Mikroķirurģijas centrā ievērojami mazinājies operāciju skaits

Pēc finansējuma samazinājuma veselības aprūpei aizvadītajā gadā un plānveida palīdzības sniegšanas pārtraukšanas pērn Latvijas Plastiskās un mikroķirurģijas centrā veikto operāciju skaits ievērojami mazinājās un atgriezās 2007.gada līmenī, pastāstīja centra vadītājs Haralds Adovičs.

Salīdzinot iepriekšējo gadu statistiku, secināms, ka no 2006.gada sniegto pakalpojumu skaits pakāpeniski pieauga no 2705 operācijām 2006.gadā līdz 3245 operācijām 2008.gadā. Taču 2009.gadā veikto operāciju skaits bija pat nedaudz mazāks nekā 2007.gadā - centa speciālisti pērn veica 2681 operāciju. No tām 1323 bija akūtas, bet 1358 - plānveida.

Kā uzsvēra Adovičs, neatliekamā palīdzība akūtos gadījumos centrā tiek sniegta un pacienti to saņem, taču plānveida operāciju skaits ir mazinājies, jo to samaksa var būt diezgan augsta - no 100 latiem līdz vairākiem tūkstošiem latu, kas ir atkarīgs no operācijas sarežģītības, tehnoloģiju pielietojuma un iesaistīto mediķu skaita.

Centra vadītājs arī stāsta, ka nelielā apmērā plānveida palīdzība tiekot sniegta dienas stacionārā. Tas ir valsts apmaksāts nedaudz lētāks pakalpojums, taču šādā veidā var veikt vienīgi nelielas, pārsvarā rokas vai plaukstas operācijas.

Runājot par neatliekamo palīdzību, Adovičs stāsta, ka akūtā palīdzība saistās praktiski tikai ar traumām, tāpēc arī nevar runāt par ielaistiem slimību gadījumiem vai neatliekamās palīdzības sniegšanas gadījumu pieaugumu saistībā ar plānveida palīdzības nesniegšanu.

Mikroķirurģijas centrā akūtā kārtā visvairāk tiek operētas augšējās ekstremitātes - pirksti, plaukstas, apakšdelms -, retāk apakšējās ekstremitātes.

Centra vadītāju uztrauc tas, ka vēl joprojām darba traumas tiek gūtas alkohola reibumā. Centra apkopotie dati liecina, ka 19% darbinieku jeb katrs piektais cilvēks, kurš guvis darba traumu, bijis alkohola reibumā, turklāt 4% no šiem cilvēkiem bijuši smagā alkohola reibumā. Tāpat cilvēki neizmanto darba aizsardzības līdzekļus, kas vēl vairāk pastiprina iespēju gūt ar darbu saistītas traumas.

Lielākā daļa no cietušajiem ir kokapstrādē nodarbinātie. Tāpat šeit tiek ārstēti pacienti ar onkoloģiskām slimībām, apdegumiem un apsaldējumiem, osteomielītiem, perifēro nervu pataloģijām, smagām apakšējo ekstremitāšu traumām, dažāda veida mīksto audu defektiem, bērni ar iedzimtiem un iegūtiem defektiem. Ir arī avāriju upuri.

Adovičs pastāstīja, ka centrā ārstējas arī ārzemnieki. Pēc Adoviča teiktā, iespējams, ka tas ir garo rindu dēļ, kuras ir citās valstīs, kā arī tāpēc, ka Latvijā šīs operācijas maksājot mazāk. No ārzemnieku puses īpaši pieprasīti centrā ir rokas ķirurģijas un estētiskās ķirurģijas pakalpojumi, mazāk rekonstruktīvās ķirurģijas manipulācijas.