14 pārtikas produkti, kuros, iespējams, nezināji, ka ir liels pievienotā sāls daudzums

© unsplash.com

Kā zināms, tad sāls tiek uzskatīts par "balto nāvi". Un tam ir savs iemesls! Ikdienā patērējot uzturu ar lielu sāls daudzumu, var rasties dažādas veselības problēmas, tai skaitā augsts asinsspiediens, palielinās sirdslēkmes un insulta risks, tiek noslogotas nieres u.c. 

Viens no veidiem, kā ierobežot sāls patēriņu, ir to mazāk pievienot klāt ēdieniem to gatavošanas procesā. Tomēr ir arī lietas, kuras nevaram ietekmēt. Daudziem gataviem pārtikas produktiem, kurus varam nopirkt lielveikalos, jau ir klāt pievienots sāls. Tāpēc svarīgi ir izvērtēt, kādus produktus pērkam, lai neuzņemtu pārāk lielu sāls daudzumu.

Veselības ministrija norāda, ka ieteicamais sāls jeb NaCl daudzums dienā pieaugušajam ir ne vairāk kā 5 grami.

Lai izvairītos no pārlieku liela sāls patēriņa, ieteicams ēdienus gatavot mājās, ēst vairāk svaigus un neapstrādātus produktus, ēdienu garšu uzlabot ar garšaugiem, samazināt jau veikalos nopērkamo gatavo produktu patēriņu, tāpat arī neaizrauties ar dažādiem neveselīgiem ēdieniem.

Tāpat ieteicams pētīt produktu sastāvu, izvairoties no produktiem ar augstu pievienotā sāls daudzumu.

pexels.com

Kuros produktos ir liels pievienotā sāls daudzums:

  1. Konservētos dārzeņos un zupu sagatavēs;
  2. Smalkmaizītēs;
  3. Marinētos gurķos;
  4. Sasaldētās gatavās maltītēs;
  5. Miltu maisījumos kūku pagatavošanai;
  6. Sasaldētās picās;
  7. Gatavās salātu mērcēs;
  8. Amerikāņu sierā jeb kausētā siera šķēlēs;
  9. Kečupā;
  10. Brokastu pārslās;
  11. Makaronu ēdieniem paredzētās mērcēs;
  12. Dārzeņu burgeros;
  13. Žāvētas gaļas strēmelēs;
  14. Beigeļos.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Uzturs

Sāls ir viens no senākajiem garšvielu pamatiem, kas atrodams gandrīz katrā virtuvē. Tomēr to iespējams padarīt ne tikai par garšas, bet arī vizuālu akcentu – piešķirot sālim krāsu un aromātu ar dabiskām sastāvdaļām. Šāda “krāsainā sāls” būs gan īpašs papildinājums ēdienam, gan skaists elements virtuvē, kas var kļūt arī par oriģinālu dāvanu burciņā. Ar idejām dalās “Martha Stewart”.