Latvijas Radio raidījuma "Kā labāk dzīvot" viesi norādā, ka pavasarī nevajadzētu dzert ūdeni, bet koku sulas. Raidījums skaidro, cik tās ir noderīgas un kā pareizi izmantot dabas veltes veselības uzturēšanai.
Pieredzējis bērzu un kļavu sulu tecinātājs Ziedonis Kārkliņš norāda, ka kļavu sulas var tecināt, kamēr vēl ir sniegs un sals, jo šī koka sulā ir daudz cukura. Litrā bērzu sulas ir tējkarote cukura, litrā kļavu sulas - sešas. Jāuzmanās tiem, kam ir paaugstināts cukura līmenis.
Lai saprastu, kad sākt tecināt sulu, ir jāaiziet pie kļavas un jāaprunājas, iesaka Ziedonis Kārkliņš. Tāpat ir ar bērzu jāaprunājas, vai viņš ir gatavs dalīties šogad, ja saka nē, labāk nemēģināt, sulu būs maz un tās būs negaršīgas. Ja bērzs ir gatavs dalīties, sulu būs daudz, tās būs garšīgas un saldas.
Ziedonis Kārkliņš iesaka sulām izvēlēties koku, kura apkārtmērs ir vismaz 80 cm. Jo tievāks koks, jo mazāku urbumu veido.
"Parasti pirmās sulas ieurbj kokam laukmalā, kur saulīte apspīd, kad tur sāk sulas beigties, tad meža biezoknī un urbj kādam bērzam ziemeļpusē, tā sulu dzeršanas laiku varam paildzināt," skaidro Ziedonis Kārkliņš.
Kad beidz sulas tecināt, aiztaisa izurbto caurumu ciet ar koka tapiņu, lai koks nemocītos un vieglāk aizaudzētu caurumu. Labāk izvēlēties lapu koku tapu.
Lai būtu tīras un kvalitatīvas sulas, labāk urbt kokā, kas aug 200 metrus no ceļa. Bērzu un kļavu sulas palīdz arī izvadīt no organisma sakrājušos sārņus.
"Berzu un kļavu sulas ir vienīgās, ko iesaku lietot uzturā," atzīst diētas ārste, Rīgas Stradiņa universitātes studiju programmu Uzturs un uzturzinātne izveidotāja un vadītāja, Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas prezidente Lolita Neimane. Jārēķinās, ka burkānu, apelsīnu vai citām sulām daudz vērtīgo vielu izmet, bet bērzu un kļavu sula ir īpašs stāsts.
Lolita Neimane kļavu un bērzu sulas sauc par veselības vēstnesi. Viņa norāda, ka nevar izcelt vienu atsevišķu minerālvielu, kas būtu sulā, bet iesaka sulas dzer tieši tagad, nevis glabāt līdz Jāņiem. Ūdeni nomainīt pret bērzu sulām, ja tāda iespēja ir.
Ne uztura speciāliste, ne sulu meistars neiesaka sulas raudzēt un tā uzglabāt vasarai, bet labāk sasaldēt. Ziedonis Kārkliņš stāsta, ka kādreiz senči sulas ieraka zemē apmēram metru dziļumā un tā uzglabāja.