Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Divi evakuētie Stiklu ciema iedzīvotāji atgriezušies mājās, apzinoties riskus savai dzīvībai

© Artūrs Andrejs Blomkalns, Valsts policija

Divi kūdras purva un meža ugunsgrēka piedūmojuma dēļ evakuētie Stiklu ciema iedzīvotāji pret apliecinājumu atgriezušies savās dzīvesvietās, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Atgriešanās apliecina, ka viņi apzinās riskus savai veselībai un dzīvībai, uzsvēra VUGD.

Kā ziņots, stiprā piedūmojuma dēļ trešdien tika evakuēts Ventspils novadā esošais Stiklu ciems, kurā dzīvo ap 130 cilvēku. Lai gan sākotnēji daļa iedzīvotāju nevēlējās pamest savas mājas, līdz ceturtdienas rītam evakuēties piekrita gandrīz visi tā iedzīvotāji.

Ventspils novada priekšsēdētājs Aivars Mucenieks aģentūrai LETA piektdienas pusdienlaikā prognozēja, ka piedūmojuma dēļ evakuētie ciema iedzīvotāji piektdien un sestdien mājās, visticamāk, atgriezties nevarēs.

Viņš apstiprināja, ka daļa iedzīvotāju joprojām tiek izmitināti blakus ciemā esošās pamatskolas telpās, bet daļa - pašu spēkiem devušies pie radiem vai draugiem. Visiem iedzīvotājiem tiek nodrošināta izguldīšana, kā arī ēdināšana.

Aprēķinus par to, cik daudz iedzīvotāju evakuācija un izmitināšana izmaksājusi, pašvaldība veiks tikai tad, kad situācija būs atrisinājusies.

Piektdien VUGD palielināja apjomīgā ugunsgrēka dzēšanā iesaistīto ugunsdzēsēju skaitu no 60 uz 90. Notikuma vietā strādā ugunsdzēsības autocisternas un cita speciālā tehnika - sūkņi un kvadricikli.

Kopumā šobrīd izdegusi aptuveni 400 hektāru liela platība. Dienests aicina iedzīvotājus ņemt vērā, ka šī ugunsgrēka dzēšanas darbi būs ilgstoši, jo kūdra gruzd un deg dziļumā, turklāt liela platībā.

Ļoti lielu lomu spēlē laikapstākļi un mainīgais vējš, kas nepūš vienmērīgi, bet maina savu virzienu. Tas nozīmē, ka arī liesmas maina savu virzienu un vietās, kur degšana varbūt bija ar nelielu liesmu, tā acumirklī var pieņemties spēkā un mainīt savu virzienu, izplešoties tālāk.

Ugunsgrēka radītais sadūmojums un smaka jūtama tuvākajās pilsētās. Tāpat dūmi veido smogu Lietuvas ziemeļos.