Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Lembergs: Aizliegums pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus netraucē veikt politisko darbību

© F64

Ventspils mēram Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") jau teju desmit gadu garumā noteiktais drošības līdzeklis - aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus - paša Lemberga ieskatā nekādā veidā netraucē viņam veikt politisko darbību. Kā šodien savā iknedēļas preses konferencē apgalvoja Lembergs, domes priekšsēdētājam saskaņā ar likumu esot tikai daži amata pienākumi, ko viņam liegts pildīt.

Rīgas apgabaltiesa pagājušajā nedēļā apmierināja Lemberga lūgumu atcelt drošības līdzekli - nodošanu policijas uzraudzībā -, bet atstāja spēkā aizliegumu pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

"Domes priekšsēdētājam atbilstoši Likumam par pašvaldībām tādu ar likumu uzliktu pienākumu praktiski nav," apgalvoja Lembergs. Viens no nedaudzajiem domes priekšsēdētāja pienākumiem esot atbildēt par tiesas lēmumu, kuri stājušies likumīgā spēkā, izpildi. Vēl viens domes priekšsēdētāja pienākumus, ko Lembergs gan drīzāk uzskatot par tiesībām, ir domes sēžu vadīšana. "Tās vada vietnieki. Es tur piedalos, bet nevadu. Ko tas maina?" turpināja Lembergs.

"Vairāk faktiski domes priekšsēdētājam nekādu citu pienākumu nav, jo tā ir politiska amatpersona, kas veic politisku darbību, bet aizliegums pildīt politisku amatu - tāda drošības līdzekļa Latvijā nav," turpināja Lembergs.

"Es šobrīd jums sniedzu preses konferenci - tā ir mana politiska darbība, man neviens to neuzliek par pienākumu. Es varu četru gadu laikā nesniegt nevienu preses konferenci, netikties un nerunāt ne ar vienu, vispār mājās gulēt, jo domes priekšsēdētājs nav profesionāla amatpersona," norādīja Lembergs. Skaidrojot, ko viņš saprot ar terminu "profesionāla amatpersona", Ventspils mērs kā piemēru minēja amatpersonu, kas izsniedz atļaujas: "Ja aizliedz pildīt šos pienākumus, tad viņš nevar izsniegt tiesības, līdz ar to viņš neveic savu darbu, par ko viņam algu maksā."

Par politisko darbību Lembergs uzskatot savus centienus panākt, lai Ventspilij būtu resursi attīstībai. "Piemēram, es cenšos pārliecināt valdību un Saeimu, lai Ventspils Augstskolai iedala četrus miljonus eiro naudu zinātnes attīstībai. Tas nav mans pienākums, bet tas ir mans aicinājums, mana izpratne. Es cenšos pārliecināt valdību un Saeimu, vismaz vairākumu, ka vajadzīgs piešķirt 4,5 miljonus eiro valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas attīstībai. Ja man tas iznāk - labi. Ja neiznāk - ko darīt? Tas nav mans pienākums. Par to mani nevar sodīt, ja tas nesanāk," turpināja Lembergs.

Skaidrojot, kāpēc vairākkārt tiesā lūdzis atcelt noteikto drošības līdzekli, kaut arī tas, pēc paša domām, neierobežo viņa politisko darbību, Lembergs atzina: "Vispār jau likums paredz, ka šim drošības līdzeklim ir jābūt terminētam, uz laiku. Manā gadījumā laiks nav noteikts. Man tas ir bezgalīgs."

"Jūs domājāt, ka cerēju, ka to atcels? Nē. Vienkārši tas ir tāds klajš cilvēktiesību pārkāpums, tas ir klajā pretrunā gan ar likuma garu, gan ar burtu. Ja es nelūgšu [atcelt drošības līdzekli], tad teiks, ka man tas patīk un ka es no tā gūstu baudu. Tik naivs jau es neesmu, lai nesaprastu, ka vismaz pirmajā instancē man tur nav, uz ko cerēt, bet tas man netraucē politisko darbību nekādā veidā," rezumēja Lembergs.