Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Lēkāšana uz batuta ir īpaši nepiemērota un bīstama aktivitāte bērniem

© Scanpix

Lēkāšana uz batuta ir īpaši nepiemērota un bīstama aktivitāte bērniem, uzskata Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi.

Lecot uz batuta, bērni gūst gan augšējo, gan apakšējo ekstremitāšu, gan arī galvas un muguras traumas. Vienas no smagākajām traumām ar paliekošām neiroloģiskām problēmām ir mugurkaula kakla daļas traumas, kas parasti tiek gūtas uz batuta paklāja, izpildot kādu no akrobātiskajiem elementiem, informēja slimnīcas pārstāve Romēna Namniece.

Ja bērnam ir pieejams batuts, mediķi aicina ievērot četrus nosacījumus, lai lēkāšana uz tā būtu droša. Pirmkārt, batuts jānovieto iespējami tuvu zemes līmenim, sekojot, lai tuvumā neatrodas asi priekšmeti. Uz batuta vienmēr vajadzētu lekt tikai vienam cilvēkam, un neprofesionālam lēcējam nekādā gadījumā nevajadzētu veikt dažādus akrobātiskus elementus, tostarp kūleņus. Tāpat bērns lekšanas laikā ir pastāvīgi jāuzrauga.

Diemžēl bērni bieži savainojas, arī braucot ar riteni vai skrituļslidām, un citu aktīvu nodarbību laikā. Turklāt tiek gūti ne tikai puni, zilumi, nelielas brūces un nobrāzumi, bet arī ļoti nopietnas traumas, kas prasa ārstēšanos slimnīcā, uzsver ārsti. Lai pēc iespējas izvairītos no traumām, mediķi aicina vecākus nodrošināt bērniem nepieciešamos aizsarglīdzekļus - ķiveri, ceļu un elkoņu sargus.

Pavasarī un vasarā daudz bērnu cieš arī no suņu uzbrukumiem. Mediķi aicina mācīt bērnam, ka pret suni ir jāizturas piesardzīgi un ar distanci, kā arī nekad neatstāt mazu bērnu kopā ar dzīvnieku bez uzraudzības. Gada laikā Bērnu slimnīcā pēc palīdzības vēršas vairāk nekā 800 bērnu, kurus sakoduši dzīvnieki, un visbiežāk traumu izraisītājs ir mājas dzīvnieks. Bērniem līdz trīs gadu vecumam biežāk tiek sakosta galva un augšējās ekstremitātes, savukārt pusaudžiem tiek skartas apakšējās ekstremitātes.

Minētas ir tikai dažas no traumām, kuras katru gadu Latvijā gūst vairāki simti bērnu. Bērnu slimnīcā pēdējo pāris dienu laikā vien pēc palīdzības vērsušies vairāk nekā 200 bērni ar dažādām traumām. Mediķi skaidro, ka šāda statistika raksturīga vasaras brīvlaikam, kad dienas laikā ar traumām slimnīcā pēc palīdzības vēršas ap 100 bērnu.

"Atcerēsimies, ka pat nieka trīsdesmit sekunžu laikā var notikt liela nelaime! Pieredze liecina: jo vairāk cilvēku pieskata bērnu, jo mazāk bērns ir pieskatīts! Veltīsim nedalītu uzmanību mūsu bērniem, lai brīvās dienas būtu priecīgu mirkļu pilnas!" aicina mediķi.