Sautēta sirds Valentīndienas maltītei? Ja tā padomā – laba ideja. Tā var gastronomiskā veidā paust ironiju par komercializēti pārsaldināto šīs dienas gaisotni un pie viena iekļaut savā ēdienkartē vērtīgu subproduktu, kas nebūt nav dārgs vai pārlieku specifisks. Gan jau arī mīļotais cilvēks to pratīs novērtēt.
Ja kāds produkts ierindots subproduktu kategorijā, cilvēkiem rodas iespaids, kas tas ir mazvērtīgāks. Sirdis, tāpat kā mēles, aknas, nieres vai tesmeņi, ir pirmās kategorijas subprodukti, kas uzturvērtības ziņā pielīdzināmi gaļai un ir tikpat pilnvērtīgs olbaltumvielu avots. Vienīgā vērā ņemamā neērtība ir salīdzinoši lielais gatavošanas ilgums, jo sevišķi ēdieniem no liellopu sirdīm. Darbs var prasīt vairākas stundas, tas nav kā - viens un divi - nopirkt šokolādes sirsniņu. Taču, ja trūkst laika, var izmantot vistu sirsniņas, kas gatavas daudz ātrāk. Arī no tām iznāk dažādi interesanti ēdieni - sautējumi, zupas, sacepumi, salāti. No veselas liellopa sirds var pagatavot kaut ko līdzīgu cepetim - pildītu sirdi. Varbūt izklausās mazliet naturālistiski, bet, pasniegta galdā un sagriezta gabalos, tā izskatās pat ļoti baudāma. Liellopu un cūku sirdis, kas izvārītas un samaltas, bieži izmanto pīrāgu, pankūku un plācenīšu pildījumam, pievienojot sāli un garšvielas, kā arī sīpolus, ķiplokus, vārītus burkānus, kapātas vārītas olas, nedaudz kūpinātas gaļas u.c. Tāpat sirdis pievieno pastētēm, desiņām, gaļas klaipiņiem u.c. No sirdīm var gatavot daudzus parastos gaļas ēdienus, piemēram, gulašu, stroganovu vai zupu ar dārzeņiem, gaļu želejā. Nezinātājs pat nepateiks, ka tur izmantota sirds. Sagrieztas glītos gabaliņos vai garenās strēmelītēs, sirdis labi iederas salātos, kaut vai tradicionālajā rasolā desas vietā.
Noderīgi
- 100 gramos liellopu vai cūku sirds ir apmēram 15 g olbaltumvielu, 3 g tauku un 87-89 kkal.
- Sirdis ir samērā bagātas ar magniju, fosforu, dzelzi, kāliju, tajās ir arī vara savienojumi.
- Tāpat kā citus subproduktus, sirdi nav ieteicams iekļaut ēdienkartē biežāk nekā reizi nedēļā. Sirdis satur daudz purīnvielu, kas nav vēlamas podagras un locītavu slimību gadījumā.
- Tirdzniecībā jānonāk tīrām un labi apstrādātām sirdīm, kas ir gareniski pārgrieztas, attīrītas no plēvēm un asinsvadiem.
- Ja sirdis nav apstrādātas, tās jāpārgriež gareniski, jāizmazgā, jāapgriež tauki, kas atrodas virspusē; daži kulināri iesaka sirdis pirms tālākas gatavošanas 3-4 stundas mērcēt aukstā ūdenī, laiku pa laikam to nomainot.
Receptes
- Sirds sautējums ar sēnēm. Sastāvdaļas. 300 g liellopu sirds, 100 g saldētu gaileņu, 100 g marinētu šampinjonu, viens sīpols, viens burkāns, olīvu eļļa cepšanai, viena ēdamkarote tomātu pastas, sāls, asās sarkanās paprikas pulveris, nedaudz skābā krējuma. Pagatavošana. Sirdi sagriež plānās šķēlītēs. Sīpolu sakapā, burkānu sarīvē ar sakņu rīvi. Pannā uzkarsē nedaudz eļļas, tajā apcep sīpolus un burkānus, pievieno tomātu pastu, noņem masu no pannas, atliek malā. Sakarsē jaunu eļļas porciju, tajā liek sagatavotos sirds gabaliņus, apcep, pārlej ar ūdeni, pievieno sāli, uzliek pannai vāciņu un sautē sirdi, līdz tā mīksta. Aptuveni 15 minūtes pirms sautēšanas beigām pievieno saldētās gailenes, pagriež uguni lielāku, turpina sautēt, ik pa laikam apmaisot. Beigās pievieno sagatavotos burkānus ar sīpoliem, paprikas pulveri un notecinātus marinētos šampinjonus, visu samaisa. Sadala porcijās, katrai pieliek nedaudz krējuma. Klāt pasniedz apceptu pilngraudu maizi.
