Vietām Latvijā gaisa temperatūra pazeminājusies līdz mīnus 3 grādiem

Šonakt, debesīm skaidrojoties, Vidzemē un dažviet Latgalē gaisa temperatūra pazeminājās līdz mīnus 3 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Šī šoruden bijusi zemākā gaisa temperatūra.

Šoruden pirmo reizi gaisa temperatūra zem nulles noslīdēja 12.oktobrī.

Kā prognozē sinoptiķi, turpmākajās dienās kļūs aizvien vēsāks.

Būtiskas laika izmaiņas sāksies ceturtdien, kad no ziemeļiem Latviju šķērsos mākoņu un nokrišņu zona, - būs gaidāms lietus, kas, sākot no ziemeļu rajoniem, jau pāries arī slapjā sniegā un sniegā. Lietus, slapjš sniegs un sniegs gaidāms arī piektdien un sestdien. Šajās dienās pūtīs stiprs rietumu, ziemeļrietumu vējš, kas piekrastes rajonos sasniegs pat vētras spēku, tādēļ zem atsevišķajiem gubu-lietus mākoņiem pat nedaudz putinās. Un gaiss kļūs vēl vēsāks, jo sevišķi dienas laikā, kad maksimālā temperatūra pieturēsies plus 1, plus 7 grādu robežās. Tas nozīmē, ka atsevišķos rajonos jau izveidosies pat pirmā sniega sega.

Svētdien un nākamās nedēļas sākumā nokrišņi mitēsies, tomēr naktis kļūs ievērojami vēsākas - termometra stabiņš jau varētu noslīdēt pat līdz mīnus 1, mīnus 6 grādu atzīmes teritorijas lielākajā daļā, arī dienas laikā valsts ziemeļaustrumos pieturēsies neliels sals līdz 0, mīnus 1 grādam, citviet temperatūra paaugstināsies līdz plus 3, plus 4 grādiem.

Latviešu ticējumi pa pirmo sniegu vēsta - ja rudenī sniegs kokiem uzsnieg uz lapām, tad būs gara ziema. Ja pirmajā sniegā redz zaķa pēdas, tad tas sniegs pastāvēs. Tāpat ticējumos teikts, cik dienas rudenī pastāv pirmais sniegs, tik reizes ziemā tas nokusīs. Kurā nedēļas dienā uzkrīt pirmais sniegs, tik reižu ziemā atkusnis, proti, ja sniegs uzsnieg pirmdien, tad gaidāms viens atkusnis.

Ja sniegs pirmo reizi uzsnieg dienā, tad to gadu ir veselīgi cilvēki, ja naktī, tad slimīgi un daudz mirst. Kad pirmo sniegu ienes istabā, tad nav blusu.

Svarīgākais