Rīgā iedzīvotāji iebilst pret torņu būvēšanu

Brīvības ielas 162. nama un apkārtējo māju iedzīvotāji ir satraukti par netālu esošā Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) ieceri būvēt 70 metrus augstu sakaru torni, kurā atradīsies mobilo un interneta sakaru pārraidīšanas un uztveršanas ierīces.

Iedzīvotāji protestē, ka viņiem tādā veidā izbojās skatu, kāds paveras no dzīvokļu logiem, un esot iespējams arī starojums. Uzņēmums apgalvo, ka visas nepieciešamās atļaujas torņa būvniecībai ir saņemtas un uz Rīgas vēsturiskā centra robežas tornis tiks uzcelts.

Jau 1999. gadā Ērgļu ielā esošā LVRTC administrācija sāka strādāt pie jauna sakaru torņa būvniecības idejas, jo strauji palielinājās pieprasījums pēc mobilo sakaru pakalpojumiem, ko tagad papildina ātrgaitas internets. Arhitekts Ingurds Lazdiņš, torņa skiču idejas autors, stāsta, ka Rīgas pilsētas būvvalde ir iebildusi pret tādiem variantiem, kādi savulaik aptuveni tajā pašā vietā atradušies padomju laikos. Tur bija atsaitēti torņi, kas slējās virs daudzdzīvokļu mājām un bojāja kopējo ainavu.

"Ja gribam lietot mobilos telefonus, internetu, tad jārēķinās arī ar antenām. Šāda veida torņus ir lietderīgi izvietot lokā ap Rīgas vēsturisko centru, jo šie sakaru masti ir veids, kā sakārtot pilsētvidi," norāda arhitekts. Kā uzskatāmu piemēru dažādu antenu uzstādīšanai I. Lazdiņš min jumtus, uz kuriem atrodas mobilo un citu elektronisko sakaru ierīces.

"Tā ir dzīves realitāte, nepieciešamība pēc šāda torņa, jo tas ir vienīgais veids, kā varam reaģēt uz tehnoloģiju attīstību. Aprēķini rāda, ka tornis būs 70 metru augsta metāla spraišļu konstrukcija," precizē arhitekts.

Savukārt LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta uzsver, ka Rīgā ar vienīgo Zaķusalā esošo televīzijas torni nav iespējams nodrošināt sakarus visā galvaspilsētā un nākotnē, visticamāk, būs jādomā par jaunu lielizmēra torņu būvniecību.

Svarīgākais