Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 16. līdz 22. oktobrim

© Publicitātes foto

5.lapa

Starptautiskais ērģeļmūzikas festivāls «ORGANismi»

Publicitātes foto

No 22. līdz 24. oktobrim Latgales vēstniecība «GORS» aicina uz sesto Starptautisko ērģeļmūzikas festivālu «ORGANismi».

Tā mākslinieciskā vadītāja, pasaulē pazīstamā ērģelniece Iveta Apkalna (attēlā) atklāj, ka šī gada festivāla koncertos, kurus apvieno moto - pēctecība, mantojums, paaudzes - būs iespēja dzirdēt Aleksandra Gilmāna, Filipa Glāsa, Ārona Koplenda, Raimonda Paula mūziku, Pētera Vaska «Veni Domine» Latvijas pirmatskaņojumu, iepazīt uzlecošo vācu ērģeļmūzikas zvaigzni Mariusu Herbu, skatīt ilgi gaidīto koncertuzvedumu «Ķiršu koks».

«Pēctecība, mantojums, paaudzes ir tas, ko mēs saņemam no mūsu priekštečiem, nododam tiem, kas ir un būs pēc mums; tas, ko mēs vienmēr ņemam līdzi savā prātā, sirdī un reizēm arī ceļasomā nošu formātā. Komponistu un mūziķu paaudžu pēctecība un mantojums ir iedvesmojis mūs un, es ceru, iedvesmos arī festivāla klausītājus,» saka Iveta Apkalna.

Savukārt Latgales vēstniecības «GORS» Mākslinieciskās nodaļas vadītāja Ilona Rupaine atklāj: «Arī Ivetas biogrāfijā nolasās šī gada festivāla pēctecības vēstījums. Viņas dzimtā ir vairākas mūziķu paaudzes. Iveta, kas ir mantojusi savu vecāku un vecvecāku muzikalitāti, turpināja savas māmiņas pianistes izglītības ceļu, bet vēlāk pievērsās sava vectēva - ērģelnieka profesijai.»

Šī gada festivāls turpinās iepriecināt ar dažādību:

-22. oktobrī «GORS» Mazajā zālē skanēs Vācijas jaunā talanta, ērģelnieka Mariusa Herba soloprogramma. Ar ērģelnieku Iveta Apkalna iepazinās 2019. gadā būdama Vupertāles (Wuppertal) Starptautiskā ērģeļmūzikas konkursa žūrijā, kurā toreiz vēl 19 gadus jaunais Mariuss ieņēma 1. vietu;

-23. oktobrī Lielajā zālē varēs piedzīvot Ivetas Apkalnas, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Valsts Akadēmiskā kora «Latvija» koncertu, kurā skanēs A. Gilmāna un Ā. Koplenda ērģeļsimfonijas, F. Glāsa 7. simfonija, Latvijas pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Pētera Vaska «Veni Domine» Latvijas pirmatskaņojums diriģentu Gunta Kuzmas un Māra Sirmā lasījumā;

-24. oktobrī izskanēs īpaši festivālam radītā koncertprogramma «Ķiršu koks», kurā līdzās Ivetai Apkalnai piedalīsies aktieris Gundars Āboliņš un Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas bērnu koris (diriģente Anda Lipska), uzveduma režisore Inese Mičule. Koncertuzveduma pamatā būs itāļu rakstnieces Andželas Naneti grāmata «Mans vectēvs bija ķiršu koks», tajā skanēs dziesmas no Raimonda Paula cikla «Mazs, laimīgs zēns».

Uzmanību!

Pasākumi tikai ar Covid-19 sertifikātu, kurš apliecina, ka persona ir vakcinējusies vai pārslimojusi.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!