Vēlētājus zvejos ar zināmiem politiķiem

Partijas, kas jau informējušas par saviem deputātu kandidātiem 10. Saeimas vēlēšanās, izvēlējušās līdzīgu taktiku – pirmajā trijniekā likušas pazīstamus politiķus vai pašvaldību aktīvistus.

PCTVL līderus meklē Saeimā

Vakar Centrālajā vēlēšanu komisijā savu deputātu kandidātu sarakstu 10. Saeimas vēlēšanām iesniedza partija Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā (PCTVL). Pirmā trijnieka līderi visos piecos vēlēšanu apgabalos tāpat kā politisko partiju apvienībai Saskaņas centrs lielākoties ir Saeimas deputāti un vietējo pašvaldību redzamākās personas, piemēram, bijušais Liepājas domes deputāts Andrejs Boboško, Jēkabpils domes darbiniece Nataļja Čehova, Salaspils domes deputāts Aleksandrs Prutkovs. Rīgā PCTVL saraksta pirmais trijnieks ir Saeimas deputāti Juris Sokolovskis, Jakovs Pliners un Vladimirs Buzajevs. J. Sokolovskis 1998. gadā tika ievēlēts 7. Saeimā no Tautas saskaņas partijas saraksta, 22 gadu vecumā kļūstot par jaunāko deputātu Saeimas vēsturē.

Latgalē PCTVL saraksta līderi ir Saeimas deputāts Miroslavs Mitrofanovs, Aleksejs Vasiļjevs un Aleksandrs Jukšinskis, Kurzemē – Andrejs Boboško, Ilona Haņina un Oļegs Posadkovs, Zemgalē – Saeimas deputāts Valērijs Buhvalovs, Nataļja Čehova un Ludmila Ušakova. Vidzemes pirmais trijnieks ir Andris Tolmačovs, Jānis Kuzins un Aleksandrs Prutkovs.

Agrāk tā dēvētās krievu partijas vēlētājus ķēra uz muļķi, deputātu kandidātu sarakstos piesakot slavenu cilvēku uzvārdu un/vai vārdu brāļus un māsas. Šogad PCTVL piedāvā Maksimu Galkinu – Jelgavas domes deputātu, nevis Krievijā populāro komiķi, savukārt aizkraukliete Ludmila Ušakova nav Rīgas mēra Nila Ušakova māte.

Dobelis neraujas būt pirmais

Nacionālās apvienības TB/LNNK un Visu Latvijai! Saeimas vēlēšanu kandidātu saraksti vēl ir saskaņošanas procesā, bet pirmie līderi katrā no vēlēšanu apgabaliem zināmi: Rīgā – Saeimas deputāts Dzintars Rasnačs, Visu Latvijai! valdes loceklis Einārs Cilinskis un Laura Bulmane, bijusī Rīgas domes deputāte. Vidzemē – Visu Latvijai! līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars, satiksmes ministra biroja vadītājs Emīls Jakrins, Saeimas deputāts Visvaldis Lācis. Ar pirmo numuru Kurzemes vēlēšanu apgabalā startē TB/LNNK valdes priekšsēdētāja vietnieks Gaidis Bērziņš, ar otro – vislatvijietis Jānis Iesalnieks, ar trešo – Talsu ģimnāzijas direktore Inguna Raituma. Zemgales vēlēšanu apgabalā – R. Dzintara partijas biedrs Imants Parādnieks, satiksmes ministrs Kaspars Gerhards, Jānis Sils. Tikai ceturtajā vietā sarakstā ielikts Saeimas deputāts Juris Dobelis, kurš ir pietiekami populārs, lai nerautos būt pirmajā trijniekā. Parlamentārietis viņš ir kopš 6. Saeimas vēlēšanām.

Latgales vēlēšanu apgabalā kandidē Saeimas deputāts Pēteris Tabūns, Latgales studentu centra valdes loceklis Mareks Gabrišs un Balvu novada domes deputāts Pēteris Kalniņš.

Paļaujas uz pieredzi

Partiju apvienības Par labu Latviju (PLL) un Saskaņas centrs (SC) lokomotīvju lomu uzticējušas esošajiem Saeimas deputātiem un vietējo pašvaldību kompetentākajām personām. SC Rīgas saraksta galvgalī ir Saeimas un Rīgas domes politiķi Jānis Urbanovičs, Sergejs Dolgopolovs un Andrejs Klementjevs. Vidzemes vēlēšanu apgabalā – Saeimas deputāts Ivans Klementjevs, Garkalnes novada domes priekšsēdētājs Juris Silovs, Rīgas domnieks Jānis Ādamsons. Latgalē pirmais numurs ir Saeimas deputāts Jānis Tutins, aiz viņa atstāts menedžeris, politiķa Alfrēda Rubika dēls Raimonds Rubiks un Daugavpils universitātes direktors Aleksejs Burunovs. Kurzemes līderu saraksts ir demokrātiski raibs – Saeimas deputāts Valērijs Agešins, miljonārs Mārtiņš Lauva un vides aizsardzības aktīvists Jānis Matulis. Arī Zemgalē pirmais numurs ir Saeimas deputāts – Vitālijs Orlovs, nākamie – Aivars Bergers un Āris Ruža.

PLL deputātu kandidātu sarakstu vilcēju funkcijas ir līdzvērtīgiem smagsvariem: Rīgas vēlēšanu apgabalā sarakstā ir Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers, Aleksejs Šiņins un ārlietu ministra pieredzi guvušais Māris Riekstiņš, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – eksprezidents Guntis Ulmanis un Saeimas deputāti Karina Pētersone un Māris Kučinskis. Latgales vēlēšanu apgabalā kandidē Daugavpils pašvaldības vicemēre Rita Strode, policijas augsta ranga amatpersona Imants Bekešs un Saeimas deputāts Vitālijs Aizbalts. Zemgalē PLL piedāvā zelta trīsvienību: Tautas partijas tēvu Andri Šķēli, bijušo kultūras ministri Helēnu Demakovu un Saeimas deputātu Juri Dalbiņu. Kurzemes vēlēšanu apgabala līderi ir eksministrs Ainars Baštiks un Saeimas deputāti Edgars Zalāns un Mareks Segliņš.

Vienotība neriskē

Partiju apvienība Vienotība pirmajā trijniekā izvēlējusies tādus cilvēkus, kurus nezināt (tikpat kā) nav iespējams: Rīgā – Rīgas domes deputātu Ģirtu Valdi Kristovski, iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci, Ģimenes ārstu asociācijas prezidenti Sarmīti Veidi; Vidzemē – premjeru Valdi Dombrovski, bijušo ārlietu ministru Arti Pabriku un juristi Ilmu Čepāni, Latgalē – bijušo korupcijas apkarotāju Alekseju Loskutovu, Rēzeknes pašvaldības aktīvisti Līviju Plavinsku un Saeimas deputāti Līviju Ķikusti. Matemātikas doktors, eksministrs un politiķis Kārlis Šadurskis šajā vēlēšanu apgabalā ieņem pēdējo – 19. – vietu. Zemgalē līderos ir laikraksta Diena bijusī redaktore Sarmīte Ēlerte, ekonomikas ministrs Artis Kampars un Saeimas deputāts Dzintars Zaķis, Kurzemē – Saeimas dāmu trio: deputātes Solvita Āboltiņa, Silva Bendrāte un juriste Karīna Korna, kura ir pastrādājusi arī Saeimas Juridiskajā birojā.

Svarīgākais