Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Māja

Vērts izmēģināt! Kļavu sulu dziedinošais spēks

© Publicitātes foto

Par bērzu sulām šaubu nav nevienam, vismaz nevajadzētu būt – pavasarī tās ir lielisks organisma tīrītājs, tas zināms sen, un tikai no katra apņēmības vai slinkuma atkarīgs, vai ar tām tiks lutināts organisms. Toties kļavu sulu dziedinošais spēks zināms ne visiem.

Patiesībā sulu periods pavasarī sākas agrāk par bērzu sulu uzvaras gājienu, jo pirms tām daba piedāvā vēl citu eliksīru, par ko organisms tikai priecāsies, un tās ir kļavu sulas. Par kļavu sulu dziedinošajām īpašībām rakstītos avotos minēts jau 16. gadsimtā, bet, visticamāk, par to labvēlīgo iedarbību uz organismu mūsu senči zināja jau sen. Jo kļavu sulas stiprina organismu, palīdz cīnīties ar vīrusu un citām infekcijām, arī ir labs līdzeklis pavasara avitaminozei, normalizē aknu un žultspūšļa darbību, uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas darbu, ir labs profilaktisks līdzeklis elpošanas sistēmas uzturēšanai kārtībā. Protams, palīdz no organisma izvadīt toksīnus, sāļus un pat smagos metālus, kā arī normalizē vairogdziedzera darbu. Kļavu sula tiek uzskatīta arī par tonizējošu līdzekli, jo piesātina organismu ar enerģiju un dzīvesspēku, kā arī ir lielisks palīgs nervu sistēmas uzturēšanai kārtībā, tāpēc to pamatoti var uzskatīt pat par ļoti efektīvu dabisku antidepresantu. Tikai viena glāze kļavu sulas nodrošina organismu ar diennaktī nepieciešamo mikroelementu devu, kā arī uzlabo vielmaiņu. Protams, vislabāk sulu dzert svaigu un termiski neapstrādātu, taču to var izmantot arī ēdiena, jo īpaši dažādu desertu, dzērienu un saldumu gatavošanā. Kļavu sula lieliski sader ar medu, riekstiem, žāvētiem augļiem, pienu un skābpiena produktiem. Jāuzmanās tiem, kuru organisms ir tendēts uz alerģijām, kuriem ir hroniskas nieru slimības un kuri sirgst ar cukura diabētu. Sulu vislabāk izlietot, maksimums, četru dienu laikā.

Kļavu sulas lieliski var izmantot arī skaistumkopšanā.

Matu veselībai

Matus var vienkārši skalot ar kļavu sulām.

Sajaukt kļavu sulu ar dadžu eļļu proporcijās 3:1. Ar iegūto maisījumu ierīvēt galvas ādu, aptīt ar siltu dvieli, turēt vismaz 20 minūšu.

Matu stiprināšanā var izmantot arī losjonu - kļavu sulas sajauc ar medu (2:1). Lieto reizi nedēļā, ierīvējot galvas ādu, aptinot ar siltu dvieli, pēc pāris stundām matus mazgā kā parasti. Maisījumu tumšā traukā vēsā vietā var uzglabāt pat mēnesi.

Glāzi sulas sajaukt ar rudzu miltiem, ar masējošām kustībām iejaukt mitros matos. Pēc piecām minūtēm izskalot pavēsā ūdenī, bet pēc tam mazgāt kā parasti. Ieteicams matus nežāvēt ar fēnu, bet ļaut izžūt dabiskā veidā.

Sejas ādas kopšanai

Kļavu sulu sajauc ar medu, ar iegūto masu noklāj sejas ādu.

Maskas pagatavošanai izmanto proporcijas 1:1 - kļavu sula un medus.

Sejas maskas pagatavošanai var izmantot kļavu sulu, medu un skābu krējumu.

Ādu labi attīra arī masa, kurā sajaukti māli ar kļavu sulām.