Novembra beigās divas reizes pārsniegta nokrišņu norma

Novembra trešajā dekādē nokrišņu daudzums Latvijā divas reizes pārsniedzis normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Dekādes sākumā bija pāris gandrīz sausu dienu, bet turpmāk nokrišņu kļuva aizvien vairāk un lietum pakāpeniski pievienojās slapjš sniegs, tad arī sniegs - no sākuma vietām Latvijas austrumu daļā, bet dekādes beigās - jau visā Latvijā.

Ar nokrišņiem visbagātākās diennaktis bija 29.novembris un 30.novembris, kad Vidzemes austrumu daļā un Latgalē diennakts nokrišņu daudzums bija tuvs un pārsniedza visas dekādes nokrišņu normu. Lubānā un Pļaviņās 29.novembrī nokrišņu daudzums bija vislielākais, kāds novembrī novērots šajās vietās.

1.decembra rītā sniega sega klāja visu Latviju, izņemot pašus dienvidaustrumus. Visbiezākā tā bija Vidzemē, kura Alūksnē bija 24 centimetrus bieza sniega sega, Lubānā - 18 centimetri, Priekuļos - 13 centimetri. Latvijas vidienē un Kurzemē sniega segas biezums bija no viena līdz septiņiem centimetriem, bet Krāslavas novada Piedrujā, Daugavpilī un Līvānu novada Sīļos sniega nebija.

Novembra trešā dekāde kopumā bija 2,8 grādus siltāka par normu, taču diennakšu vidējā gaisa temperatūra perioda laikā pakāpeniski slīdēja uz leju. Dekādes sākums vēl bija četrus līdz piecus grādus siltāks par normu, dienā temperatūras stabiņam pakāpjoties līdz plus 4, plus 7 grādiem, 23.novembrī Baltijas jūras piekrastē pat līdz plus 9 grādiem. Turpretī dekādes beigās diennakts vidējā gaisa temperatūra jau bija vienu grādu zem normas un sals Vidzemē sasniedza mīnus 6, mīnus 8 grādus.

Dekādes vēja ātrums bija mazāks par normu, vislielāko ātrumu - brāzmās 16 līdz 17 metrus sekundē - tradicionāli sasniedzot jūras piekrastes rajonos.

Svarīgākais