Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

VL-TB/LNNK gaidīs 6.janvāri, kad "Vienotība" solījusi nosaukt premjera kandidātu

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) gaidīs 6.janvāri, kad "Vienotība" solījusi kopā ar Reformu partiju (RP) nosaukt premjera amata kandidātu, norāda VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Bērziņš norādīja, ka 6.janvārī plkst.16.30 notiks nacionālās apvienības valdes sēde. Ja līdz tam tiks nosaukts premjera kandidāts, tad attiecīgā kandidatūra tiks apspriesta valdes sēdē. Politiskais spēks uzskata, ka valdība jāizveido pēc iespējas ātrāk, taču ir jāsaprot jaunā Ministru kabineta veidošanas process, norādīja Bērziņš. Viņš atsaucās uz demisionējošā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) minētajām valdības izveidošanai nepieciešamajām divām līdz trim nedēļām.

Pašlaik VL-TB/LNNK nav plānu, ar kādu iniciatīvu pašiem vērsties pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa. Ja situācija attīstīsies tādējādi, ka Valsts prezidents nominēs paša izvēlētu kandidātu, tādā gadījumā varētu notikt politiskā spēka tikšanās ar valsts augstāko amatpersonu, pieļāva nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs.

Taujāts, vai VL-TB/LNNK paļaujas, ka "Vienotība" 6.janvārī nosauks savu kandidātu, Gaidis Bērziņš norādīja, ka publiski izskanējusī "Vienotības" un RP tuvināšanās ir vērsta uz to, lai konsolidētu spēkus premjera kandidāta izvēles procesam.

Kā ziņots, izskanējis, ka "Vienotība" kopā ar RP Ministru prezidenta amata kandidātu varētu nosaukt 6.janvārī. Dombrovskis ir paudis cerību, ka tuvāko divu trīs nedēļu laikā jaunā valdība varēs sākt darbu. Viņš atzina, ka jaunās valdības vadītāja kandidāta izraudzīšanās ir viens no pirmajiem šogad darāmajiem darbiem. Esot pilnīgi skaidrs, ka premjera amata kandidāts tiks nominēts līdz Valsts prezidenta nosauktajam termiņam - 7.janvārim.

Iepriekš publiskajā telpā kā iespējamie premjera amata kandidāti izskanējuši zemkopības ministre Laimdota Straujuma un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP). Tomēr šaubas raisot jautājums par to, vai "Vienotība" būs gatava premjera amatam virzīt cilvēku, kurš nav partijas biedrs, kā tas pašlaik ir ar Straujumu, savukārt Rinkēvičs jau iepriekš atteicies no kļūšanas par premjera amata kandidātu.

Līdzšinējais premjerministrs Dombrovskis 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš paskaidroja, ka tādā veidā uzņemas politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības.

Pēc demisijas ir notikušas vairākas politisko konsultāciju kārtas, "Vienotība" divas reizes piedāvājusi premjera amata kandidātus, taču abas reizes Valsts prezidents Andris Bērziņš tos noraidījis.

Prezidents informējis, ka gaidīs no partijām vienošanos par kādu premjera amata kandidātu, bet, ja līdz 7.janvārim to nesagaidīs, nāks klajā ar paziņojumu par savu izraudzīto kandidātu, kas, pēc Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) teiktā, esot Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš.