Herisas un Trampa debatēs izskan dažādi personiski apvainojumi. Svarīgākais, kas tika pateikts debatēs

© AP/Scanpix/Leta

ASV viceprezidente Kamala Herisa un eksprezidents Donalds Tramps otrdienas vakarā Filadelfijā tikās televīzijas debatēs, kas varētu būt vienīgās starp viņiem pirms ASV prezidenta vēlēšanām novembrī, kurās Herisa kandidēs no Demokrātu partijas un Tramps - no Republikāņu partijas.

Prezidenta vēlēšanu kampaņa ir dramatiski mainījusies pēc jūnijā notikušajām debatēm starp Trampu un ASV prezidentu Džo Baidenu, kurš sava vājā snieguma dēļ atsauca savu kandidatūru prezidenta vēlēšanām un par demokrātu kandidāti šajās vēlēšanās kļuva Herisa.

Reģistrētie vēlētāji, kuri vēroja Herisas un Trampa debates, ar 63% pret 37% uzskata, ka Herisa demonstrēja labāku sniegumu, liecina CNN veiktās veiktās debašu skatītāju aptaujas rezultāti.

Pirms debatēm tie paši vēlētāji bija vienādi noskaņoti par to, kurš no kandidātiem uzstāsies labāk: 50% aptaujāto apgalvoja, ka Herisa uzstāsies labāk, bet 50% - ka Tramps.

Rezultāti iezīmē pārmaiņas salīdzinājumā ar jūniju, kad vēlētāji, kas noskatījās debates starp Trampu un Džo Baidenu, ar 67% pret 33% norādīja, ka Tramps bija pārāks par savu sāncensi demokrātu. 2020. un 2016.gadā Baidenu un Hilariju Klintoni debašu vērotāji uzskatīja par pārāku par Trampu visās prezidenta kandidātu debatēs.

Herisa otrdienas debatēs nevilcinājās uzbrukt Trampam un viņa retorikai, saistot viņu ar republikāņu centieniem ierobežot abortu pieejamību.

"Runas par galējībām," atbildēja Herisa, kad Tramps atkārtoja nepamatotus apgalvojumus, ka haitiešu imigranti Ohaio štatā ēdot savu kaimiņu suņus un kaķus.

Tramps savukārt mēģināja saistīt Herisu ar Baidenu, jautājot, kāpēc viņa nav mēģinājusi īstenot savas idejas, esot viceprezidenta amatā.

Herisa asi kritizēja Trampu par ekonomikas un demokrātijas stāvokli viņa prezidentūras beigās. "Tas, ko mēs esam darījuši - esam sakopuši Donalda Trampa atstāto jucekli," sacīja Herisa.

Tramps nekavējās pārmest Herisai atteikšanos no dažiem agrākajiem liberālajiem uzskatiem, sakot: "Viņa tagad pievēršas manai filozofijai. Patiesībā es grasījos nosūtīt viņai cepuri ar uzrakstu MAGA (Padariet Ameriku atkal diženu)." Harisa plati pasmaidīja un iesmējās.

Herisa ir centusies aizstāvēt savu pāreju no liberāliem uzskatiem uz mērenāku nostāju ekoloģijas, medicīniskās aprūpes un ieroču jautājumos kā pragmatismu, uzstājot, ka viņas "vērtības paliek tādas pašas".

Debašu sākumā Herisa pienāca pie Trampa, iepazīstinot ar sevi un sarokojoties ar viņu.

Herisa vainoja Trampu trīs konservatīvu Augstākās tiesas tiesnešu iecelšanā, kuras dēļ Augstākās tiesas konservatīvais vairākums 2022.gadā nosprieda, ka ASV vairs nav konstitucionālu tiesību uz abortu. Pēc šī sprieduma vairāk nekā 20 štatos aborti ir aizliegti, un Herisa šos aizliegumus nosauca par "Trampa abortu aizliegumiem".

Herisa apgalvoja, ka Tramps vēlēšanu uzvaras gadījumā noteiktu abortu aizliegumu valsts mērogā. Tramps nosauca šo apgalvojumu par "meliem" un sacīja, ka viņš "neparakstīs [abortu] aizliegumu un nav iemesla to parakstīt", un ka viņš grib atstāt šo jautājumu štatu pārziņā.

Tramps debatēs arī turpināja dēvēt Herisu par marksisti, sakot, ka "Visi zina, ka viņa ir marksiste". Herisa uz to atbildēja, paceļot uzacis un rādot izbrīnītu seju.

Tramps ir centies parādīt Herisu kā nesaprātīgu liberāli, cenšoties iegūt savā pusē vēlētājus, kas ir skeptiski noskaņoti pret viņa atgriešanos Baltajā namā. Viņš arī mēdz pievērsties rasistiskiem un dzimuma stereotipiem, runājot par Herisu, un izpelnījies savu sabiedroto neapmierinātību, kuri vēlas, lai Tramps koncentrētos uz viņa un Herisas politisko viedokļu atšķirībām.

Herisa norādīja, ka Tramps ir notiesāts noziedznieks, nosauca viņu par "ekstrēmu" un sacīja, ka tā ir "traģēdija", ka savas karjeras laikā viņš ir izmantojis "rasi, lai šķeltu amerikāņu tautu".

Viena no asākajām viņu vārdu apmaiņām bija par Trampa bezprecedenta atteikšanos samierināties ar zaudējumu Baidenam 2020.gada vēlēšanās. Tramps atkārtoja savu viedokli, uzstājot, ka ir "tik daudz pierādījumu", ka viņš patiešām uzvarēja.

Herisa vērsās pie Trampa un sacīja, ka viņa paša bijušie drošības dienesta darbinieki Baltajā namā viņu ir nosaukuši par "apkaunojumu".

"Pasaules līderi smejas par Donaldu Trampu," viņa teica.

Tramps atdotu Ukrainu Krievijas līderim Vladimiram Putinam, "diktatoram, kurš jūs apēdīs pusdienās", sacīja Herisa. "Diktatori un autokrāti cīnās par to, lai jūs atkal kļūtu par prezidentu."

Herisas štābs īsi pēc debašu beigām uzaicināja Trampu uz otrajām prezidenta debatēm.

"Spilgtās gaismās amerikāņu tauta varēja redzēt, ar kādu izvēli viņiem nāksies saskarties šoruden pie vēlēšanu urnām: vai virzīties uz priekšu ar Kamalu Herisu, vai iet atpakaļ ar Trampu," teikts kampaņas štāba paziņojumā. "To viņi redzēja šovakar un to viņiem vajadzētu redzēt otrajās debatēs oktobrī. Viceprezidente Herisa ir gatava otrajām debatēm. Vai Donalds Tramps?"

Tramps nekavējoties centās notikušās debates pārvērst par uzvaru un apšaubīja, vai viņš piedalīsies otrajās debatēs.

"Es domāju, ka tās bija labākās debates, kādas man personīgi jebkad ir bijušas," pavēstīja Tramps.

Viņš sacīja, ka Herisa "vēlas rīkot vēl vienas, jo šovakar viņa tika pārspēta, bet es nezinu, vai mēs rīkosim vēl vienas".

Trampa štābs bija iepriekš paziņojis, ka viņš piekritis piedalīties telekanāla NBC rīkotās debatēs 25.septembrī.