Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Stiklu ciemā konstatē ļoti lielu gaisa piesārņojumu

© f64

Izvērtējot gaisa paraugus Valdgales pagastam tuvākās un tālākās apdzīvotās vietās, ļoti liels gaisa piesārņojuma līmenis konstatēts ugunsgrēka tiešā tuvumā Stiklu ciemā, bet citviet gaisa kvalitāte atbilst normām, uzzināja Veselības inspekcijā.

Inspekcija secinājusi, ka tālāk no ugunsgrēka vietas neliels gaisa piesārņojums, kuram nav būtiskas ietekmes uz cilvēku veselību, ir vērojams tikai Kuldīgā. Savukārt ļoti liels gaisa piesārņojuma līmenis mērījumu brīdī konstatēts Stiklu ciemā. Pārējās mērījumu vietās - Jūrmalā, Brocēnos, Saldū, Skrundā, Pelčos, Stendē, Dižstendē, Talsos un Valdemārpilī - mērījuma rezultāti nepārsniedz noteiktās robežvērtības.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) pirmdien preses konferencē pēc Krīzes vadības padomes ārkārtas sēdes skaidroja, ka gaisa kvalitātes mērījumus no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārņems Valsts vides dienests (VVD). Viņš apliecināja, ka mērījumi notiks regulāri visās ietekmētajās vietās. Tālāk tie tiks nodoti Veselības inspekcijai, kas sniegs vērtējumu par ietekmi uz veselību.

Lai iedzīvotāji savlaicīgi saņemtu informāciju, visi iesaistītie dienesti izplatīs informāciju gan savos portālos, gan medijos, skaidroja Gerhards.

Kā ziņots, jau sesto dienu tiek dzēsts paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā, kurā lielā platībā deg kūdra un mežs.

Arī šonakt dzēšanas darbos iesaistītie strādāja, lai nepieļautu liesmu izplatību un dzēstu gruzdošās vietas, skaidroja VUGD pārstāve Inta Palkavniece. Daudzviet notiek gruzdēšana, bet ir vairākas vietas, kur degšana notiek ar atklātu liesmu, tomēr tas ir perimetra iekšpusē. Ugunsdzēsēji jau vairākas dienas notur liesmas iekšpus izveidotā perimetra, viņa uzsvēra.

VUGD pārstāve vēlreiz atzīmēja, ka plašā ugunsgrēka dzēšanas darbs ir grūts un būs ilgs, kas saistāms ar kūdras ugunsgrēku specifiku. Proti, kūdra deg un gruzd uz iekšpusi, bet mežā liesmas var strauji izplatīties pa sausajiem kokiem, tā zariem un meža zemsedzi.

Valsts meža dienests pagaidām nesniedz informāciju par to, cik lielas platības izdegušas, taču Eiropas Savienības programmas "Copernicus" Ārkārtas situāciju pārvaldības pakalpojuma dati liecina, ka līdz svētdienai ugunsgrēkā izdegusi 1010,5 hektāru liela platība, kas ir par 170 hektāriem vairāk nekā diennakti iepriekš.

No satelītiem iegūtā informācija liecina, ka izdeguši 267 hektāri meža, 311,7 hektāri krūmāju un zālāju, kā arī 431,8 hektāri kūdras purva. Visvairāk - par simts hektāriem - pēdējā diennaktī pieaugusi izdegusī meža platība.

Iepriekš stiprā piedūmojuma dēļ tika evakuēts blakus esošajā Ventspils novada Puzes pagastā esošais Stiklu ciems, taču sestdien jau liela daļa tā iedzīvotāju atgriezās mājās pret parakstu, ka paši uzņemas atbildību par savu drošību, aģentūrai LETA pastāstīja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS). Evakuētie Stiklu internātskolas audzēkņi gan joprojām mitinās citviet un viņi tik drīz neatgriezīsies ciemā.