Rīdzinieki Rīgā jūtas droši

© F64

Aptuveni piektdaļa iedzīvotāju Rīgā nejūtas droši, tomēr trīs gadu laikā rīdzinieku drošības sajūta ir piedzīvojusi vienu no būtiskākajiem uzlabojumiem starp Eiropas pilsētām.

Aptaujā 79% rīdzinieku pilnībā vai daļēji piekrituši, ka galvaspilsētā jūtas droši, 20% respondentu bijuši pretējās domās, bet 1% aptaujāto nav bijis viedokļa šajā jautājumā, liecina šī gada sākumā publicētais "Eurobarameter" pārskats par dzīves kvalitāti Eiropas pilsētās 2015.gadā.

Salīdzinājumā ar 2012.gadu drošības stāvokļa pozitīvais novērtējums visstraujāk ir audzis Tallinā un Atēnās - par 19 procentpunktiem, Viļņā - par 17 procentpunktiem, Ženēvā un Marseļā - par 16 procentpunktiem, un Rīgā - par 15 procentpunktiem.

Visdrošāk savā pilsētā jūtas Cīrihes iedzīvotāji, no kuriem 97% norādījuši, ka jūtas droši, bet seko Olborgas, Minhenes un Ovjedo iedzīvotāji, no kuriem droši jūtas 96% aptaujāto.

No Eiropas Savienības galvaspilsētām visdrošāk jūtas Kopenhāgenas, Stokholmas un Helsinku iedzīvotāji, no kuriem attiecīgi tikai 5%, 6% un 7% norādījuši, ka savā pilsētā nejūtas droši.

Savukārt visnedrošāk jūtas iedzīvotāji Atēnās - 62%, Sofijā - 57%, Romā - 54% - un Briselē - 40%.

Viļņas un Tallinas iedzīvotāji jūtas mazāk apdraudēti nekā rīdzinieki. No Viļņas iedzīvotājiem nejūtas droši 18%, bet Tallinā - tikai 10%.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais