Olīveļļa kafijai ne tikai piešķir unikālu garšu, bet arī var palīdzēt mazināt iekaisumu un daudzu hronisku slimību risku, raksta “unian.net”.
Kafija ar olīveļļu varētu šķist gana neparasts savienojums, tomēr to tradicionāli dzer Vidusjūras apgabalā. Kāpēc? Izrādās, ka šādai kafijai ir ne vien unikāla garša, bet tā arī sniedz patiešām neatsveramus ieguvumus veselībai!
Kā pagatavot kafiju ar olīveļļu?
Sastāvdaļas
Nedaudz auzu piena;
1 ēdamkarote augstākā labuma olīveļļas;
1 porcija espreso kafijas.
Sajauc auzu pienu un olīveļļu, pēc tam uzsilda uz plīts vai mikroviļņu krāsnī. Kad piens ir uzkarsēts, izmanto piena putotāju vai blenderi, lai sablendētu, lai iegūtu biezas, apjomīgas putas.
Ielej krūzītē espreso šotu un pievieno piena un olīveļļas maisījumu.
Kafijas ar olīveļļu priekšrocības
Aizsargā pret sirds un asinsvadu slimībām
Pētījumi liecina, ka, apēdot vairāk nekā pusi ēdamkarotes olīveļļas dienā, sirds un asinsvadu slimību risks ir par 15 procentiem mazāks, bet koronāro sirds slimību risks - pat par 21 procentu mazāks.
Novērš insultu
Olīveļļas asinsspiedienu un holesterīna līmeni pazeminošās īpašības var arī pasargāt no insulta - patērējot 1,5 līdz 2,2 ēdamkarotes olīveļļas dienā, var samazināt insulta un sirds slimību risku.
Samazina demences risku
Pētījumā atklāts, ka cilvēkiem, kuri dienā patērēja tikai 1,5 tējkarotes olīveļļas, bija par 28% mazāka iespēja nomirt no demences. Šī unikālā aizsardzība attiecās pat uz tiem, kuriem ģenētikas un neveselīga uztura dēļ ir visaugstākais demences risks.
Veicina ilgmūžību un hronisku slimību profilaksi
Pētījumā tika atklāts, ka, patērējot vairāk olīveļļas, var samazināt priekšlaicīgas nāves risku no noteikta veida slimībām: Alcheimera slimības un citām neirodeģeneratīvām slimībām, elpošanas ceļu slimībām.
Uzlabo zarnu veselību
Olīveļļā esošajiem antioksidantiem un mononepiesātinātajiem taukiem piemīt pretiekaisuma īpašības, kas var palīdzēt ar iekaisuma zarnu slimībām, piemēram, čūlaino kolītu un Krona slimību.
Pētījumi liecina, ka augstākā labuma olīveļļas lietošana uzturā ievērojami uzlabo iekaisuma marķierus un simptomus, piemēram, vēdera uzpūšanos, aizcietējumus, nepilnīgu zarnu kustību un steidzamību.
Samazina vielmaiņas sindroma risku
Stāvoklis, kas pazīstams kā vielmaiņas sindroms, ir definēts ar tādu riska faktoru kopumu kā hipertensija (augsts asinsspiediens), aptaukošanās un hiperglikēmija (augsts cukura līmenis asinīs), kas visi kopā palielina sirds slimību, insulta un 2. tipa diabēta attīstības risku.
Mazina depresijas simptomus
Kādā pētījumā cilvēki ar smagu depresiju piedzīvoja ievērojamu simptomu uzlabošanos pēc tam, kad 52 dienas katru dienu patērēja 25 mililitrus olīveļļas, taču ieguvums nebija attiecināms uz cilvēkiem ar vieglu vai vidēji smagu depresiju.
Aptur locītavu iekaisuma slimības
Pētījumi liecina, ka olīveļļas patēriņš var sniegt labumu cilvēkiem ar iekaisuma locītavu slimībām, piemēram, reimatoīdo artrītu.