Maija beigās vietām Latvijā pārsniegts nokrišņu daudzums

Maija trešajā dekādē vietām Latvijā diennakts nokrišņu daudzums bijis tuvs vai pārsniedzis visas dekādes nokrišņu normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Dekādes nokrišņu daudzums Latvijā bija 140% no normas un nokrišņu zonas ar visintensīvāko lietu Latviju šķērsoja 21.maijā un 22.maijā, kā arī 29.maijā un 30.maijā.

21.maijā un 22.maijā lietusgāzes visā Latvijā pavadīja pērkona negaiss, bet 29.maijā un 30.maijā tika reģistrētas šai dekādē visstiprākās vēja brāzmas, proti, 29.maijā vējš pūta brāzmās līdz 23 metriem sekundē (m/s), bet 30.maijā - 26 m/s.

Savukārt vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija 0,9 grādus augstāka par normu. Vissiltākais laiks bija dekādes sākumā. 21.maijā un 22.maijā vidējā gaisa temperatūra bija sešus līdz septiņus grādus virs normas un dienā gaiss lielākoties sasila virs plus 20 grādiem, visaugstāko gaisa temperatūru sasniedzot 21.maijā, kad Ventspilī gaisa temperatūra pakāpās līdz plus 28 grādiem, un 22.maijā, kad Daugavpilī bija plus 27,4 grādus silts.

Diennakts vidējai gaisa temperatūrai noslīdot četrus līdz piecus grādus zem normas, perioda visaukstākās diennaktis bija 30.maijā un 31.maijā. Šajās dienā temperatūra pakāpās tikai līdz plus 10, plus 15 grādiem, bet naktī daudzviet noslīdēja zem plus 5 grādiem, Jelgavā sasniedzot 0 grādus. Zāles virskārtā salnas bija līdz pat dekādes beigām, intensitātē sasniedzot mīnus 3 grādus.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais