Ukrainas kara 633. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:11]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 18. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:11. Zelenskis paziņo par jauniem soļiem pretgaisa aizsardzības stiprināšanai.

20:00. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns aicinājis "labot kļūdu", uzsākot sarunas par Ukrainas iestāšanos ES, jo "Ukraina tagad atrodas gaismas gadu attālumā no Eiropas Savienības", atstāsta pravda.com.ua.

18:04. Sestdien ienaidnieka apšaudes rezultātā Hersonā tika ievainots brīvprātīgais, kurš ievietots slimnīcā, raksta pravda.com.ua.

16:31. Zaporižjes apgabalā raķešu uzbrukumos gājuši bojā divi glābēji, vēsta pravda.com.ua. Cietuši četri vietējie iedzīvotāji, aizdegusies dzīvojamā ēka.

14:35. Ukrainā aizvadītās nedēļas laikā intensīvākās sauszemes kaujas notikušas trīs frontes posmos, kur neviena no pusēm nav guvusi panākumus, jaunākajā ziņojumā par stāvokli Ukrainas frontēs vēsta Lielbritānijas militārais izlūkdienests.

Intensīvākās kaujas notikušas Kupjanskas virzienā Luhanskas apgabalā, pie Avdijivka Doneckas apgabalā un Dņepras kreisajā krastā Hersonas apgabalā, kur Ukrainas spēkiem ir izdevies nostiprināt pozīcijas.

Krievijas karaspēks īpaši lielus zaudējumus cietis pie Avdijivkas, ziņo Lielbritānijas militārais izlūkdienests.

Rietumu amatpersonas lēš, ka Krievijas spēki kaujās pie Avdijivkas zaudē 500 līdz 1000 cilvēku dienā.

"Sākoties aukstam ziemas laikam Ukrainas austrumos, tuvākajā laikā nav gaidāmas būtiskas izmaiņas frontes līnijā," teikts ziņojumā.

13:55. Ukrainas bruņotie spēki naktī iznīcinājuši 29 no 38 Krievijas palaistajiem lidrobotiem "Shahed", sestdien paziņojuši Ukrainas Gaisa spēki.

Saskaņā ar Ukrainas Gaisa spēku publiskotajiem datiem tas ir lielākais lidrobotu skaits, ko Krievija naktī palaidusi kopš 30.septembra.

Odesas apgabalā lidrobotu uzbrukums izraisīja ugunsgrēku administratīvajā ēkā enerģētikas kompleksā. Viens cilvēks guva ievainojumus. Ugunsgrēks ir apdzēsts, ziņoja Ukrainas armija.

Zaporižjas apgabalā lidroboti nodarīja bojājumus infrastruktūrai un izcēlās viens ugunsgrēks, bet cietušo nav, pavēstīja apgabala administrācijas vadītājs Jurijs Malaško.

Lidrobotu uzbrukumi notika arī Mikolajivas un Hersonas apgabalos, Ukrainas dienvidos, Kijivā un Hmeļnickā, Ukrainas rietumos.

12:42. Krievijas agresija Ukrainā tieši apdraud mieru Latvijā un visā pasaulē, šodien par godu Latvijas Republikas proklamēšanas 105.gadadienai sasauktajā Saeimas svinīgajā sēdē teica Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Krievijas agresijas atbalstītājas Baltkrievijas radītos hibrīdapdraudējumus Latvija jūtot ik dienu uz valsts robežas.

Mēģinājumi ar dezinformācijas, kiberuzbrukumu un citu hibrīdkara elementu palīdzību izraisīt iekšpolitiskas krīzes un haosu vērojami arī citviet Eiropā un ārpus tās.

Mieriņa norādīja, ka Krievija vēlas ietekmēt un mainīt demokrātisko valstu starptautisko attiecību pamatprincipus, uz kuriem balstīta mūsu drošība.

"Krievijas agresija ir globāls apdraudējums, un arī atbildei uz to jābūt globālai. Mums ir jāatbalsta Ukrainas spēju maksimāla stiprināšana, lai nodrošinātu Krievijas militāru sakāvi kara laukā un iespējami drīzāku Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes atjaunošanu," uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Viņasprāt, ir jāveicina NATO, tātad arī Latvijas drošības telpas nostiprināšana, faktiski pabeidzot tādas vienotas un brīvas Eiropas telpas veidošanu, kurā ietilpst arī Ukraina.

10:43. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 317 380 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 620 iebrucēji.

09:07. Piecu Centrāleiropas valstu kravu pārvadātāju apvienības aicināja Eiropas Savienību (ES) izbeigt transporta vienošanos ar Ukrainu, kas novedusi pie negodīgas konkurences no Ukrainas puses.

Kopīgo paziņojumu parakstīja Čehijas, Ungārijas, Lietuvas, Polijas un Slovākijas kravu pārvadātāju apvienību vadītāji, un tas tika adresēts šo valstu transporta ministriem un Eiropas Komisijai (EK).

Centrāleiropas kravu pārvadātāji grib, lai tiktu atjaunota ES iebraukšanas atļauju piemērošana Ukrainas kravasmašīnām. ES apturēja šo sistēmu pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainā.

Vienošanās par ES iebraukšanas noteikumu mīkstināšanu praktiskā īstenošana "kaitē ES kravu pārvadājumu operatoru konkurētspējai", teikts kopīgajā paziņojumā.

00:10. Zelenskis uzskata, ka Krievija vēlas Ukrainā radīt haosu un gāzt Ukrainas prezidentu, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais