Ādamsons: Tiek meklēti cilvēki, kam uzvelt vainu par informācijas noplūdēm no KNAB

Noplūdes no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) turpinās, un tiek meklēti cilvēki, kam par to uzvelt vainu, plašsaziņas līdzekļiem izplatītajā paziņojumā pauž apvienības "Saskaņas centrs" (SC) Saeimas deputāts Jānis Ādamsons.

"Tas liecina, ka šajā iestādē valda haoss un drīzumā varam sagaidīt kārtējos "drošības dienestu karus"," norāda Ādamsons.

Politiķis uzskata, ka "tiesiskuma koalīcija" diemžēl pieverot acis uz apšaubāmām metodēm šo iestāžu darbā. "Taču mēs nevēlamies ar to samierināties," pauž Ādamsons.

Viņš norāda, ka, kopš sākusi strādāt 11.Saeima, SC Saeimas frakcija ir nākusi klajā ar vairākām iniciatīvām, kas vērstas uz tiesiskuma nostiprināšanu valstī un tiesībsargājošo iestāžu darba uzlabošanu.

"Pēc visām šīm iniciatīvām pie mums ir vērsušies gan tiesībsargājošo iestāžu un KNAB darbinieki, gan tiesneši, prokurori un vienkārši ļaudis, kuri pauž atbalstu mūsu priekšlikumiem," klāsta Ādamsons. "Mums ir arī minēti piemēri par atsevišķu iestāžu nekontrolējamu rīcību, tendenciozitāti, noklusētām lietām un citiem uzmanības vērtiem faktiem".

Politiķis atgādina, ka SC ir iesniedzis grozījumus Operatīvās darbības likumā, lai ierobežotu tiesībsargājošo iestāžu patvaļu un to operatīvo dienestu skaitu, kuri drīkst iejaukties cilvēku pamattiesībās.

"Esam rosinājuši pārskatīt valsts drošības iestāžu, KNAB, prokuratūras, tiesu varas amatpersonu imunitāti, lai izbeigtu situāciju, kad, piemēram, tiesnesi, kurš dzērumā sabrauc cilvēku policijas acu priekšā, tai pašai policijai nav tiesību aizturēt, jo to liedz tiesnesim piešķirtais milzīgais imunitātes apmērs. Vienlaicīgi tiktu skatīts arī jautājums par imunitātes nepieciešamību Saeimas deputātiem," vēsta deputāts.

Jau ziņots, ka KNAB, veicot pārbaudi, ir noskaidrojis un atstādinājis no pienākumu pildīšanas vienu biroja amatpersonu, kura, iespējams, nopludinājusi tā dēvētās "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas materiālus.

Iespējams, tiek turēts aizdomās izmeklētājs Ruslans Balakleiskis, liecina neoficiāla informācija.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, minētā amatpersona, "iespējams, izpaudusi ziņas no kādas KNAB lietvedībā esošās krimināllietas materiāliem". Patlaban birojs veic visas nepieciešamās darbības, lai noskaidrotu izpaustās informācijas apjomu. Tikmēr atstādinātās amatpersonas vārdu KNAB neatklāj.

Portāls "pietiek.com" aprīļa sākumā publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, biznesa konsultantu Andreju Livanoviču, franču enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvi un bijušajām "Latvenergo" amatpersonām - prezidentu Kārli Miķelsonu un viceprezidentu Aigaru Meļko.

Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, KNAB izmeklējot "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu, ziņoja portāls. Vēlāk Miķelsons un Meļko tika aizturēti aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un naudas atmazgāšanu.

Saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu lietas materiālu iespējamo nopludināšanu KNAB sāka dienesta pārbaudi, lai izvērtētu publiskotās informācijas autentiskumu un biroja darbinieku rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem šajā krimināllietā.

KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks Latvijas Televīzijā pauda, ka krimināllietas materiālu nopludināšanā bez atstādinātās KNAB amatpersonas ir bijusi iesaistīta arī augsta valsts amatpersona, kas ir publiski zināma, bet nepārstāv tiesībsargājošās iestādes.

"Latvenergo" amatpersonu lietā KNAB par aizdomās turētām atzinis 17 personas, tostarp sešas amatpersonas. Viņu vidū ir arī bijušais "Latvenergo" prezidents Miķelsons, kurš tika aizturēts 2010.gada jūnijā, bet tā paša gada augustā tika atbrīvots no apcietinājuma pret 50 000 latu drošības naudu.

Lietu joprojām izmeklē KNAB, kas sola šogad to nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons, izvērtējot Latvijas Televīzijā "(LTV) 5.septembrī pārraidīto raidījumu "Lībieši. Tad un tagad", atzinis daļējus redakcionālo vadlīniju principu pārkāpumus, liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais