Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

"UgunsGrēka" producente tiecas pēc veselīgā

© F64

«Vai tā mani ir audzinājuši, vai arī esmu iespaidojusies no spilgta piemēra, jo mana māte izcili gatavo ēst, es savai ģimenei katru dienu cenšos sarūpēt siltu ēdienu. Ja mājās ir bērni, tad tā tam vienkārši jābūt,» savu pārliecību pauž TV3 seriāla UgunsGrēks producente Baiba Saleniece.

Ar Baibu tiekamies šā televīzijas seriāla radošajai grupai nozīmīgā dienā, kad tiek uzsākta UgunsGrēka jaunās sezonas pirmās sērijas filmēšana. Iepriekšējā vakarā esot notikusi talka – vairāk nekā tūkstoš kvadrātmetru lielās studijas ģenerāltīrīšana, kuras nobeigumā par godu paveiktajam darbam esot izdzēruši šampanieti un apēduši kūku. Producente stāsta, ka daudzās telpas, ko skatītāji pazīst kā viesnīcas numurus, biljarda zāli, kafejnīcu, esot ne vien pamatīgi sakoptas, bet dažas no tām pat piedzīvojušas lielas pārvērtības. Piemēram, viesnīcas šefpavāre Milda, ko atveido Dailes teātra aktrise Ilze Vazdika, vēl nemaz nezinot, ka virtuve nu ir papildināta ar ļoti svarīgu mēbeli – ietilpīgu virtuves iekārtu. Izmantojam situāciju, ka Milda vēl nav ieradusies savā darba vietā, un gan pie plīts, gan uz rakstainā dīvāniņa, uz kura sēdējis, ēdis un kratījis sirdi Mildiņai ne viens vien seriāla varonis, nofotografējam UgunsGrēka producenti Baibu Salenieci.

Tvaicētas gaļas sulīgums

«Vai esmu laba saimniece, pašai ir grūti vērtēt, bet slinkumā neatļaujos palaisties. Vakarā pārnākot no darba, gatavoju ne vien vakariņas, bet arī pusdienas nākamajai dienai, lai bērniem, atgriežoties no bērnudārza un skolas (meita Paula šogad uzsāks skolas gaitas, bet dēls Kārlis turpinās mācības Rīgas Doma kora skolā), būtu ko uzēst. Pārtikt tikai no pusfabrikātiem un pārtikas produktiem, kuros netrūkst E vielu, manuprāt, ir galīgi aplam,» uzskata Baiba.

Kad rodoties vēlēšanās ģimenes ēdienkartē ieviest kādas jaunas vēsmas, ielūkojoties globālajā tīmeklī atrodamajās receptēs, iemetot acis arī pavārmākslai veltītajos žurnālos vai arī kaut ko pārņemot no draugu, radu un darbabiedru kulinārās pieredzes. «Manuprāt, Dieviņš sievietei ēst gatavotājas talantu iedod jau piedzimstot. Tāpat kā suņi bez mācīšanas māk peldēt, arī mēs pie plīts bieži vien ķepurojamies gluži intuitīvi, un lielākoties tas mums izdodas ar atzīstamiem panākumiem.» Lai ēdiens būtu veselīgāks, Baiba to negatavojot lielā taukvielu daudzumā, bet cepšanas vietā bieži vien izvēloties tvaicēšanu. «Mums ir tvaicējamā katlu sistēma, kurā vienlaikus var tapt gaļa, zivis un dārzeņi, turklāt saglabājot vitamīnus un citas vērtīgas vielas,» stāsta populārā televīzijas seriāla producente un piemetina, ka, būdama suši fane, nesen atklājusi, ka tvaicēta gaļa lieliski garšojot, ja to iemarinē rīsu etiķī un vasabi pulverī. «Uz stundu vai divām atstāj marinādē un pēc tam vistas vai arī cūkgaļu sagriež nelielos gabaliņos, liek sautējamā katlā, kādu brīdi patvaicē, un tad var ēst, aiz labpatikas aplaizot pirkstus. Gaļa sanāk mīksta, sulīga un aromātiska.»

Omlete ar dārzeņiem

Lai gūtu enerģijas lādiņu, brokastīs Baiba parasti izdzerot krūzi zaļās tējas un apēdot šķēli kvalitatīvas rudzu maizes, kurai klāt ir rieksti un žāvēti augļi, bet uz rikas uzziežot sviestu ar zaļumiem. Ģimene esot iecienījusi Daugavas piena produktus, kas šobrīd pieejami par demokrātisku cenu. «Protams, ne jau katru rītu es ēdu vienu un to pašu. Šodien brokastīs man sakārojās omlete ar dārzeņiem. Vispirms uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcepu tomātus, cukini, ziedkāpostus, tad pārleju sakultas olas. Manuprāt, šādai omletei ir debešķīga garša, kurā mazliet jaušama austrumnieciska nots.»

