Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 5. līdz 11. martam

© Publicitātes foto

9.lapa

Latvijas grāmatu izstāde

Publicitātes foto

No 11. līdz 13. martam Izstāžu centrā Ķīpsalā notiks starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde «Latvijas Grāmatu izstāde 2022», kurā tiksies rakstnieki, tulkotāji, mākslinieki, izdevēji un, protams, lasītāji. Tas ir gaidīts notikums ne tikai grāmatniecībā, bet arī Latvijas kultūras dzīvē.

Trīs dienas Ķīpsalā interesenti varēs satikt iemīļotus rakstniekus un māksliniekus, baudīt autoru lasījumus un iegūt viņu autogrāfus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem un diskutēt par aktuālām tēmām, piedalīties konkursos un iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgām cenām.

«Kā vēl nekad iepriekš apzināmies, ka internetā ir pieejams milzīgs informācijas apjoms, tomēr rokās turēta grāmata ir kas īpašāks, personiskāks. Grāmata ir nebeidzama prieka un piedzīvojumu avots, kas mums atklāj dažādas pasaules un piedāvā izdzīvot tūkstošiem dzīves. Esmu priecīgs, ka atkal visi varam tikties klātienē, un aicinu ikvienu apmeklēt grāmatu svētkus Ķīpsalā un iepazīt autoru jaunāko veikumu,» saka «Latvijas Grāmatu izstādes 2022» vadītājs Edgars Skara.

«Latvijas Grāmatu izstāde» piedāvā daudzpusīgu kultūras programmu.

Piektdien, 11. martā, pulksten 11 uz Lielās skatuves norisināsies Anša Lerha-Puškaiša grāmatas «Pasakas par putniem» prezentācija; pulksten 12 izdevniecība «MicRec» aicina uz ģitārista un komponista Aivara Hermaņa nošu, akordu un dziesmu tekstu grāmatas «50 populārākās dziesmas» atvēršanu, kurā uzstāsies dziedātāji Ieva Akuratere un Igo; pulksten 14 notiks filozofijas doktora Raivja Bičevska grāmatas «Sabiedrība bez pasaules» atklāšana; savukārt pulksten 15 uz Lielās skatuves interesenti varēs satikt rakstnieci un dzejnieci Janu Egli. Pirmās izstādes dienas izskaņā - pulksten 16 - notiks grāmatas «Veiksmīga uzņēmumu apvienošana un iegādes integrācijas noslēpums» atvēršanas pasākums, kurā piedalīsies autors Kaspars Mucenieks.

Kas ir Svilpotājs? Mītiska būtne, dabas parādība, izdomāts tēls vai īsts cilvēks? To varēsiet noskaidrot, ja izlasīsiet rakstnieces, publicistes, režisores Daces Judinas un komponista, dizainera Artura Nīmaņa romāna «Svilpotājs» - cikla «Laika stāsti» - sesto grāmatu, kas grāmatniecībās vēl nav pieejama. Izstādē grāmata būs pieejama pavisam «karsta» - tikko no tipogrāfijas, turklāt ar autogrāfiem. Savukārt 11. martā pulksten 13 notiks grāmatas atvēršanas pasākums tiešsaistē.

Izstādē varēs satikt arī populārās grāmatas «365» autoru un mūziķi Guntaru Raču. Grāmatas «365» 1. un 2. daļa kļuva par vispieprasītākajām grāmatām 2017. un 2018. gadā, un nupat ir iznākusi arī 3. un 4. daļa. Dzejnieks aicina uz autogrāfu stundām «MicRec» ekspozīcijā 11. martā no pulksten 13 līdz 14, 13. martā - no pulksten 12 līdz 13.

Arī Tukuma Literātu apvienības autori aicina savus lasītājus uz tikšanos izstādē: 11. martā no pulksten 12 līdz 14 varēs aprunāties ar rakstniekiem Gunu Rozi un Gvido Dragi, no pulksten 14 līdz 16 - ar Rolandu Bulu, savukārt 12. martā no pulksten 12 līdz 14 apmeklētājus gaidīs Vilis Seleckis, no pulksten 14 līdz 16 - Guntis Tālers, bet trešajā izstādes dienā, 13. martā, no pulksten 12 līdz 14 - rakstniece Gundega Kaziņa.

Sestdien, 12. martā, pulksten 11 uz Lielās skatuves notiks Starptautiskā projekta «Tiny books from Baltic Authors» prezentācija, kurā viesosies arī īsgrāmatiņas «Kas ir Stella?» autors Lauris Gundars. Apgāds «Pētergailis» pulksten 12 interesentus aicina uz Ineses Paklones jaunās grāmatas «Zvēru barošana» un Māra Runguļa jubilejas krājuma «Zvirbulim nenāk miegs» atvēršanu. Uzreiz pēc tam norisināsies tikšanās ar sērijas «Latvijas vēstures mīti un versijas» autoriem. No pulksten 13 līdz 14 interesenti aicināti satikt dziedātāju Ritu Trenci un Imanta Skrastiņa draugus un līdzgaitniekus - Liu Guļevsku un Ēriku Hānbergu (attēlā) -, kuri ir grāmatas «Kamolā tinējs» līdzautori. Savukārt pulksten 15 izdevniecība «Avots» aicina vecākus un vecvecākus diskutēt par drošības un vainas sajūtu, lasot bērnu audzināšanas grāmatas. Diskusijā piedalīsies bloga «Es Pats» autore, Montesori pedagoģe Viktorija Ozola un biedrības «Tēvi» nodarbību vadītājs Lauris Bokišs. Dienas noslēgumā - tikšanās ar rakstnieci Maiju Krekli.

Līdzās bērnu grāmatu klāstam būs arī aizraujoši pasākumi mazajiem lasītājiem. Arī bruņinieks ir tikai cilvēks, un arī viņam, tāpat kā tev, ļoti garšo konfektes. Tātad - arī viņu piemeklē zobu sāpes! Tieši par šo faktu ir Latvijas Leļļu teātra izrāde «Bruņinieks, kuram sāpēja zobi», ko sestdien, 12. martā, izstādē varēs noskatīties gan liels, gan mazs.

Svētdien, 13. martā, pulksten 11 - tikšanās ar bērnu grāmatu autoru Zigmundu Bekmani. Pulksten 12 uz Lielās skatuves notiks saruna ar igauņu rakstnieku Juhani Pitsepu un latviešu mākslinieci Gundegu Muzikanti par viņu kopīgi radīto grāmatu «Ir mēness zelta kuģis». Savukārt pulksten 13 norisināsies saruna par projekta «KultūrELPA» programmu «Pasaule un mēs». Bet receptes lieliem un maziem svētkiem iepazīt aicinās ēdienu blogere Ilze Veisbārde, kura no pulksten 12 līdz 13 «Jāņa Rozes» ekspozīcijā pastāstīs par savu pavārgrāmatu «Ēd laimīgs».

Detalizēta pasākumu programma: www.bt1.lv/lbf/visit.php#events

Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais