Pirmie gājputni un pavasaris vēl mēnesi jāpagaida

Ornitologs Mārcis Tīrums stāsta, ka līdz pirmajiem gājputniem ir jāpagaida mēnesis, kad putniem būs pieejamas gan barošanās, gan atpūtas vietas: "Grūti pateikt, kad viņi atlidos. Vajadzētu būt marta vidū vai sākumā, ja līdz tam nokusīs sniegs."

Pirmie, kas atgriezīsies būs ziemeļgulbji, meža baloži, lauku cīruļi, ķīvītes un mājas strazdi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ((LVĢMC) prognozē, ka februāra izskaņā un marta pirmajās dienās, pateicoties ziemeļu vējiem, Latvijā vēl atgriezīsies aukstākas gaisa masas, un gaisa temperatūra atkal stabilāk turēsies zem nulles. No jauna siltākas gaisa masas Latvijā atgriezīsies marta pirmās dekādes beigās. Tieši tad arī varētu atgriezties pirmie gājputni.

LVĢMC vēsta, ka šonedēļ Latvijā būs nepastāvīgs laiks, debesis klās mākoņi. Tiek prognozēti nokrišņi un lietus. Turpmākajās divās naktīs būs sals un gaisa temperatūra Latvijas austrumos naktī būs -7 līdz -9 grādi, dienā tā būs -1 līdz + 3 grādu robežās.

Gājputnu ierašanos gaida arī Rīgas Zoodārzs, kur šogad 31.martā un 1.aprīlī norisināsies „Putnu dienas”, kuru ietvaros varēs uzzināt intersējošu informāciju par putniem, kā arī speciālistu uzraudzībā izveidot putnu būrus.

Lai jau laicīgi izveidotu būri, martā gaidāmajiem ciemiņiem, Rīgas Zoodārza mājas lapā var iepazīties ar putnu būru pagatavošanas instrukcijām.

Svarīgākais