- Sirsnīgā zupa. Sastāvdaļas. 500 g liellopu vai cūku sirds, viens sīpols, divi burkāni, pusglāze grūbu, 4-5 kartupeļi, 1-2 skābēti gurķi, 50 g kūpināta šķiņķa, sāls, melno piparu graudiņi, lauru lapa, skābais krējums, lociņi - pēc vēlēšanās. Pagatavošana. Grūbas noskalo. Sirdi liek lielā ūdens daudzumā, uzvāra, noputo, pievieno sāli, piparus un lauru lapu, pieliek grūbas, turpina vārīt, līdz gaļa mīksta. To izvelk no zupas, lai nedaudz atdziest. Buljonam pievieno uz pannas apceptu sagrieztu sīpolu un ripiņās sagrieztus burkānus, mazos kubiņos sagrieztu kūpināto šķiņķi, pēc brīža - gabaliņos sagrieztus kartupeļus. Izvārīto sirdi sagriež nelielos gabaliņos, pievieno zupai. Kad kartupeļi mīksti, zupā iemaisa mazos gabaliņos sagrieztus skābētos gurķus. Ļauj 5-10 minūtes nostāvēties, lej šķīvjos, pēc patikas pievieno krējumu un sīki sagrieztus lociņus.
- Vistu sirsniņas ar valriekstiem. Sastāvdaļas. 600 g vistu sirsniņu, viens liels sīpols, viena ķiploka daiviņa, puse no svaiga čili pipara, 100 g lobītu valriekstu, eļļa cepšanai, sāls. Pagatavošana. Vistu sirsniņām nogriež taukus, ja tādi ir, noskalo, notecina un nosusina. Sīpolu sagriež, apcep uz pannas eļļā, pievieno sīki sakapātu čili piparu, pēc brīža - valriekstus, cep trīs minūtes. Pievieno sirsniņas, apcep, pieliek sāli un izsautē mīkstas. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem, makaroniem vai rīsiem.
- Alū sautēta sirds. Sastāvdaļas. 600 g sirds, divas glāzes alus, divi sīpoli, augu eļļa, viena citrona sula, sāls, kardamons un ingvers - pēc garšas. Pagatavošana. 6-8 stundas pirms gatavošanas sākuma sirdi iemarinē: to sagriež gabalos, pievieno ripiņās sagrieztus sīpolus, kardamonu, ingveru un pārlej ar alu, novieto vēsumā. Sirds gabalus izņem no marinādes, liek sautējamā traukā, apslacina ar citronu sulu, pārliek ar marinētajiem sīpoliem un pārlej ar pusi no marinādes. Sautē pusstundu, pievieno atlikušo marinādi, sautē vēl aptuveni 20 minūtes. Pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem.
- Salāti ar sirdi, burkāniem un sieru. Sastāvdaļas. Viens kilograms liellopu vai cūku siržu, viens liels burkāns, viens sīpols, ¼ glāze ūdens, ¼ glāze 9% etiķa, mazliet augu eļļas, 200 g rīvēta puscietā siera, majonēze, sāls. Pagatavošana. Sirdis liek ūdenī, uzvāra, noputo, pievieno sāli un vāra mīkstas (aptuveni 1,5 stundas). Sīpolu sagriež ripiņās un, kamēr gaļa vārās, iemarinē ūdens un etiķa maisījumā. Burkānu sarīvē uz sakņu rīves un nedaudz apcep uz pannas eļļā. Atdzesētas sirdis sagriež pēc iespējas smalkākos salmiņos, pievieno burkānus, sīpolus un sieru, pieliek majonēzi, samaisa.
- Pildīta sirds. Sastāvdaļas. Viena vesela liellopu sirds, 150 g aknu, 100 g baltmaizes, 100 g cauraugušas kūpinātas cūkgaļas, viena ēdamkarote kartupeļu cietes, divas olas, sāls, gaļas garšvielu maisījums, taukviela cepšanai. Pagatavošana. Sirdij uzmanīgi izgriež vidusdaļu, lai paliktu aptuveni 1 cm biezs slānis. Izgriezto daļu samaļ kopā ar aknām, maizi un kūpināto gaļu, pievieno olas, cieti, sāli un garšvielu maisījumu, samīca. Ar iegūto masu pilda sirdi, to aizšuj. Apcep dziļā pannā no abām pusēm, pēc tam pārlej ar ūdeni, uzliek traukam vāku un sautē gaļu mīkstu cepeškrāsnī vai uz atklātas uguns. Galdā pasniedz sagrieztu šķēlēs, kopā ar vārītiem kartupeļiem un svaigu dārzeņu salātiem.