Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 31. jūlija līdz 6. augustam

© Publicitātes foto

6.lapa

Pētera Vaska fonda 10. jubileja Mežotnē

Publicitātes foto

Sestdien, 31. jūlijā, pulksten 19, atzīmējot Pētera Vaska fonda desmit gadu jubileju, tradicionālajā koncertā «Pēteris Vasks ielūdz. Vasara. Mežotne» muzicēs klavieru kvartets «RIX» - pianists Jānis Maļeckis, vijolnieks Sandis Šteinbergs, altiste Ilze Kļava un čellists Reinis Birznieks.

Koncerta programmā iekļauti Georga Pelēča, Pētera Vaska un Tālivalda Ķeniņa skaņdarbi, kā arī Armanda Skuķa klavieru kvarteta «Izolētais» (2020) pasaules pirmatskaņojums.

Klavieru kvartets «RIX» dibināts 1993. gadā, kad altiste Ilze Kļava, čellists Reinis Birznieks un vijolnieks Sandis Šteinbergs satikās pianista un profesora Jāņa Maļecka kameransambļa klasē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Radošās sadarbības veiksmes un savstarpējās sapratnes vieglums visiem četriem kaldināja pārliecību, ka savi mūziķa talanti jāapvieno un jākļūst par pastāvīgu kameransambļa vienību.

Kvartets uzstājies Latvijā, Somijā, Norvēģijā un Čehijā, gūstot atzinību un ievērību. 2004. gadā kameransamblis saņēmis Latvijas augstāko apbalvojumu mūzikā - »Lielo mūzikas balvu» - kā apliecinājumu savai muzikāli inteliģentajai un izcilajai spēles mākslai.

2006. gadā «RIX» devās koncertturnejā uz ASV, bet 2015. gadā prezentēja Pētera Vaska mūziku prestižajā «Phillips Collection» koncertsērijā Vašingtonā.

Kvarteta mūziķi atsevišķi strādā pamatdarbā pazīstamos Eiropas orķestros, taču vismaz pāris reižu gadā satiekas Rīgā, lai iestudētu, atskaņotu un ierakstītu koncertprogrammas. Ansambļa repertuārā ir speciāli viņiem veltīti skaņdarbi un arī pasaules klasiskās mūzikas kvarteti, trio un sonātes.

Savas darbības laikā kvartets ieskaņojis trīs ierakstu albumus: Olivjē Mesiāna «Qutuor pour la fin du Temps» (1999), Pētera Vaska un Tālivalža Ķeniņa klavieru kvartetus (2003), kā arī albumu ar Riharda Štrausa, Johannesa Brāmsa un Kamila Sensānsa skaņdarbiem klavieru kvartetam (2008).

Uzmanību!

Koncertu var apmeklēt pret «Covid-19» vakcinētas vai «C19» pārslimojušas persona, pie ieejas pasākumā uzrādot derīgu sertifikātu (digitālā vai drukātā veidā) un personu apliecinošu dokumentu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais