Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 19. līdz 25. martam

© Publicitātes foto

4.lapa

Mārtiņa Freimaņa pirmās dziesmas

Publicitātes foto

Sestdien, 19. martā, pulksten 19 Kultūras namā «Wiktorija» Liepājā gaidāms pasākums - koncertstāsts «I am fine. Mārtiņa Freimaņa pirmās dziesmas».

Koncertstāstu «I am fine» veido līdz šim nedzirdētas mūziķa Mārtiņa Freimaņa dziesmas, kuras viņš uzrakstīja 90. gados - laikā, kad mācījās Aizputes vidusskolā. Tolaik Mārtiņš tās izpildīja akustisko ģitāru pavadījumā kopā ar pārējiem skolas laikā dibināto ansambļu «Ilze» un grupas «Trīsstūris» dalībniekiem.

Pilnībā saglabājot Mārtiņa Freimaņa radīto dziesmu mūziku un tekstus, katrai dziesmai tika meklēts un atrasts savs, unikāls skanējums, lai šīs dziesmas iegūtu ne tikai vēsturiski svarīgu nozīmi, bet arī plašāku, mūsdienīgu skanējumu, maksimāli lūkojot atklāt dziesmās iekodēto - viena jauna cilvēka vēstījumu pasaulei.

Dziesmu aranžējumus un to skanējumus kopēji meklēja, veidoja un arīdzan izpilda īpaši šim projektam izveidota savstarpēji ļoti dažādu mūziķu komanda: Normunds Kalniņš, Ieva Tālberga, Roberts Dinters, Zanda Štrausa, Raitis Eleris, Māris Zīlmanis, Kaspars Boroduško un Maija Kalniņa.

Dziesmas, papildinātas ar šī projekta idejas autores, Mārtiņa Freimaņa draudzenes un skolas biedrenes Maijas Kalniņas stāstījumu - mirkļu, notikumu, sajūtu fiksācijām iz laika, kad šīs dziesmas tapa.

Savu pirmo dziesmu pierakstu klades pēdējā lappusē Mārtiņš Freimanis uzšņāpis tekstu angļu valodā: «I am fine». Tieši šī neviennozīmīgi zīmīgā frāze izvēlēta koncerststāsta nosaukumam. Tās biežā neatbilstība savam saturam izgaismo gan Mārtiņam piemītošas, gan vispārcilvēcīgas pretrunas, kuras ir aktuālas arī šodien.

Koncertstāsts «I am fine» ir veltījums visiem tiem, kuriem allaž niez nagi palūkot, kas ir aiz sētas žoga, un visiem tiem, kuriem nav miera, lai tā vienkārši noticētu, ka viss ir tā, kā pirmajā brīdī izskatās.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais