Kāre pēc marinētiem gurķiem var liecināt par veselības problēmām, raksta “Verywell Health”.
Pēkšņa kāre pēc marinētiem gurķiem var būt organisma signāls par ūdens, elektrolītu vai hormonālu izmaiņu nepieciešamību. Ārsti skaidro, kādos gadījumos ir vērts ieklausīties sevī, un kad tā ir tikai iegriba.
Marinēti gurķīši ir ne tikai garšīga uzkoda, bet arī nātrija avots, kas ir viens no galvenajiem elektrolītiem, kas nepieciešams normālai organisma darbībai. Pēkšņa kāre pēc marinētiem gurķīšiem var liecināt par vairākiem dažādiem organisma stāvokļiem.
Dehidratācija
Kad organisms zaudē vairāk ūdens nekā saņem, rodas elektrolītu nelīdzsvarotība. Tas liek smadzenēm meklēt sāļu pārtiku, lai atjaunotu nātrija līmeni. Ja bieži vēlaties marinētus gurķīšus, mēģiniet vispirms izdzert glāzi ūdens - iespējams, jūsu organismam vienkārši nepieciešams šķidrums.
Hormonālās svārstības
Hormoni būtiski ietekmē ēdiena preferences. Piemēram, grūtnieces bieži kāro sāļu pārtiku - aptuveni 50-90% cilvēku grūtniecības laikā, īpaši otrajā trimestrī, izjūt dažādas kāres pēc ēdiena. Kāre pēc marinētiem gurķīšiem var rasties arī pirms menstruācijām PMS dēļ.
Nātrija deficīts
Nātrijs ir vitāli svarīgs elektrolīts. Lai gan lielākā daļa cilvēku to patērē pārāk daudz, reti rodas deficīts bez nopietna iemesla. Zems nātrija līmenis asinīs (hiponatriēmija) var izraisīt tieksmi pēc sāļa ēdiena.
Migrēna
Cilvēkiem, kuriem ir nosliece uz migrēnu, pirms galvassāpēm dažreiz rodas tieksme pēc sāļa ēdiena. Tas var būt organisma signāls, ka tuvojas migrēna, un šādos gadījumos ir vērts konsultēties ar ārstu.
Stress
Stress izraisa virsnieru dziedzeru kortizola ražošanu, kas ietekmē izsalkumu un tieksmi pēc sāļa vai salda ēdiena. Intensīva emocionāla stresa laikā cilvēki bieži ķeras pie savām iecienītākajām uzkodām. Stresa mazināšanas stratēģijas, piemēram, elpošanas vingrinājumi vai joga, var palīdzēt.
Nogurums
Hronisks miega trūkums un nogurums palielina apetīti pēc augstas kaloritātes ēdieniem. Tieksme pēc sāļa, salda vai trekna ēdiena bieži rodas miega trūkuma vai pat garlaicības ietekmē.
Hroniskas slimības
Ikdienas tieksme pēc marinētiem gurķiem var liecināt par retām hroniskām slimībām, kas ietekmē nātrija regulāciju:
Adisona slimība - straujš nātrija zudums nepietiekama kortizola dēļ.
Bartera sindroms - nieres zaudē nātriju un citas vielas.
Cistiskā fibroze - traucē svarīgu uzturvielu uzsūkšanos, izraisot tieksmi pēc sāls.
Svarīgi par marinētu gurķu lietošanu uzturā!
Pārmērīgs nātrija daudzums ir kaitīgs, jo tas palielina hipertensijas un sirds un asinsvadu slimību risku. Ieteicamā norma ir 500-2300 mg, bet viens gurķis satur aptuveni 326 mg nātrija.
Ārsti iesaka marinētus gurķus ēst mērenībā un izvēlēties produktu ar zemu sāls saturu.
Vai zinājāt, ka gurķu marinādi var izmantot, cepot maizi?