Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Nacionālā apvienība apvienojas, pretnostatoties Vienotībai

© F64 Photo Agency

Skaidri definējot politisko ienaidnieku un oficiāli saplūstot vienotā politiskā spēkā – Nacionālajā apvienībā (NA) –, līdzšinējās sabiedrotās Visu Latvijai! un Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām apņēmušās kļūt par varas partiju, mainot valdības prioritātes.

Pretējā gadījumā pārmaiņas nesīšot Saskaņas centrs, draudēja apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

«Tā lien, nežvadzinot ieročus, bet pērkot cilvēkus ar sabiedriskā transporta biļetēm [..]. Līgosvētki krastmalā ir tikai bezmaksas siers peļu slazdā,» teica jaundibinātās partijas vadītājs.

R. Dzintars klātesošajiem domubiedriem atgādināja, ka Krievijas lienošā vara Latvijā tiek nostiprināta ar Vienotības rokām, kas nevēlējās padoties apvienības spiedienam pamatīgi ierobežot uzturēšanās atļauju tirdzniecību trešo valstu pilsoņiem pret nekustamo īpašumu.

Lai iznīdētu Latvijas valstiskumu apdraudošos lielā kaimiņa centienus pašā saknē, jaunizveidotā partija apņēmusies pēc nākamajām vēlēšanām iekļūt valdībā un būt par tās mugurkaulu. Turklāt tas esot reāls mērķis, ko apliecinot lielais vēlētāju atbalsts – katrs ievēlētais deputāts Nacionālajai apvienībai reklāmas kampaņās izmaksājot desmit līdz 20 reižu mazāk nekā politiskajiem konkurentiem. Arī ikmēneša partiju reitingu rezultāti neatspoguļojot realitāti, jo vēlēšanās apvienība gūstot gandrīz vai divkāršu atbalstu, kā to sola sociālās aptaujas.

Arī Rīgas domes deputāte Baiba Broka savā uzrunā atsaucās uz salīdzinoši vieglas uzvaras vēlēšanās sološajiem socioloģisko aptauju datiem – Nacionālo apvienību atbalstot 20% vēlētāju. Saskaņā ar pēdējās Latvijas faktu aptaujas rezultātiem Nacionālā apvienība bauda tikai 7,9% vēlētāju uzticību.

B. Broka neaizmirsa arī atgādināt, ka Nacionālajai apvienībai ir ne tikai tieši ideoloģiskie pretinieki Saskaņas centrā, bet tādi atrodami arī partneru vidū – Vienotībā.

«Šobrīd mums uzbrūk visi, izņemot tos, kuriem nacionālās idejas ir svētas. Nacionālās apvienības uzvara padarījusi greizsirdīgus arī tos, kurus līdz šim uzskatījām par saviem sabiedrotajiem. Atzīsim godīgi, ka tik plaša mēroga uzbrukumiem mēs nebijām gatavi,» saka B. Broka.

Apvienības kongresā plašākai publikai prezentēti arī Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidāti. Ar pirmo numuru NA sarakstā startē pašreizējais EP deputāts Roberts Zīle. Otrais numurs, apliecinot, ka Rīgas domi viņa gatava pamest, ticis Baibai Brokai, bet trešais – Rihardam Kolam, kas, studējot Lielbritānijā, vadījis Latvijas Studentu asociāciju Lielbritānijā.

Iepazīstinot ar savu EP vēlēšanu listi, saraksta līderi nekautrējoties pretnostatīja savu vēlēšanu platformu Vienotības (ar kuru cer sadarboties valdībā arī pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām) realizētajai politikai.

R. Zīle, piemēram, uzsvēra, ka, iekļūstot EP, viņš turpinās cīnīties pret centieniem federalizēt Eiropas Savienību un neļaut liberalizēt ES imigrācijas politiku.

Savukārt B. Broka norāda, ka līdzšinējā sadarbība ar ES kaitējot Latvijas interesēm, bijusi pārāk iztapīga lielajām dalībvalstīm un pienācis laiks šo situāciju mainīt.

«Lai aizstāvētu Latvijas intereses Briselē – Eiropas Parlamentā –, no Latvijas jānāk komandai, kurā apvienojas pieredze un jaunības degsme un drosme. [..] Situācijai ir jāmainās. Latviju Eiropā ir jāpārstāv politiķiem, kas akli neskatās Briselei mutē un reāli izmanto katru mazāko iespēju, katru situāciju, lai izcīnītu Latvijai lielāko iespējamo labumu,» pauda B. Broka.