8 skaisti ziedi, kuri ir ēdami un tos var izmantot kulinārijā

© unsplash.com

Vai zinājāt, ka ir atsevišķi ziedi, kuri aug dārzā, lai priecētu mūsu acis, ir arī ēdami? Ēdamos ziedus var izmantot gan dažādu saldo ēdienu, gan dzērienu dekorēšanā un garšas uzlabošanā. Izlasiet un uzziniet, kuri dārza ziedi ir ēdami!

unsplash.com

1. Rozes

Rozes ir vieni no karaliskākajiem ziediem un jau izsenis tās izmanto ne tikai skaistu kompozīciju veidošanā, bet arī skaistumkopšanā. Izrādās, ka rožu ziedlapiņas ir arī ēdamas. Gatavojot tēju vai augļu ievārījumus, pievienojiet klāt rožlapiņas, tās piedos ēdieniem un dzērieniem labu un unikālu garšu.

unsplash.com

2. Samtene

Ēdamas ir gan franču (Tagetes patula), gan Āfrikas (T. erecta) samtenes. Šie krāšņie ziedi piedos ēdienam gan rūgtu, gan saldu garšu. Meksikas piparmētru samtenei (T. lucida) piemīt anīsa smarža, un to dažreiz izmanto kā estragona aizstājēju. Eksperti iesaka izmantot samtenes ēdienos, kuros ir marinēti dārzeņi.

unsplash.com

3. Fenheļa daudzvārpiņa

Sīkie, trauslie un maigie purpursarkanie ziediņi spēs padarīt ēdienu izteiksmīgāku. Šie ziedi piešķirs ēdienam lakricas garšu. Uzkaisiet šos ziediņus virsū saldējumam, salātiem, tortēm.

unsplash.com

4. Cukīni ziedi

Ne tikai paši cukīni, bet arī to ziedi ir ēdami. Šos ziedus visbiežāk pavāri iesaka pildīt, piemēram, ar sieru. Tie būs sulīgi un gardi!

unsplash.com

5. Atraitnītes

Atraitnītes ir skaisti, mazi ziediņi. Šie ir vieni no pateicīgākajiem ziediem, ar kuriem dekorēt ēdienus, jo tie ir krāsaini. Atraitnītes visbiežāk tiek izmantotas desertu un dažādu dzērienu, un pat salātu receptēs. Tām piemīt aromātiska un saldena garša.

unsplash.com

6. Kumelītes

Kumelītes mēs visbiežāk izkaltējam un lietojam kā tēju, jo šiem ziediem piemīt nomierinošas īpašības.

unsplash.com

7. Lavanda

Lavanda ir ne tikai paredzēta dažādiem kosmētikas līdzekļiem, bet to var pielietot arī ēdienu gatavošanā. Šiem ziediem piemīt salda smarža un visbiežāk lavandu izmanto dažādu ceptu mīklas izstrādājumu pagatavošanā, kokteiļos, tējās un pat medus aromatizēšanā. Šaurlapu lavandu (Lavandula angustifolia) visbiežāk izmanto kulinārijā, jo tai ir vislabākā garša.

unsplash.com

8. Kliņģerītes

Kliņģerītei piemīt ārstnieciskas īpašības. Tai būs piparota garša. Reiz kliņģerītes mēdza uzskatīt par "nabagu safrānu", jo auga ziedlapiņas ēdienam piešķir zeltainu krāsu. Kliņģerītes var izmantot tējās, sīrupos, olu ēdienos, kā arī kā dekorāciju salātiem un desertiem. Ja ēdat ziedus, izmantojiet tikai ziedlapiņas, ne zieda rūgto centru.

Avots

Svarīgākais