Gatavojot maltīti ģimenei, viņa rēķinoties ar katra ģimenes locekļa vēlmēm, lai atrastu zelta vidusceļu un neviens nepaliktu nepaēdis. «Mums visiem garšo zupas (tiesa, ar eksotiskiem virumiem, piemēram, taizemiešu zupu, meita simtprocentīgi nav apmierināta), arī gaļas ēdieni (kotletes, cepta vistas fileja, strogonovs) ar rīsiem, griķiem vai kartupeļiem, dažādi salāti, bet desertā bieži vien mielojamies ar svaigām ogām no pašu dārza. Topa augšgalā ir zemenes ar putukrējumu. Šo saldēdienu varam patērēt lielā daudzumā un jebkurā diennakts daļā.»

Ziemas krājumiem esot sagatavota jau pilna saldētava ar blenderētām zemenēm, ķiršiem, jāņogām, upenēm, ir arī sagrieztas dilles un citi garšaugi. «Domāju, ka esam nodrošināti ar vitamīniem visā ziemas garumā.»

Uz kursiem pēc suši gudrībām

Baiba atklāj, ka viņai un vīram ļoti garšojot suši. Lai par šo japāņu nacionālo ēdienu uzzinātu daudz ko vairāk un arī iemācītos suši tīstoklīšus pareizi satīt, esot pat pieteikusies kursos. «Tur uzzināju, kādas garšas var kombinēt, izvēloties materiālu pildījumam. Piemēram, ja suši paredzēts ietīt svaiga gurķa strēmelītes, tad teju vai automātiski jāpievieno sezama sēklas,» skaidro Baiba un turpinājumā izstāsta, ka viņai vislabāk garšojot suši ar masago [zivs] ikriņiem vai ar garnelēm un Philadelphia svaigo sieru, vai ar lasi.

Bet, kad prāts nesoties uz gaļu, bieži vien ķeroties pie pildītas vistas filejas gatavošanas. «Vistas fileju kārtīgi izklapēju, uzbārstu garšvielu maisījumu vistas gaļas ēdieniem un kārtoju sieru, šķiņķi, ķirštomātus, ķiplokus, apceptas sēnes (variāciju ir daudz, jo ar vistu daudz kas labi sader). Tad fileju aiztinu un galus saspraužu ar koka zobu bakstāmajiem irbulīšiem. Tīstoklīšus uz pannas mazliet apcepu un lieku nelielā ūdens daudzumā sutināties. Nobeigumā pievienoju saldo krējumu.»

Nozīmīgos dzīves brīžos Baiba savu ģimeni mēdz lutināt ar pašceptu torti, bet ikdienā galdā ceļot vieglāk pagatavojamu desertu – uzputeni jeb debesmannu vai arī biezpiena krēmu ar vaniļas mērci. «Paciņu biezpiena saputoju ar saldo krējumu (150 vai 200 gramiem), kam pievienots cukurs un vaniļas cukurs. Vaniļas mērcei ņemu litru piena, sešu olu dzeltenumus, 120 gramus cukura un pustējkaroti vaniļas cukura.»

Kad jautāju, kāds līdz šim ir bijis eksotiskākais ēdiens, ko Baiba ir ēdusi, viņa, atceroties šo brīdi, noskurinās. «Draugi, atgriežoties no ceļojuma pa Islandi, uzaicināja mūs uz iespaidu un fotogrāfiju vakaru. Nesakot, ar ko mūs cienā, viņi mums pasniedza no šīs skarbās zemes atvestu delikatesi – pūdētu haizivi. Grūti ir raksturot tās garšu, bet šo delikatesi baudīt vēlreiz es noteikti negribu.»

Baibas Salenieces iecienītā ēdiena recepte

Taizemiešu vistas zupa Tom kha

Vajag: 2–3 vistas filejas, ~ 200 g šampinjonu, 500 g tīģergarneļu, 2 bundžiņas kokosriekstu piena, 1–2 svaigus tomātus, selerijas kātus, karija pastu, garšvielu Tamarind, kviešu nūdeles Udon un ūdeni.

Pagatavošana: sagrieztus selerijas kātus (tie esot ļoti labs garšas pastiprinātājs) apcep uz pannas nelielā eļļas daudzumā, tad pievieno strēmelītēs sagrieztu vistas fileju, šampinjonus, tomātus un viegli apcep. Pēc tam visu pārvieto katlā, pieliek karija pastu, kokosriekstu pienu un pavāra uz vidējas uguns. Kad virums gandrīz gatavs, pievieno notīrītas, nomazgātas un nosusinātas garneles, nūdeles un garšvielu Tamarind, kas zupai piešķir skābumiņu.