Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdība lems par RAPLM likvidāciju

Šodien valdība skatīs rīkojuma projektu, kas paredz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) likvidāciju līdz šā gada 31.decembrim, to pievienojot Vides ministrijai.

Vides ministrijas sagatavotais rīkojuma projekts, kas iesniegts izskatīšanai valdībā, paredz noteikt, ka ar 2011.gada 1.janvāri Vides ministrija ir RAPLM funkciju, pārvaldes uzdevumu, tiesību, saistību, mantas, finanšu līdzekļu, lietvedības un arhīva pārņēmēja.

Iecerēts, ka pēc RAPLM likvidācijas tās funkcijas, pārvaldes uzdevumus, tiesības un saistības sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu īstenošanā un uzraudzībā pārņems Labklājības ministrija, plānošanas reģionu funkcijas, pārvaldes uzdevumus, tiesības un saistības sabiedriskā transporta pakalpojumu jomā pārņems Satiksmes ministrija un tās institūcijas, bet Finanšu ministrija uzņemsies funkcijas un pārvaldes uzdevumus attiecībā uz pašvaldību pieprasījumu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem izvērtēšanu un virzīšanu apstiprināšanai Ministru kabinetā.

Saskaņā ar rīkojuma projektu Vides ministrijai būs jāizveido RAPLM likvidācijas komisija, iekļaujot tās sastāvā Vides ministrijas, RAPLM un Valsts kancelejas pārstāvjus.

Likvidācijas komisijai līdz šā gada 30.decembrim būs jānodrošina inventarizācija, kurā tiks noteikts visas RAPLM mantas apjoms, kā arī jāsalīdzina ministrijas debitoru un kreditoru prasību un saistību summas. Likvidācijas komisijai būs jānodrošina arī mantas, finanšu līdzekļu, saistību, kā arī arhīva un lietvedības nodošana Vides ministrijai. Turklāt līdz 2011.gada 31.janvārim tai būs jāsastāda arī RAPLM slēguma finanšu pārskats un līdz 31.martam konsolidētais slēguma finanšu pārskats.

Ar rīkojumu projektu paredzēts noteikt, ka Vides ministrijai kopīgi ar RAPLM būs jāizstrādā un vides ministram līdz šā gada 23.novembrim jāiesniedz Ministru kabinetā nākamā gada valsts budžeta projektu pavadošo likumprojektu paketē ar RAPLM likvidāciju saistītos grozījumus vairākos likumos.

Tāpat Vides ministrijai sadarbībā RAPLM būs jāvienojas par attiecīgo pārvaldes uzdevumu veikšanai nepieciešamā finansējuma nodošanu Labklājības ministrijai, Satiksmes ministrijai un Finanšu ministrijai.

Ar RAPLM likvidāciju saistītie izdevumi tiks segti no ministrijai piešķirtajiem budžeta līdzekļiem šim gadam.

Par RAPLM reorganizāciju vienošanās tika panākta jau valdības veidošanas procesā un šis uzdevums iekļauts arī valdības deklarācijā.

Jau vēstīts, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) aicina valdību nesasteigt RAPLM funkciju nodošanu citām ministrijām un atkārtoti izvērtēt funkciju sadali atbilstoši valsts ilgtspējīgas attīstības mērķiem, veicot konsultācijas ar iesaistītajām valsts institūcijām un valdības sadarbības partneriem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LTRK pārstāve Lita Kokale.