Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Biznesa vēstniecība" māca spert pirmos soļus biznesā – "Citāda skola"

CITĀDA SKOLA. Pasākums Citāda skola pirmo reizi notika 2018. gada 1. septembrī, kad Biznesa vēstniecība tikai spēra savus pirmos soļus, bet, neskatoties uz to, ka organizācija bija pilnīgi nezināma, pasākums pulcēja lielu apmeklētāju skaitu. Šogad Biznesa vēstniecība aicina interesentus no visas Latvijas apmeklēt CITĀDU SKOLU 1. septembrī! © Daina Geidmane

Pirmo reizi Biznesa vēstniecības durvis apmeklētājiem tika vērtas 2018. gada vasarā, un pirmā darbības pusgada laikā aizvadīti jau vairāk nekā 50 pasākumu, no kuriem trīs klasificējami kā lieli pasākumi. Biznesa vēstniecība arī šodien nestāv uz vietas – tā turpina attīstīties un meklēt savu ceļu. Šogad jau otro reizi 1. septembrī noritēs vērienīgs pasākums Citāda skola, kurā visi Latvijas bērni un jaunieši ir aicināti piedalīties pašu spēkiem darinātu vai veidotu produktu tirdziņā.

Unikāls projekts ar pievienoto vērtību

Vislabāk Biznesa vēstniecību raksturo pašu teiktais: «Tā ir tikšanās vieta viediem un garā bagātiem cilvēkiem neatkarīgi no vecuma un profesijas. Vieta, kur atrast domubiedrus, realizēt idejas, strādāt, mācīties, iepazīties, dibināt sadarbības, kvalitatīvi pavadīt laiku, piepildīt savus sapņus un izmēģināt savus spēkus jaunās jomās.»

BIZNESA VĒSTNIECĪBAS idejas autore un galvenā vēstnese ir Silva Jeromanova-Maura / Daina Geidmane

Biznesa vēstniecība darbojas vairākos virzienos - gan kā atbalsts uzņēmējiem, gan kā saturīga laika pavadīšanas vieta, gan kā darba vide tiem, kuri nevēlas sēdēt smacīgā birojā vai strādāt mājās.

Kopstrādes telpas ikvienam

Kopstrādes jēdziens plašam sabiedrības lokam Latvijā vēl nav līdz galam izprasts, taču citās pasaules valstīs jau sen tas ir ļoti populārs un izplatīts strādāšanas koncepts. Priecē, ka arī vairākās Latvijas pašvaldībās kopstrādes telpu koncepts strauji attīstās, piemēram, Cēsīs jau domā par telpu paplašināšanu, sekmīgi jaunā pieeja darbojas arī Ventspilī. Kopstrādes konceptam ir lieliskas attīstības perspektīvas, jo mūsdienu tehnoloģiju laikmetā vairs nav nepieciešama darbinieka tieša klātbūtne - praktiski visu var izdarīt interneta vidē. Jūnijā Biznesa vēstniecības telpas Pop-Up režīmā ir atvērtas ik dienu, lai tiem, kuriem nav biroju, sniegtu iespējas strādāt mūsdienīgā biroja vidē - telpu iekārtojums dod iespēju ne tikai produktīvi strādāt, bet arī pilnvērtīgi izmantot atpūtas brīdi ar kafiju vai tēju. Tiekoties ar citiem apmeklētājiem, iespējams gūt jaunus sadarbības partnerus, un neformālā atmosfērā var uzplaukt arī kāda pavisam neordināra, bet jaudīga ideja. Vēstniecības saimniece - vēstnese Silva Jeromanova-Maura teic: «Mēs piedāvājam komfortablu darba vidi. Šeit ir iespēja rīkot biznesa tikšanās, slēgt līgumus, veikt ikdienas darbu, iepazīt cilvēkus, uzzināt jaunumus un pilnveidot sevi. Uzrunājam arī lietišķos cilvēkus no reģioniem, kuriem nepieciešama piemērota vide biznesa sarunām tiešā Rīgas tuvumā ar ērtu sabiedrisko transportu un bezmaksas autostāvvietu - telpu nomāt var arī uz stundu vai divām. Mēs strādājam ne tikai vietējo cilvēku un rīdzinieku interesēs, bet vēlamies būt apritē cilvēkiem no visas Latvijas. Ne jau bez iemesla mūsu vēstniecībā pārrunu telpas nosauktas Zemgales, Vidzemes, Latgales un Kurzemes vārdos.»

