Jāņos sola īslaicīgu smidzenīti

Ap Jāņiem varētu kļūt dzestrāks, un Līgo vakarā vietām uzlīs īslaicīgs lietus, pašlaik prognozē laika vērotājs Vilis Bukšs. Tomēr Latvijā jāņabērni varēs svinēties bez lietussargiem, jo lielākajā valsts teritorijā ne ilgam, smīlājošam lietum, ne spēcīgam gāzienam nevajadzētu būt.

Auksto jūnija sākumu, kad brīžam prasījās gandrīz vai vilkt cimdus, cik auksti bija, V. Bukšs vērtē kā atbilstošu mūsu klimatiskajām normām.

V. Bukša blogā lasāms intriģējošs ieraksts: «Kad zvaigznes rindā stāvēs, ne tikai jūnijā, bet visu vasaru pūtīs.» Jā, ir tāda lieta, uz to jau 1997. gadā viņam norādījis kāds gudrs onkulis, laika vērotājs apstiprina sarunā ar Neatkarīgo.

Nupat, 6. jūnijā, pie debesīm bija vērojams Veneras tranzīts, kad šī planēta atradās starp Sauli un Zemi. Vai tālab vasara būs vējaina? Šo vasaru V. Bukšs sola dāsnu un auglīgu, tomēr brīdina, ka varēsim piedzīvot pērkona negaisus ar īslaicīgām, stiprām lietus gāzēm. Iespējams, no debesīm birs arī krusas graudi, lai arī šogad Krusas dienā bijuši labvēlīgi laikapstākļi. Viņš vērtē, ka šī vasara nebūs tik karsta kā iepriekšējos gados, bet vējainas un pat vētrainas dienas varēsim izbaudīt. Tas tāpēc, ka Vēja diena – 30. maijs – bijusi vējaina. Kopumā vasara būs vairāk sausa nekā slapja, rezumē V. Bukšs. Par to liecinot bērzu un alkšņu sacensība – pirmie lapas izdzinuši bērzi. Arī skudras augstus pūžņus nebūvējot, un šī pazīme liecinot, ka plūdi un ekstremālas lietavas nav gaidāmas.

«Šis jūnijs, pēc maniem vērojumiem, ir mērens, ar atbilstošu temperatūru – ne auksts, ne lietains. 1997. gadā, tad gan maija beigas un jūnija sākums bija vējains un lietains. Arī Jāņos bija auksts laiks, un vasara kopumā – vēsa. Tagad pakāpeniski ieejam vasaras zīmē un kļūst siltāk. Ap Jāņiem laiks mainīsies – lietus vietām nolīs, bet īslaicīgi. Iespējams, Līgo vakarā lielāko tiesu tomēr būs sauss, bet vēss un dzestrs gan,» stāsta laikazinis. Ja būtu lijis piektdien, 8. jūnijā, tad gan lietu piedzīvotu visu mēnesi.

Ap Pēterdienu un jūlija sākumā gaidāms siltāks un sutīgāks laiks. Diemžēl jūlija pirmajā pusē, siena laikā, gaidāms sliktāks laiks, jo auksta bijusi Sveču diena, 2. februāris. Jūlija otrā puse un augusta pirmā puse gan būšot karsta. «Pīlādži lāga neziedēja. Tāpēc vasaras otrā puse un rudens būs sauss,» iepriecina laikazinis.

Sinoptiķi savas prognozes vairās izteikt – vēl jānogaida. Tomēr šonedēļ daudzviet Latvijā tiek prognozēts augsts ultravioletās radiācijas līmenis, tāpēc ir nepieciešams sevi aizsargāt pret saules stariem, lai nenodarītu kaitējumu ādai un arī acīm. Labāk būtu uzturēties ēnā, ieteicams apģērbties vieglā un gaišā apģērbā. Ja ilgāku laiku jāuzturas saulē, tad vajadzētu nosegt galvu.

Svarīgākais