Tas, ko ēdat un dzerat gan pirms lidojuma, gan tā laikā, var būtiski ietekmēt jūsu labsajūtu - saskaņā ar “Travel and Leisure”, uztura eksperti iesaka izvairīties no našķošanās vai uzkodām, lai ceļojums būtu ērtāks.
Pārtikas produkti, kas izraisa gāzu veidošanos
"Ir vairāki pārtikas produkti un dzērieni, no kuriem iesaku izvairīties lidojuma laikā. Ceļojuma laikā labāk izvairīties no pārtikas produktiem, kas ir saistīti ar gāzu veidošanos," skaidro klīniskā uztura speciāliste un dietoloģe Marra Barouza
Šādi pārtikas produkti ir pupiņas, lēcas (lielākā daļa pākšaugu) un krustzieži, tostarp kāposti, ziedkāposti un brokoļi.
Barouza paskaidroja, ka vēdera uzpūšanās, gāzes un krampji, kas dažkārt saistīti ar šiem pārtikas produktiem, lidojumu laikā bieži vien pastiprinās spiediena izmaiņu dēļ. "Tāpēc, izvairoties no šiem pārtikas produktiem, jūs varat ietaupīt daudz diskomforta un pat dažus neveiklus brīžus," viņa atzīmēja.

Gāzētie dzērieni
Dietoloģe Ambere Atella arī iesaka izvairīties no gāzētiem dzērieniem un kafijas jau pirms lidojuma - viņa skaidro, ka tas ir tāpēc, ka gāzētie dzērieni var izraisīt vēdera uzpūšanos un diskomfortu augstumā.
Dietoloģe paskaidroja, ka "pārāk daudz gāzētu dzērienu lietošana lidmašīnā var izraisīt vēdera uzpūšanos zemā spiediena dēļ, un gāzētie dzērieni dažreiz var palielināt šo "gāzes" spiedienu vēderā."
Pārtikas produkti ar augstu sāls saturu
Rieksti un čipsi arī ir aizliegti. "Daudzi cilvēki jau cieš no pietūkuma lidojumu laikā, parasti kājās un pēdās, un augsts nātrija patēriņš var saasināt šo simptomu," atzīmēja Barouza.

Pievienotais cukurs
Lai gan lidojuma laikā varētu rasties kārdinājums ļauties saldumiem, uztura eksperti iesaka no tiem atturēties līdz nosēšanās brīdim.
"Ceļošana jau pati par sevi ir nogurdinoša, un nesabalansēta, ogļhidrātiem bagāta uzkoda var izraisīt enerģijas samazināšanos, kas savukārt situāciju saasinās un palielinās nogurumu. Ja vēlaties uzkodu ar augstu cukura saturu, iesaku to kombinēt ar taukiem un olbaltumvielām līdzsvara nodrošināšanai," iesaka dietoloģe.
Alkohols un kafija
Elizabete Katzmane, uztura diagnostikas speciāliste, iesaka izvairīties no šiem dzērieniem. "Lidojuma laikā vislabāk ir izvairīties no pārtikas produktiem un dzērieniem, kas izraisa dehidratāciju, vēdera uzpūšanos vai ir grūti sagremojami. Alkohols un kafija ir šī saraksta augšgalā, jo sausais gaiss salonā jau tāpat atņem organismam mitrumu, un abi šie faktori saasina dehidratāciju," skaidro speciāliste.
Uztura speciāliste Fiorella DiKarlo piekrīt, piebilstot, ka alkohols lidmašīnās var "izraisīt ne tikai dehidratāciju, bet arī pazeminātu skābekļa līmeni asinīs un paātrinātu sirdsdarbību pat veseliem cilvēkiem un noteikti cilvēkiem ar sirds slimībām".
Viņa paskaidroja, ka šī ietekme var ietekmēt miega kvalitāti, izraisīt kuņģa-zarnu trakta problēmas un paildzināt laika joslu maiņas sekas.

Lidmašīnas ūdens
Gandrīz visi zina, ka lidmašīnā nevajadzētu dzert lidmašīnā piedāvāto ūdeni, kas nav pildīts pudelēs. Tomēr uztura speciālisti joprojām atgādina par šo brīdinājumu - lūdziet ūdeni noslēgtās pudelēs.
Nelidojiet tukšā dūšā
Uztura speciāliste Hanna Tompsone atzīmēja ēšanas nozīmi ceļojuma laikā. "Lidošana var būt stresaina, un var rasties kārdinājums izlaist ēdienreizes, tomēr ilgstoša palikšana bez ēdiena var palielināt nogurumu un kavēt atjaunošanos pēc ilga lidojuma," viņa atzīmēja.