Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja

Tīram māju: Kā tikt vaļā no krāmiem?

KAS ir krāmi? Neizmantotas, negribētas, nevajadzīgas, nepabeigtas lietas. Iespējams, reiz noderīgas, bet šobrīd nevajadzīgas. Doma – iespējams, tas man kādreiz noderēs – ir kā smags enkurs, kas cilvēku maldina, notur pagātnē, neļauj dzīvot tālāk. Galu galā – lai ienāktu jaunais, jātiek vaļā no vecā © depositphotos.com

Ar joni tuvojas Adventes laiks, un ir īstais brīdis, lai mājoklī veiktu ģenerāltīrīšanu, ko šobrīd modīgi dēvēt arī par mājokļa detoksu, lai gadu miju varētu sagaidīt jau bez liekiem krāmiem.

Daudzi nemaz neapjauš, cik ļoti ikviena cilvēka dzīve ir atkarīga no krāmiem, un ne tikai fiziski, bet arī emocionāli. Dažādi ezoteriskas speciālisti uzsver, ka liekas, savu dzīvi nokalpojušas vai arī konkrētam cilvēkam nevajadzīgas mantas var radīt apātiju un spēku trūkumu. Jo tieši vecas mantas mājoklī (un arī darba vietā) rada sastāvējušos enerģiju, un saņemšanās tikt vaļā no krāmiem atbrīvo enerģijas sastrēgumus, ļauj dzīvības spēkiem ienākt cilvēkā un viņa dzīvē.

Veciem krāmiem ir arī tendence likt cilvēkam dzīvot pagātnē. Ja gribas visu laiku domāt par aizgājušajiem laikiem, nevis dzīvot šodienā un kalt plānus nākotnei, ir vērts izmēzt atvilktnes, arī pieliekamos un neskaitāmās kastes, kas savietotas uz lodžijas, balkona, bēniņiem vai šķūnītī. Zinātāji saka - tas ir efektīvs veids, lai pašu piespiestu atrisināt sen radušās problēmas un virzīties tālāk.

Diemžēl krāmiem var būt arī ietekme uz ķermeņa svaru. Pilnīgiem cilvēkiem būtu ieteicams ļoti kritiski pārskatīt sava drēbju skapja saturu, jo, visticamāk, tajā glabājas apģērbi, kas vairs neder un, visticamāk, arī nekad nederēs, lai vai cik bieži viņi apsola sev un citiem sākt kārtējo efektīvo diētu. Tiekot vaļā no neizmantojamām lietām, iespējams tikt vaļā arī no zemapziņas bailēm un nepatikas pašam pret sevi, turklāt rezultāts var būt daudziem pārsteidzošs - tiekot vaļā no fiziskā balasta, var tikt vaļā arī no liekajiem kilogramiem.

Arī slinkums, apātija un enerģijas trūkums var būt saistīts ar nekārtību un pārāk dažādu krāmu esamību mājoklī. Ezoteriķi apgalvo, ka krāmi «apēd» gan mājokļa, gan tajā dzīvojošo enerģiju, tādā vidē cilvēkiem bieži ir problēmas attiecībās, viņi ir neorganizēti, hroniski darbus atliek uz vēlāku laiku, bieži kavē, nepilda solījumus...

Nekārtība mājās var ietekmēt attiecības ne tikai ar mājiniekiem, bet pat ar kaimiņiem un draugiem, vairot arī vainas sajūtu un spēju komunicēt - vai tad zvans pie durvīm neraisa trauksmi, ja mājoklī valda bardaks, nemaz nerunājot par ciemos aicināšanu?

Izmēzt no liekā, nevajadzīgā, nokalpojušā, saplēstā, nepatīkamas asociācijas raisošā savā mājoklī ir vērts arī tiem, kuriem ir sajūta, ka viņu dzīve ir uzkārusies gluži kā dators, var arī teikt citiem vārdiem - pietauvota, nekust ne no vietas.

Diemžēl arī depresiju var vairot nesakārtotas lietas, arī to pārāk lielais daudzums. Pirms došanās pie psihoterapeita, ir vērts izmēģināt vienkāršu terapiju - tikt vaļā no liekā balasta, un tas būs labs sākums, lai sāktu priecāties par vidi sev apkārt. Tad nebūs tālu brīdis, kad dzīve vispār radīs prieku.

Pavisam elementārs arguments, lai sakārtotu savu mājokli, ir - haotiskums. Ja nav iespējams atrast nepieciešamo, tad cilvēks kļūst neorganizēts un nervozs. Jāpiebilst, ka bieži vien cilvēks uzskata, ka labāk iegādāties divas vai pat trīs lietas, lai tās visu laiku būtu pa rokai, jo zina, ka atrast vienu varētu būt neiespējami, un par šī ieraduma finansiālo pusi komentāri, kā mēdz teikt, ir lieki.

Vēlā rudens mājokļa detoksā noteikti nevajadzētu aizmirst iztīrīt savu datoru - mūsdienās tā ir vieta, kur īpaši uzkrājas daudz kā nevajadzīga.

Doma, ka mājoklis ir ideāls, ka viss tajā esošais noteikti ir vajadzīgs, varētu ciest fiasko, ja vien skopums, žēlums un it kā tālredzīgs pragmatiskums neņemtu virsroku pār kritisku attieksmi. Ķeroties klāt mājokļa tīrīšanai, talkā jāņem vien daži jautājumi pašam sev - vai es to lietoju šobrīd, vai man tas sagādā prieku un patīkamas atmiņas? Ja nē, tad, visticamāk, ir pienācis laiks lietām ļaut dzīvot citu dzīvi pie citiem saimniekiem. Un ļaut savā dzīvē ienākt jaunajam.