Alerģija visbiežāk ir uz mūžu

© Scanpix/AFP

Grūti pateikt, kādēļ daudzi cilvēki uzskata, ka alerģija nav nekāda nopietnā veselības problēma un atliek tikai vienu iedzert tabletīti, lai tā vairs netraucētu. Pēc Pasaules veselības organizācijas aprēķiniem, aptuveni 30 – 40% iedzīvotāju pasaulē cieš no alerģiskām slimībām, un to izplatība tuvojas epidēmijas apmēriem.

Pēdējos gados gan pasaulē, gan Latvijā novērojama tendence, ka alerģijas izpausmes un ar to saistītās slimības kļūst smagākas, tāpēc ir būtiski ne tikai pievērst šai problēmai lielāku sabiedrības uzmanību, bet arī veicināt par to zināšanas un izpratni, kas diezgan daudziem cilvēkiem pagaidām ir nepietiekama, nereti vieglprātīga attieksme ir pat tiem, kuri paši cieš no alerģijas.

Neutral akadēmija

Neutral akadēmija apvieno alergologus un citus veselības aprūpes ekspertus, lai izglītotu sabiedrību par drošu, no alergēniem brīvu vidi, kas mazinātu alerģijas un ar to saistīto slimību risku. Tās izveidē iesaistījies arī pazīstamais zīmols Neutral, kurš jau vairāk nekā 25 gadus ražo pieaugušajiem un bērniem domātus efektīvus un saudzējošus mazgāšanas, tīrīšanas, ķermeņa kopšanas un personiskās higiēnas līdzekļus, kuri nesatur krāsvielas, smaržvielas un citas nevajadzīgas piedevas. Visi produkti gatavoti no rūpīgi atlasītiem komponentiem, lai samazinātu jutīguma un alerģijas risku. Tos atzīst un iesaka Latvijas Astmas un alerģijas biedrība.

Neutral akadēmija ir uzsākusi projektu, kurā izglītos sabiedrību par alerģijas un ar to saistītu slimību cēloņiem. Ikviens var uzdot jautājumus un saņemt alergologu atbildes par alerģijām mājaslapā www.neutralakademija.lv.

Ko liecina aptauja

Interneta aptaujā, kuru šī gada aprīlī pēc Neutral akadēmijas pasūtījuma veica GFK CR Baltic, aptverot 1019 respondentus, noskaidrots, ka vairāk ar alerģijām Latvijā saskaras sievietes. 45% aptaujāto sieviešu atzina, ka viņām ir alerģija, kamēr no vīriešu vidus – tikai 32% respondentu. Ņemot vērā gaisa un vides piesārņotību, kas ir viens no alerģiju veicinošiem faktoriem, vairāk ar alerģijām un to izraisītajām slimībām slimo rīdzinieki un citu lielāko pilsētu iedzīvotāji. Aptaujas dati liecina, ka laukos un mazajās reģionu pilsētās ar alerģiju saskaras 30 – 33% respondentu, savukārt Rīgā un lielajās Latvijas pilsētās – aptuveni 45% aptaujāto.

Problēma: sterila vide

Prognozēts, ka vairs nav tālu brīdis, kad katrs otrais eiropietis būs alerģijas slimnieks. Eiropā visizplatītākā bērnu slimība ir astma, kas arī ir alerģijas izraisīta. Alerģijas rašanos veicina sterila vide, kas kavē spēcīgas imūnsistēmas veidošanos, un riska faktoru arvien lielāks pieaugums, kas saistīts ar ķīmiski apstrādātiem produktiem, gaisa piesārņojumu, smēķēšanu, agrīnu, biežu antibiotiku lietošanu, sadzīves ķīmijas plašu izmantojumu. Alerģiskas reakcijas var skart visu organismu – ādu, elpceļus, acis, sirds un asinsvadu sistēmu, locītavas, nervu sistēmu, kuņģa un zarnu traktu. Tās var izpausties jebkurā vecumā. Pasaulē tiek diskutēts par to, vai mums vajadzīga mākslīgi uzlabotā vide, kas var ilgtermiņā atstāt negatīvu ietekmi uz veselību un dzīves kvalitāti. Eiropas Savienības līmenī aktualizēts jautājums par vairāku alergēnu speciālu marķēšanu skaistumkopšanas un tīrīšanas līdzekļos. Piemēram, šobrīd Eiropas Komisijas Veselības un patērētāju ģenerāldirektorāts uzsācis sabiedrisko apspriešanu par alerģiju izraisošu smaržvielu norādēm marķējumā. Tikpat svarīgi ir arī katram cilvēkam pašam rūpēties par to, lai neradītu ap sevi alergēniem bagātu vidi. Ja apstiprinās bažas par alerģiju, ir jāmaina arī vide un paradumi. Svarīgi ir izslēgt kontaktu ar alergēnu, lietot alerģiskiem cilvēkiem draudzīgus ķermeņa kopšanas līdzekļus un tīrīšanas līdzekļus mājai, izvēlēties uztura produktus bez konservantiem un citām nevēlamām piedevām, atmest smēķēšanu.

