Valsts sākusi finansēt operācijas bērniem, kuras līdz šim varēja atļauties vien reta ģimene

© pixabay.com

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) veiktas pirmās valsts finansētās teleskopisko stieņu operācijas bērniem ar trauslo kaulu slimību, skeleta displāzijām un citām kaulu deformācijām, aģentūru LETA informēja BKUS Komunikācijas daļas vadītāja Dace Ševčenko.

Trauslo kaulu slimība jeb "Osteogenesis Imperfecta" ir ģenētiska slimība, kas neļauj organismam veidot spēcīgus kaulus - tie bieži lūzt. Slimības dēļ pirmajos dzīves gados var būt pat desmitiem lūzumu, radot nopietnas problēmas gan pacientiem, gan viņu aprūpētājiem. Pašreiz Reto slimību uzskaitē ir aptuveni 50 pacienti ar šo diagnozi Latvijā. Ne visiem šīs diagnozes tipiem ir nepieciešama stieņu ievietošana, taču tiem, kam tā ir vajadzīga, pieejamais valsts finansējums ir būtisks atbalsts, lai dzīvotu pēc iespējas kvalitatīvāku un piepildītāku dzīvi.

Teleskopisko stieņu īpašais dizains ne tikai palīdz novērst biežos kaulu lūzumus, bet arī aug kopā ar bērnu, stabilizējot un noturot kaulus, ja notiek lūzums. Ar valsts atbalstu šo stieņu implantēšanas operācijas tagad ir pieejamas ikvienam bērnam, kam tās nepieciešamas, jau no 18 mēnešu vecuma. Līdz šim, augsto izmaksu dēļ, šādas operācijas bērniem Latvijā tika veiktas reti, tāpēc šī ir īpaši gaidīta ziņa gan pacientiem, gan viņu tuviniekiem, kuru ikdiena ir izaicinājumu pilna, jo rūpes par bērnu ar šo slimību prasa daudz laika un spēka.

Lai arī šādas operācijas slimnīcā tiek veiktas jau kopš 2022.gada, tomēr tikai no šā gada jūlijā tās tiek segtas no valsts līdzekļiem.

Bērnu ķirurgs, traumatologs, ortopēds Uldis Bergmanis, kurš vada šāda veida operācijas, ir priecīgs, ka vairāku gadu sagatavošanās darbs nu ir vainagojies ar rezultātu un tagad arī Latvijā ir iespējams par valsts līdzekļiem palīdzēt bērniem, kuri cieš no trauslo kaulu slimības.

"Vēl nesen šīs operācijas bija pieejamas vien retajai ģimenei. Risinājumi, ar kuriem šādos gadījumos izlīdzējāmies līdz šim, noteikti nav tik saudzīgi pacientiem, tāpēc dubults prieks, ka turpmāk ikvienam bērnam, kam tas nepieciešams, varēsim palīdzēt, cik labi vien mūsdienās ir iespējams," piebildis mediķis.

Svarīgākais