Neatkarīgā iesaka: TOP10 notikumi kultūrā no 31. jūlija līdz 6. augustam

© Publicitātes foto

5.lapa

Vides dejas trīs izrāžu takās Līgatnē

Publicitātes foto

Svētdien, 1. augustā, «Vides deja» aicina izvēlēties ceļot Līgatnē un izbaudīt laikmetīgās dejas jauniestudējumus trīs dažādās izrāžu takās: Vides dejas pastaigu takā, Velo un Laivu takā.

«Vides dejas» Pastaigu takā būs iespēja apskatīt Līgatnes vēsturiskos 19. gs. papīrfabrikas iedzīvotāju namiņus, šķērsot Līgatnes upi, uzkāpt kādā no Līgatnes kalniem un atrast izrādes vietu. Apstājieties, vērojiet, ieraugiet, sajūtiet un iztēlojieties. Pārdomājiet, par ko runā horeogrāfe Katrīna Albuže savā darbā «Izdzīvošana», un Līva Nora Apšeniece dejas performancē «SYNC».

«Vides dejas» Velo takā dodieties izbraukumā gar Līgatnes smilšu alām un klintīm, cauri pagalmiem un pa meža celiņiem. Ceļojiet, iedvesmojieties un uzziniet jaunākās ziņas horeogrāfes Madaras Luīzes Muzikantes un Gunas Brižas iestudējumā «Viena tante teica». Uz mirkli apstājieties un sajūtiet vēl nepamanīto - ceļojumā, sevī, apkārtnē, cilvēkos un horeogrāfes Arinas Bubovičas izrādē «Pirmais lidojums».

«Vides dejas» Laivu takā laivojiet gar klintīm, kas ir augstākie devona iežu atsegumi Latvijā, un gleznainajiem Gaujas krastiem. Laivu takā izbaudiet straumi, nelielās krācītes. Ceļā apstājieties, izkāpiet krastā un pēc norādēm vai gida pavadījumā atrodiet izrādes vietu. Horeogrāfu Aigara Larinova un Naura Miķeļa Gobas dejas performancē «Izbalansēt» aizdomājieties par līdzsvaru laivā un dzīvē. Airējiet tālāk pa Gauju kā dzīves ritumu, un sastopieties ar horeogrāfes Sabīnes Neilandes pārdomām dejas izrādē «Femina» par sievietes identitāti mūsdienu sabiedrībā.

Lai nokļūtu līdz takas sākumam, būs nepieciešams personīgais auto transports. Tālāk ar savu vai festivāla sarūpētu laivu, vai personīgo SUP dēli, laidieties braucienā pa Gauju. Takas noslēgumā festivāls nodrošinās transportu, lai personīgo automašīnu šoferus aizvestu uz takas sākumu.

Visām takām reģistrēšanās ar ieejas biļetēm būs pie Līgatnes vēsturiskā sardzes namiņa, kur tagad iekārtots Tūrisma informācijas centrs (Spriņģu ielā 2, Līgatne).

31. jūlijā un 1. augustā Līgatnes un festivāla apmeklētājiem ir iespēja izbaudīt arī izstādi - video instalāciju «A Quiet Place» («Klusa vieta»), kas tiks ierīkota brīvdabas skatītāju zālē Līgatnes Lustūža klints alā. Izstāde aicina uz ērtu, vienpersonisku atpūtu klubkrēslā. Kristīnes Brīniņas video darbs parāda cilvēkus visneaizsargātākajā un universālākajā stāvoklī: miegā. Pierimst aktivitāte, sevis pierādīšana, apstājas ražošana un patērēšana. Tas ir laiks, kurā cilvēkam ir iespēja atgūties, dodot arī dabai atelpas brīdi. Mēs visi esam noguruši. «A Quiet Palce» parāda cilvēka ķermeņa un prāta trauslumu nemierīgā sabiedrībā, kas šķietami ir aizmirsusi, kurp dodas.

«Līgatne iedvesmo un ierobežo, tā ir daudzveidīga un krāsaina kā dzīve. Te ir ieleja, tur kalns. Te tev skatiens traucas tālumā, te tas atduras pret smilšakmens klinti. Tikko tu karsējies saulītē, citā mirklī vari pazust vēsā, tumšā alā. Te tu sajūtu Līgatnes cilvēkus, te tu atkal pazaudē saikni. Līgatne ir vieta, kas prasa, izaicina domāt, sajust, radīt un pastāvēt. Esmu pateicīga par sadarbību, iedvesmu un iespēju «Vides dejas» festivālam jau otro gadu iepazīt Līgatni, un aicinu aktīvās atpūtas, kultūras un mākslas cienītājus neatkarīgi no vecuma, bet rēķinoties ar takās nepieciešamo fizisku aktivitāti, piedzīvot īpaši festivālam izveidoto ceļojumu,» saka festivāla «Vides dejas» mākslinieciskā vadītāja un radošā producente Lilija Lipora.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Pasākumi

Teju vai neticama ziņa – jau šoruden pie saviem daudzskaitlīgajiem cienītājiem atgriežas tradīcijām bagātais mūzikas un mākslas festivāls “Bildes”, kas bija iepauzējis uz četriem gadiem un kura sakarā nekas neliecināja, ka šogad tas varētu atdzimt! Tiesa, nebija ne mazāko šaubu, ka uzņēmīgā “Bilžu” “māte” Tija Auziņa festivālu atjaunos, taču neticējās, ka tas notiks tik spēji un tik drīz – festivāls sāksies jau pēc mēneša!

Svarīgākais