Tomāti ir izmantojami dažādos ēdienos, taču viens no klasiskākajiem, vieglāk pagatavojamākajiem un arī garšīgākajiem ir tomātu zupa. Tai iespējami vairāki izpildījumi – tomātu zupa ar gaļu, asā tomātu zupa, veģetārā un dažādas citas variācijas, kas viegli pielāgojamas dažādām gaumēm un vēlmēm. Māja piedāvā siltumnīcā nogatavojušos apaļos sārtvaidžus papildināt ar citu rudens velšu garšas niansēm un pārvērst košā, aromātiskā un tumīgā zupā, kas, bagātināta ar kraukšķīgiem zaļumu grauzdiņiem, kļūst gana barojoša.
Ja esi asu ēdienu mīļotājs, nebaidies zupai pievienot čili piparu, kas ne tikai izraisīs lūpās vieglu kņudoņu, bet arī aizbiedēs niknos rudens vīrusus.
Sastāvdaļas:
ZUPAI
1 kg tomātu
1 sarkanā paprika
3 vidēji lieli burkāni
2 nelieli sīpoli
3 ķiploka daiviņas
1 neliels čili pipars
olīveļļa cepšanai
1 l verdoša ūdens
timiāna zariņš
tējkarote oregano jeb raudene
sāls
ZAĻUMU GRAUZDIŅIEM
franču bagete
100 g sviesta
saišķis zaļumu
2 ēd. k. olīveļļas
sāls
Pagatavošana
- Zupas gatavošanu sāk ar tomātu blanšēšanu. Tomātus nomazgā, tiem miziņā iegriež krustiņu, saliek lielā bļodā un pārlej ar verdošu ūdeni.
- Kamēr tomāti blanšējas, nomazgā papriku, iztīra sēklas un sagriež nelielos gabaliņos, sasmalcina sīpolus un ķiplokus, uz rupjās rīves sarīvē notīrītus burkānus. Smalki sagriež arī čili piparu.
- Tad tomātiem nolej ūdeni un atbrīvo tos no mizām. Pēc tam sagriež nelielos gabaliņos.
- Kad dārzeņi sagriezti, pannā uzkarsē nedaudz olīveļļas un liek apcepties burkānus. Cep, kamēr tie kļūst viegli zeltaini.
- Pēc tam burkāniem pievieno papriku, pāris minūtes pacep. Kad paprika apcepusies, pievieno sagrieztos sīpolus, ķiplokus un čili. Visu kopā vēl dažas minūtes pacep, ik pa brīdim rūpīgi izmaisot.
- Kad dārzeņi apcepušies, tiem pievieno sagrieztos tomātus, visu izmaisa, uzliek pannai vāku un pasautē apmēram 5 minūtes.
- Pēc tam visu pannas saturu lej palielā katlā, pārlej ar ūdeni un vāra apmēram 20 minūtes, līdz tomāti sāk mainīt krāsu (ja zupu vēlas šķidrāku, ūdeni var pievienot vairāk).
- Kamēr zupa vārās, gatavo grauzdiņus. Sāk ar zaļumu sviesta pagatavošanu. Mīkstu sviestu sagriež gabaliņos, pievieno smalki sagrieztus zaļumus (pētersīļus, dilles), sāli un olīveļļu, visu rūpīgi izmaisa, līdz masa kļūst viendabīga. Tad ziež uz palielos gabalos sagrieztas bagetes un liek uzkarsētā cepeškrāsnī (200 grādos) cepties apmēram 10 minūtes - līdz maizītes kļūst zeltainas un kraukšķīgas.
- Kad zupa vārījusies 20 minūtes, pievieno sāli, oregano un timiāna zariņu, karsē vēl 5 minūtes.
- Tad pagaršo, vai nav nepieciešams vēl sāls vai citas garšvielas, izņem timiāna zariņu un sablenderē zupu, lai tā iegūst viendabīgu konsistenci.
- Gatavu zupu lej šķīvjos un dekorē ar baziliku. Pasniedz ar siltiem grauzdiņiem.