Novembra nogale bijusi 4,5 grādus siltāka par normu

Šī gada rudens Latvijā ir noslēdzies ar šim gadalaikam neraksturīgi siltu laiku.

Novembra trešās dekādes vidējā gaisa temperatūra bija 4,4ºC, kas ir 4,5 grādus augstāk par normu, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Tādējādi šī gada novembra 3. dekāde ir piektā siltākā novembri noslēdzošā dekāde Latvijā pēdējos 88 gados. Vissiltāk šajā laikā Latvijā ir bijis 2006. gadā – tā novembra 3. dekādes vidējā gaisa temperatūra bija 2,2 grādus augstāka kā šogad. Otra vissiltākā novembra 3. dekāde bija 2009. gadā.

Šogad siltākas kā parasti bija visas dekādes dienas, bet visaugstāk – līdz +7,8 grādiem virs normas – gaiss sasila 27. novembrī. Pēc diennakts vidējās gaisa temperatūras šī gada 27. novembris bija otrais vissiltākais (pēc 2006. gada 27. novembra), bet pēc diennakts maksimālās gaisa temperatūras – vissiltākais Latvijā. Temperatūra šajā dienā visā Latvijā sasniedza drīzāk oktobrim raksturīgus +8...+11 grādus. Daudzviet tika uzstādīti jauni konkrētās dienas konkrētajā vietā maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Perioda vēsākā diennakts bija 21. novembris, kad vietām Austrumlatvijā sals valdīja visu diennakti, naktī temperatūras stabiņam noslīdot līdz pat -6...-7 grādiem.

Dekādes nokrišņu daudzums kopumā Latvijā bija 120% no normas ar teritoriālajām svārstībām no tikai puses no normas Rīgā līdz vairāk kā divām dekādes normām līdzvērtīgam nokrišņu daudzumam Cēsīs. Lielāki vai mazāki nokrišņi bija katru dekādes dienu, bet, nokrišņiem izkrītot visā Latvijā, vislielākais to daudzums bija laika periodā no 25. līdz 28. novembrim. Vislielākais diennakts nokrišņu daudzums, kas gandrīz sasniedza visas dekādes nokrišņu normu, bija 28. novembrī Rēzeknes novada Griškānos.

Atbilstoši gaisa temperatūrai nokrišņi lielākoties bija lietus veidā. Atsevišķās dienās vietām Austrumlatvijā īslaicīgais slapjais sniegs, 21. novembrī arī sniegs, ātri izkusa, tā arī neizveidojot sniega segu. Tādējādi šī 2011. gada novembra 3. dekāde, tāpat kā 2006. un 2009. gadu novembru trešās dekādes, pagāja bez sniega sega segas visā Latvijā.

Toties šogad piedzīvojām rudens beigām – ziemas sākumam raksturīgos stipros vējus. 27. un 28. novembrī visā Latvijā vēja brāzmas sasniedza tuvu vētrai spēku, bet Kurzemes Baltijas jūras piekrastē vēja brāzmām bija ļoti stipras vētras spēks. Liepājas ostā brāzmu ātrums sasniedza 29, bet Ventspils ostā – 31 m/s. Brāzmām stipras vētras spēks bija arī Rīgas līča dienvidu daļā – Daugavgrīvā – 28 m/s.

Svarīgākais