Kafija ar olīveļļu - ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi

© Pixabay.com

Olīveļļa kafijai ne tikai piešķir unikālu garšu, bet arī var palīdzēt mazināt iekaisumu un daudzu hronisku slimību risku, raksta “unian.net”.

Kafija ar olīveļļu varētu šķist gana neparasts savienojums, tomēr to tradicionāli dzer Vidusjūras apgabalā. Kāpēc? Izrādās, ka šādai kafijai ir ne vien unikāla garša, bet tā arī sniedz patiešām neatsveramus ieguvumus veselībai!

Pixabay.com

Kā pagatavot kafiju ar olīveļļu?

Sastāvdaļas

Nedaudz auzu piena;

1 ēdamkarote augstākā labuma olīveļļas;

1 porcija espreso kafijas.

Sajauc auzu pienu un olīveļļu, pēc tam uzsilda uz plīts vai mikroviļņu krāsnī. Kad piens ir uzkarsēts, izmanto piena putotāju vai blenderi, lai sablendētu, lai iegūtu biezas, apjomīgas putas.

Ielej krūzītē espreso šotu un pievieno piena un olīveļļas maisījumu.

Pixabay.com

Kafijas ar olīveļļu priekšrocības

Aizsargā pret sirds un asinsvadu slimībām

Pētījumi liecina, ka, apēdot vairāk nekā pusi ēdamkarotes olīveļļas dienā, sirds un asinsvadu slimību risks ir par 15 procentiem mazāks, bet koronāro sirds slimību risks - pat par 21 procentu mazāks.

Novērš insultu

Olīveļļas asinsspiedienu un holesterīna līmeni pazeminošās īpašības var arī pasargāt no insulta - patērējot 1,5 līdz 2,2 ēdamkarotes olīveļļas dienā, var samazināt insulta un sirds slimību risku.

Samazina demences risku

Pētījumā atklāts, ka cilvēkiem, kuri dienā patērēja tikai 1,5 tējkarotes olīveļļas, bija par 28% mazāka iespēja nomirt no demences. Šī unikālā aizsardzība attiecās pat uz tiem, kuriem ģenētikas un neveselīga uztura dēļ ir visaugstākais demences risks.

Veicina ilgmūžību un hronisku slimību profilaksi

Pētījumā tika atklāts, ka, patērējot vairāk olīveļļas, var samazināt priekšlaicīgas nāves risku no noteikta veida slimībām: Alcheimera slimības un citām neirodeģeneratīvām slimībām, elpošanas ceļu slimībām.

Pixabay.com

Uzlabo zarnu veselību

Olīveļļā esošajiem antioksidantiem un mononepiesātinātajiem taukiem piemīt pretiekaisuma īpašības, kas var palīdzēt ar iekaisuma zarnu slimībām, piemēram, čūlaino kolītu un Krona slimību.

Pētījumi liecina, ka augstākā labuma olīveļļas lietošana uzturā ievērojami uzlabo iekaisuma marķierus un simptomus, piemēram, vēdera uzpūšanos, aizcietējumus, nepilnīgu zarnu kustību un steidzamību.

Samazina vielmaiņas sindroma risku

Stāvoklis, kas pazīstams kā vielmaiņas sindroms, ir definēts ar tādu riska faktoru kopumu kā hipertensija (augsts asinsspiediens), aptaukošanās un hiperglikēmija (augsts cukura līmenis asinīs), kas visi kopā palielina sirds slimību, insulta un 2. tipa diabēta attīstības risku.

Mazina depresijas simptomus

Kādā pētījumā cilvēki ar smagu depresiju piedzīvoja ievērojamu simptomu uzlabošanos pēc tam, kad 52 dienas katru dienu patērēja 25 mililitrus olīveļļas, taču ieguvums nebija attiecināms uz cilvēkiem ar vieglu vai vidēji smagu depresiju.

Aptur locītavu iekaisuma slimības

Pētījumi liecina, ka olīveļļas patēriņš var sniegt labumu cilvēkiem ar iekaisuma locītavu slimībām, piemēram, reimatoīdo artrītu.

Svarīgākais