no piektdienas līdz svētdienai, no pulksten 12 līdz 18. Ieeja ir bezmaksas.

Pārējās dienās izstādi iespējams apmeklēt pēc iepriekšējas vienošanās, zvanot pa tālruņa numuru: +371 25456164.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais