Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 12. līdz 18. februārim

© Publicitātes foto

6.lapa

Ziemas kamermūzika Rīga Domā

Publicitātes foto

No 12. februāra līdz 12. martam Rīgas Doma 13. gadsimta Kapitula zālē norisināsies koncertcikls «Ziemas kamermūzika», kas izskanēs piecos koncertos katru sestdienu pulksten 18.00.

Tajā izskanēs franču un latviešu komponistu Gundegas Šmites, Vinetas Līces mūzikas lappuses, kā arī Lauras Gustovskas-Dubinas pirmatskaņojums flautistes Ditas Krenberga un arfistes Dārtas Tisenkopfas-Muselli (attēlā) izpildījumā (12. februārī).

Vokālā grupa «Ars Antiqua Riga» ieskatīsies Dītriha Bukstehūdes kantātēs (19. februārī).

Dziedātājs Jānis Strazdiņš un džeza kotrabasists Jānis Rubiks kopā ar baroka vijoļspēles speciālisti Lāsmu Melderi-Šestakovu un ērģelnieku Aigaru Reini pieskarsies Henrija Pērsela un citu tā laika angļu komponistu mūzikai - šoreiz nedaudz džezīgās un improvizatoriskās noskaņās (26. februārī).

Pavisam īpašs sagaidāms trīs seno čellu priekšteča: gambas spēles meistaru satikšanās vienā koncertā - igauņu gambisti Melissa Jõesaar un Tõnu Jõesaar, kā arī latviešu gambists Ainārs Paukšēns.

Koncertciklu noslēgs Georga Frīdriha Hendeļa mūzika - mūsu brīnišķīgu baroka interpretu/meiteņu izpildījumā - soprāns Ilze Grēvele-Skaraine, klavesīniste Ieva Saliete, flautiste Maija Kļaviņa, Vijolniece Agnese Kanniņa un čelliste Māra Botmane.

Rīgas Doma kapitulzāle, batistērija, sakristeja atrodas Rīgas Doma krustejas austrumu spārnā. Tiek uzskatīts, ka šīs telpas, kopā ar baznīcas kora apsīdu un šķērsjomu ir izbūvētas Katedrāles pirmajā būvniecības posmā. 1226. gada 17. martā Pāvesta legāts Modenas Vilhelms Rīgas Domā noturēja koncilu, iespējams tas norisinājās kapitulzālē. Līdz reformācijai kapitulzāli izmantoja Rīgas Domkapitula sēdēm. 1463. gadā kapitulzāle tika iesvētīta par dvēseļu mesas kapelu. 1524.gadā virs kapitulzāles un blakus esošajām telpām tika iekārtota pilsētas bibliotēka, kas šajās telpās atradās līdz 1891. gadam. Kapitulzāle un līdzās esošas tukšās telpas tika izmantotas kā noliktavas grāmatsējējiem un tirgotājiem. Šajā laikā kapitulzāle ar šķērssienām tika sadalīta trijās daļās. Kapitulzāle, tāpat kā līdzās esošās telpas tika restaurētas Rīgas Doma atjaunošanas darbos, laika posmā no 1888.-1891.gadam. Šajā laikā veiktie pētījumi ļāva rekonstruēt kapitulzāles agrāko izskatu. Tam, ka kapitulzāle ilglaicīgi līdz tās atjaunošanai 1888.gadā, kalpoja kā noliktava, ir jāpateicas, ka tā nav pazudusi dažādu pārbūvju rezultātā, kā pārējās krustejas daļas. 19 gadsimta beigu remonta - restaurācijas darbos kapitulzāle tika pilnībā atjaunota un ieguva savu patreizējo izskatu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!