Vai zināt atšķirību starp garšaugiem un garšvielām? Gan garšaugi, gan garšvielas piedod ēdieniem patīkamu garšu un aromātu. Lielākā atšķirība ir tāda, ka garšaugi ir svaigi, bet garšvielas ir, piemēram, tā paša svaigā auga kaltētā, žāvētā versija. Abi divi, garšaugi un garšvielas, spēj ēdienu padarīt apetelīgāku un gardāku. Tomēr tas nav viss, tie var būt arī veselīgi. Noskaidrojiet, kuri 11 garšaugi un garšvielas veicina labu veselību!
Koriandrs ir pieejams teju visos pārtikas preču veikalos. To var lietot gan svaigā veidā, gan izmantot kulinārijā tā sēklas. Tas ne tikai spēj ēdieniem piešķirts citrusīgu aromātu, bet arī ir labs šķiedrvielu, dzelzs un fitoelementu avots.
Kurkuma tiek plaši izmantota Indijas un meksikāņu ēdienu pagatavošanā. Šī garšviela ēdienam piešķir ne tikai skaisti dzeltenu krāsu un patīkamu garšu, bet ir arī labs pretiekaisuma līdzeklis, pateicoties tā aktīvajai sastāvdaļai kurkumīnam. Kurkumīns var būt labvēlīgs artrīta saistīta iekaisuma ārstēšanā.
Kūpinātās paprikas garšviela tiek gatavota no paprikas un pipariem, un pipari satur kapsaicīnu - spēcīgu antioksidantu. Šī garšviela ēdieniem piedos pikantu garšu.
Ķiploks ir viens no populārākajiem garšaugiem kulinārijas mākslā. Tas spēj piedot ēdieniem patīkamu aromātu un garšu buķeti. Papildus tam ķiploks ir arī ļoti veselīgs, jo satur daudz antioksidantu.
Kanēlis īpaši populārs kļūst tuvojoties gada gaišākajiem svētkiem - Ziemassvētkiem. Tas tiek izmantots daudz gardu svētku ēdienu pagatavošanā. Cik labs ir kanēļa aromāts, tik labs tas ir arī veselībai. Tas spēji pozitīvi ietekmēt cukura un triglicerīdu līmeni asinīs cilvēkiem ar diabētu.
Atsevišķās valstīs ingveru lieto, lai ārstētu jūras slimību, sāpes, pietūkumu un artrītu. Ingveram tiek piedēvētas pretiekaisuma īpašības. Tas tiek plaši izmantots gan dažādu ēdienu, gan dzērienu pagatavošanā.
Baziliks ir viens no aromātiskākajiem garšaugiem. Tas kulinārijā tiek izmantot gan salātu, gan mērču un pat dzērienu pagatavošanā. Šim garšaugam piemīt pretiekaisuma un antibakteriālās īpašības, tas ir labs magnija avots. Senākos laikos bazilika lapiņas izmantoja pat nelielu brūču ārstēšanai.
Pētersīļi tiek pielietoti gan ēdienu garšas uzlabošanā, gan to dekorēšanā. Papildus tam, ēdot ēdienus, kuros klāt ir pētersīļi, mēs varam uzņemt daudzus veselībai noderīgus vitamīnus, tostarp A, C un K vitamīnu, kā arī sirds veselībai svarīgo folātu.
Pirmais, ka noteikti nāk prātā dzirdot vārdu piparmētra, ir piparmētru tēja. Tomēr šim garšaugam ir daudz un dažādas izmantošanas iespējas, lai ne tikai padarītu ēdienus un dzērienus gardākus, bet arī uzlabotu veselību. Piparmētra lieliski palīdzēs novērst kuņģa darbības traucējumus.
Rozmarīns bieži tiek izmantots ceptu ēdienu garšas uzlabošanā. Tas ir ļoti aromātisks garšaugs. Rozmarīns lieliski sader ar vistu, kartupeļiem, dārzeņiem, mērcēm. Tai pat laikā, pievienojot rozmarīnu klāt ēdieniem, jūs samazināt sirdslēkmes risku, uzlabojat asinsvadu veselību.
Ja jums patīk pikanti ēdieni, tad šī būs izcila garšviela, kuru pievienot klāt ēdieniem, lai uzlabotu ne tikai to garšu, bet veicinātu arī labu veselību. Kajēnas pipari tāpat kā kūpinātā paprika satur antioksidantus - kapsaicīnu. Tas tiek uzskatīts par dabisku pretsāpju līdzekli un var samazināt holesterīna līmeni. Atsevišķi pētījumi liecina, ka kajēnas piparu lietošana uzturā var paātrināt vielmaiņu.
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.