Slēpj prokuroru petīcijas parakstītājus

Lai gan prokurori savu atbalstu Jāņa Maizīša atkaliecelšanai ģenerālprokurora amatā pauduši petīcijā, kas nosaukta par "atklātu vēstuli", un tajā pausts arī sašutums par Saeimas balsojuma aizklātumu, tās parakstītāji netiek izpausti.

Līdz šim publiski zināms tikai tas, ka paraksti vākti organizētā prokuroru grupā ar prokuroriem Jāni Ilsteri un Inetu Bebri priekšgalā.

I. Bebre, lūgta iepazīstināt ar parakstītāju uzvārdiem, Neatkarīgajai atbildēja ar striktu nē. Viņa norādīja, ka paraksti vākti pēc brīvprātības principa. Lai publiskotu katra parakstītāja uzvārdu, esot jāsaņem konkrētā parakstītāja piekrišana. Pēc viņas domām, viens no veidiem, kā iegūt 299 prokuroru apstiprinājumu, ka viņi patiešām ir parakstījuši "atklāto vēstuli" Augstākās tiesas priekšsēdētājam Ivaram Bičkovičam un Valsts prezidentam Valdim Zatleram, ir personīgi sazināties ar visiem prokuratūrā strādājošajiem prokuroriem.

Iepriekš arī Ģenerālprokuratūras preses sekretārs Andrejs Vasks Neatkarīgajai norādīja, ka "paraksti ir brīvprātīgi un tikai pats prokurors, kurš parakstījis, var izlemt un dot piekrišanu, ka viņa paraksts ir atklājams trešajām personām".

"Atklātajā vēstulē" prokurori pauduši bažas par "tiesu varas neatkarību", īpaši uzsverot, ka Saeima neiecēla amatā J. Maizīti, "neargumentējot savu aizklātā balsošanā izteikto viedokli".

"Atklāto vēstuli" parakstījušos prokurorus neatklāja arī vēstules adresāti.

Augstākās tiesas preses sekretāre Rasma Zvejniece Neatkarīgajai norādīja, ka parakstītāju uzvārdus esot jālūdz atklāt pašiem prokuroriem vai parakstu vākšanas iniciatoriem. Arī V. Zatlera preses sekretāre Ilze Rassa skaidroja, ka atklāt uzvārdus jālūdz pašiem prokuroriem. Vaicāta, vai prezidenta padomnieki jau ir pārbaudījuši 299 parakstu autentiskumu un noskaidrojuši, vai starp parakstītājiem nav arī prokuratūras tehniskie darbinieki, I. Rassa atbildēja ar pārliecinošu jā – parakstījušies esot tikai un vienīgi prokurori.

Svarīgākais