Rīgas dome nedēļas laikā vērsīsies Satversmes tiesā

© F64

Rīgas dome līdz nākamās nedēļas sākumam vērsīsies Satversmes tiesā par pedagogu atalgojuma noteikumiem, preses konferencē informēja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Rīgas dome sākotnēji jau augusta nogalē solīja vērsties ar pieteikumu Satversmes tiesā šajā jautājumā. 30.augustā šādu lēmumu atbalstīja domes vairākums.

Kā šodien skaidroja Ušakovs, bija ārkārtīgi svarīgi apkopot visus aktuālos atalgojuma datus pirms vēršanās tiesā. "Tagad dati ir redzami, tāpēc šonedēļ vai vēlākais nākamnedēļ mēs par to vērsīsimies Satversmes tiesā," pastāstīja Ušakovs.

Dome tādā veidā mēģināšot dabūt no valsts finansējumu, lai izlīdzinātu pedagogu algas un attiecīgi reformas rezultātā ceturtdaļa skolotāju netiktu aizvainoti.

Ušakovs uzsvēra, ka dome vērsīsies Satversmes tiesā par koeficientiem, kas paredz, ka visās citās lielajās pilsētās skolēnu un skolotāju skaita attiecībai jābūt 15,5:1, bet Rīgā - 16,5:1. Viņš uzsvēra, ka nevar vērsties tiesā par to, ka 26% pedagogu reformas rezultātā samazinās algas, bet var vērsties par to, ka noteiktie koeficienti diskriminē Rīgas skolotājus.

Rīgas domes mēra vietnieks Andris Ameriks (GKR) pastāstīja, ka, salīdzinot skolu, kurā ir 500 bērni Rīgā, un tāda paša izmēra skolu Jūrmalā, galvaspilsētas skola saņem par 6% mazāku finansējumu.

Viņš sacīja, ka ar pašvaldības budžeta dotāciju palīdzību šī finansējuma atšķirība ir samazināta līdz 1,5%.

"Tas ir diskriminējoši. Pašvaldībai nav citas iespējas kā caur Satversmes tiesu aizstāvēt savas tiesības. Ministru kabineta noteikumos šī norma par skolēnu un skolotāju skaita attiecību ir diskriminējoša gan Rīgai, gan arī vairākām citām pašvaldībām," pauda Ameriks.

Viņš arī informēja, ka Rīgas dome vērsīsies Latvijas Pašvaldību savienībā, lai iegūtu informāciju par to, cik lielas pedagogu algu izmaiņas ir redzamas tajās, kā arī kādu iespaidu atalgojuma reforma atstās uz pašvaldību budžetiem.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.