Noliekam tehnoloģijas un ķeramies pie darīšanas

Biznesa vēstniecības projekts Citāda skola ir kas vairāk par parastu tirdziņu - būtībā tā ir skola, kurā bērni un jaunieši mācās spert pirmos soļus biznesa pasaulē. Vēstniecības vadītāja Elīna Puncule stāsta: «Biznesa vēstniecība sadarbojas ar skolu mācību uzņēmumiem un piedāvā tiem reālas sadarbības iespējas, lai palīdzētu ar produkcijas izplatīšanu, veicināšanu un reklamēšanu. Redzam, ka skolēnu idejas ir labas un, pareizi virzītas, var kļūt par tiešām ienesīgu biznesu, taču pēc skolas absolvēšanas izveidotais mācību uzņēmums beidz pastāvēt un labā ideja netiek pilnībā realizēta. Projektā Citāda skola, kā arī citās vēstniecības īstenotajās aktivitātēs cenšamies veicināt jauno biznesmeņu izaugsmi.» Dalībai projektā Citāda skola Biznesa vēstniecība aicina pieteikties bērnus un jauniešus no visas Latvijas. Vietu skaits gan būs ierobežots, tāpēc jāsagatavojas rūpīgi, jo projekta dalībniekiem tiks nodrošinātas arī apmācības, lai veiksmīgāk sagatavotos lielajam pasākumam, un pasākuma norises dienā notiks arī dalībnieku vērtēšana, labākos apbalvojot ar motivējošām balvām.

Turpinot iepriekšējā gadā aizsākto tradīciju - būs pieejama brīvā mikrofona skatuve, kur savu talantu varēs demonstrēt ikviens. Jaunums šogad būs sadarbība ar biedrību Pierīgas partnerība. Paralēli Citādas skolas norisēm notiks arī NVO gadatirgus, kur apmeklētājiem būs iespēja uzzināt daudz jauna un iepazīties ar Mārupes, Olaines un Babītes nevalstisko organizāciju aktivitātēm. Radošās darbnīcas, atrakcijas, konkursi, muzikāli priekšnesumi, skolas lietu apmaiņas punkts, labdarības telts un citas interesantas aktivitātes visai ģimenei. 1. septembrī visi ceļi ved uz Mārupi, Biznesa vēstniecību!

Mainīties un augt nekad nav par vēlu

Ļoti daudziem no mums ir savi talanti, prasmes un aizraušanās, par kurām kolēģi un citi līdzās esošie cilvēki pat nenojauš - dienā cilvēks ir jurists, bet vakaros sēž mazdārziņa siltumnīcā un lolo gurķus, vai arī darbā pedantiska grāmatvede brīvdienās izšuj krustdūrienā īstus mākslas darbus. Biznesa vēstniecība dod iespēju cilvēkiem mainīties un augt, piedāvājot savas prasmes nodot arī citiem interesentiem. Silva teic, ka cilvēkam nebūt visu mūžu nav jāstrādā vienā jomā, tikpat labi no skolotāja var kļūt par pērļotāju, tādējādi mainot ienākumu avotu un mainot savu dzīvi. Biznesa vēstniecība sniedz atbalstu visiem, kuri vēlas kaut ko uzsākt, bet īsti nezina, kā to izdarīt, jo ceļš uz privāto biznesu nav vienkāršs - jādomā ne tikai par radīto produktu, bet arī tā turpmāko ceļu pie pircēja. Vēstnesei Silvai ir atmiņu stāsti no pirmā mēģinājuma pirms desmit gadiem apvienot amatniekus un mājražotājus, lai virzītu to produkciju tirgū. Viens anekdotisks stāsts: «Saņēmu no kādas bankas pasūtījumu, kā prezentācijas materiālu no koka izgatavot 1000 mazu bankomātiņu. Atradu amatnieku, kas to varētu paveikt. Pēc kāda laika amatnieks man piegādā nevis koka bankomātiņus, bet mašīnītes, jo tās viņam patika labāk. Diemžēl ar tām es varēju tikai kamīnu kurināt. Tas nav vienīgais gadījums, kad nācās vilties mājražotājos - laikam sabiedrība vēl nebija izaugusi, pietrūka atbildības sajūtas un izpratnes par biznesu. Domāju, ka tagad situācija ir mainījusies un Biznesa vēstniecības ietvaros kopā ar mājražotājiem un amatniekiem varēsim īstenot lieliskas idejas.»

Jūnijā Biznesa vēstniecībā noritēs vairākas meistarklases, tajā skaitā bezmaksas, piemēram, Kā piesaistīt finansējumu, nerakstot projektu un Kā sagatavot savu izcilāko lifta runu. Savukārt 21. jūnijā ir iespēja piedalīties maksas meistarklasē, lai kopā ar profesionālu floristi izveidotu savu skaistāko saulgriežu vainagu.

Vairāk informācijas: biznesavestnieciba.com