Laikus jādodas pie ārsta

Neutral akadēmijas alergologi uzsver, ka, tiklīdz parādās pirmie alerģisko reakciju simptomi, jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš tālāk nosūtīs pie speciālista. Ārstēšana jāsāk laikus, lai alerģijas izpausmes nekļūtu smagākas, grūtāk un ilgāk ārstējamas. Pilnīgi izārstēt alerģiju nav iespējams, bet mūsdienu ārstniecības metodes un izvairīšanās no saskarsmes ar alergēnu ļauj ļoti veiksmīgi sadzīvot ar alerģiju un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Diemžēl ir samērā daudz gadījumu, kad pacients uzsāk alerģijas ārstēšanu tikai tad, kad tā jau ielaista. Viens no iemesliem – cilvēki nepazīst alerģijas simptomus un ārstējas no citas slimības, bieži tās ir iesnas un klepus. Valda arī maldīgs uzskats, ka alerģija nav nopietna slimība, tas īpaši raksturīgs vīriešiem un reģionu iedzīvotājiem. Alerģijas izpausmes katram organismam mēdz būt atšķirīgas. Visbiežāk tā ir ādas reakcija (nieze, izsitumi, sausums), kairinošs klepus, acu asarošana un iesnas. Nereti novērojami arī gremošanas traucējumi. Smagākos gadījumos parādās tūska, elpošanas traucējumi. Jāatgādina, ka precīzu diagnozi var noteikt tikai ārsts, tādēļ iespējami drīz pēc pirmo simptomu pamanīšanas vēlams konsultēties ar ģimenes ārstu vai alergologu, kurš veiks nepieciešamās analīzes un testus, lai precīzi noteiktu alerģijas izraisītāju un izraudzītos ārstēšanas metodes.

*** Ekspertu viedokļi Ieva CĪRULE, Neutral akadēmijas eksperte, alergoloģe Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, Latvijas Alergologu asociācijas vadītāja: – Diendienā strādājot, varu novērot, ka alerģiju un to izraisīto slimību skaits palielinās ar katru gadu, tās kļūst nopietnākas un grūtāk ārstējamas. Alerģija lielākoties ir uz mūžu, bet ir dažādas ārstniecības metodes, kā mazināt organisma reakciju uz alergēniem un ikdienā sadzīvot ar tiem. Pasaulē vēl pēta iemeslus, kāpēc pieaug saslimstība ar alerģiju, bet ir skaidrs, ka viens no faktoriem ir vide.

* Ineta GRĪSLE, Neutral akadēmijas eksperte, alergoloģe un pneimonologe RAKUS Tuberkulozes un plaušu slimību centrā: – Alerģijas gadījumā ir svarīgi pēc iespējas agrāk uzsākt ārstēšanos. Bieži iesnas un klepu grūti sasaistīt ar alerģiju. Tāpēc pirmais solis, kad rodas aizdomas par alerģiju, ir vērsties pie sava ģimenes ārsta, lai saņemtu norīkojumu pie speciālista. Pēdējos gados pieaug pacientu skaits ar alerģisko rinītu, kuri nesaņem atbilstošu terapiju. Joprojām mūsu sabiedrībā valda uzskats, ka alerģiskās iesnas var neārstēt, jo tās dzīvībai briesmas nerada. Vajadzētu atcerēties, ka alerģiskās iesnas iet roku rokā ar bronhiālo astmu un biežiem deguna blakusdobumu iekaisumiem, kuriem nepieciešama nopietna ārstēšana.

* Signe PURIŅA, Neutral akadēmijas eksperte un Alerģisko slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centra alergoloģe: – Alerģisks iekaisums elpceļos ietekmē cilvēka vispārējo fizisko un emocionālo labsajūtu. Pacienti sūdzas par miega traucējumiem, piemēram, aizlikta deguna dēļ ir apgrūtināta iemigšana un raksturīga pamošanās nakts laikā. Neizgulēšanās ietekmē ikdienas darbaspējas, jo ir apgrūtināta koncentrēšanās. Negatīvu iespaidu šī slimība atstāj arī uz bērnu spēju mācīties un iegaumēt. Pacienti norāda uz paaugstinātu nogurumu, kā arī pazeminātu slodzes toleranci un biežākām galvassāpēm. Astmas pacienti sūdzas par klepu vai sēkšanu fiziskas aktivitātes laikā vēsā gaisā.

* Dace KĀRKLIŅA, Neutral akadēmijas eksperte, Jelgavas poliklīnikas un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergoloģe: – Ir gadījumi, kad bērnībā piedzīvotie alerģijas simptomi ar laiku vairs nav novērojami, tomēr, vairumam pacientu, neārstējoties un turpinot saskarties ar alerģiju izraisošo faktoru, simptomu daudzveidība pavairojas, un tikai palielinās alerģijas izraisītāju daudzums. Organisma imūnsistēma pavājinās un parādās hroniskas slimības. Tāpēc ir svarīgi uzreiz doties pie ārsta, veikt diagnostiku, lai noskaidrotu alerģiju izraisošos alergēnus, un laikus uzsākt ārstēšanu. Pareizi kombinējot ārstēšanās metodes, alerģijas izpausmes iespējams kontrolēt, un tās simptomi nepasliktina dzīves kvalitāti.

Svarīgākais